OKUL ARA
  İl/İlçe Seç :


  Kurum Adı Gir :



Vitrin
istanbul okullar
Okul Etkinlikleri
okul tedarikcileriTEDARİKÇİLER

Kübra Güven Dirican / ANAOKULUNA ADAPTASYON
24-10-2014

Hem çocuk hem anne için zor bir süreçtir anaokuluna uyum dönemi. Anaokuluna başlayan bir çocuk ilk defa evinden farklı bir ortamda tek başına zaman geçirmekte, ilk defa güven objesi olarak gördüğü annesinden, ya da onu büyüten kişiden uzakta kalmaktadır. Çocuğun bireyselleşmek için attığı bu ilk adımda anne de bir adaptasyon sürecinden geçmektedir. En kıymetli varlığı olan çocuğundan ilk kez uzun aralıklar ile ayrı kalacak anne içinde bu dönem zaman zaman sancılı olabilmektedir.

Anaokuluna başlayan bir çocuğun ilk 15?20 günü, bazı çocuklarda da birinci ayı adaptasyon dönemi olarak adlandırılır. Bu süreç içinde çocuğun yaşadığı kaygı ve anksiyete normal olarak değerlendirilir. Önemli olan olgu, bu süreçte anaokulunun doğru seçilmiş olması ve çocuğa profesyonel bir şekilde bu evrede destek verilmesidir. Anaokulunda çocukta adaptasyon problemleri bir ayı geçer ise profesyonel bir destek alınması en uygunudur.

Adaptasyon sürecinde size yardımcı olabilecek öneriler;
? Çocuğun okulu hakkında sürekli olumlu görüşler duyması son derece önemlidir. Siz ailesi ve çevresinden okulu hakkında olumsuz eleştiri duymaması gereklidir. Zaman zaman çalıştığımız okullarda en sık karşılaştığımız problem ebeveynler kararlı olsa dahi aile büyüklerinin, ya da eş dost çevrenin çocuğun yanında anaokulu hakkında olumsuz eleştiriler yapmasıdır. Bu tip durumlara şahit olan çocuk okula karşı güvenini yitirmekte ve depresif ruh hali içine girmektedir.
? Çocuğunuza bu dönemde asla yalan söylememelisiniz. Ben müdüriyet odasında seni bekliyorum deyip, okulu terk etmemeniz gerekmektedir. Bu tip durumlar çocuğunuzun sizin ile kurduğu güven ilişkisini zedeleyebilmektedir. Çocuğa kararlı bir tutum içinde dürüst davranışlar sunulması, çocuğunuzu da rahatlatacaktır.
? Çocuğun okula karşı güven duygusu oluşturabilmesi için ilk günlerde sizi okulda görmesi son derece önemlidir. Sizin öğretmeni ile ilişki kurduğunuzu gördüğünde öğretmenine, müdürü ile konuştuğunuzu gördüğünde, müdürüne karşı güven duymaya başlayacaktır. Ancak okulun rehberlik servisi ile birlikte yapacağınız çalışmalar kapsamında ilk 1 haftadan sonra aşamalı olarak okuldan ayrılmanız da çocuğun adaptasyonu açısından son derece önemlidir.
? Okul öncesi dönem çocuğunun hayal dünyası çok geniştir. Zaman zaman okulda yaşamadığı olayları yaşamış gibi size aksettirebilir. Bu tip durumlarda çocuğa okul hakkında olumsuz görüş belirtmeden direk okul yönetimi ile diyaloga geçmeniz ve gerekli araştırmayı çocuktan habersiz gerçekleştirmeniz önemlidir. Eğer bu tip bir durum yaşanmadı ise ve siz de çocuğunuzun anlattığı olaya karşılık savunma içine girerseniz, çocuğunuz bu durumu istediği her zaman tekrarlayacaktır.
? Okula başladığı dönemde çocuğunuzun okul alışverişini, çocuk ile birlikte gerçekleştirmeniz yararlı olacaktır. Çocuğun istediği kalemleri, defterleri, materyalleri alması okula karşı heves ve heyecanını arttıracaktır. Bu dönemde okul materyallerinde özellikle çocuğun sevdiği renk ve karakter resimlerini tercih edebilirsiniz.
? Anne- baba olarak adaptasyon döneminde kararlı olmanız ve bu tutumda görünmeniz çok önemlidir. İlk 15?20 günün zaman zaman da ilk 1 ayın adaptasyon evresi olduğunu kabullenip, kararlı duruşlar sergilemelisiniz. Bu evrede çocuğun duygu ve davranışları iniş çıkışlar gösterebilir. Çok hevesle okula başlayan çocuk dönem dönem isteksiz görünebilir. Bu tip tablolarda endişeye kapılmamanız, kararlı tutum sergilemeniz ve okul öğretmeni ve psikologu ile ortak çalışmalar yapmanız çok önemlidir.

Unutmayın ki anaokulunun temel hedefi çocuğa okulu sevdirmesi ve önündeki uzun eğitim hayatı hakkında çocuğa olumlu görüşler kazandırmasıdır. Anaokulu eğitimi çocuğa; sosyal, psikolojik hatta fizyolojik gelişimi için önemli derecede katkıda bulunmaktadır. Çocukta ki adaptasyon evresi 1 ayı geçer ise profesyonel yardım almanız yararlı olacaktır


Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.