Hakkımızda
Çocuğun yuvaya başlaması, hem aile, hem de çocuk için çok önemli bir ilk adımdır. Bu konuyla ilgili çocuktan çok, aileler kaygı yaşayabilirler. Eğitimin en önemli adımlarından biri olan okula başlangıcın, güvenli, kaliteli aileyi ve çocuğu anı zamanda öğretmeni hırpalamadan olması son derece önemlidir.
Çocuk okula gitmeyi istemeyebilir. Bu yabancı bir yere girme korkusundan, annesinden ayrılma endişesinden veya her ikisinden de kaynaklanabilir. Bilinmeyene duyulan korku ve ayrılık endişesi çocuğun gelişiminde beklenen normal bir aşamadır.
Okula yeni başlayan çocuğun yanındaki yetişkinin onu okulda bırakma ile ilgili kararlı olması işi kolaylaştırır. Anne baba yada diğrer bir yetişkin çocuktan nekadar ayrılamıyorsa çocuk okula başlamakta okadar zorluk çeker.
İLK GÜNLERDEKİ YAKLAŞIMLARIMIZ NASIL OLMALI
· Çocuğunuzun büyümesi, sizden ayrılması ve kendi hayatına atılması için “izin vermeyi” (simgesel olarak tabii ) başarmanız çok önemli.
· Eğitim dönemi başlamadan önce mutlaka çocuğunuzu okula getirin ve önceden okulu görmesini sağlayın.
· Çocuğunuzu günün akışı hakkında, okulda neler yapacağı hakkında bilgilendirin. Böylece sizin tamamen yabancı bir dünyaya sokmadığınızı bilecektir. Yeni şeyler öğreneceğini, yeni arkadaşlar edineceğini söyleyin.
· “Bende babanda bu yaşta okula başlamıştık” gibi cümlelerle onu motive etmek, yaşantılarda benzerlikler kurmak çok önemlidir.
· İlk okul gününde ona eşlik edin. Kendisini daha çok güvende hisseder.
· Belli bir süre çok sevdiği oyuncağını, eşyasını yanında götürmesine izin verin.
· Ağlıyor mu? Onun önünde kendi heyecanınızın üstesinden gelmeyi bilin. Sabırlı olun. Şefkatli ve kararlı olun. Çocuğunuz için doğru yerdesiniz.. “Bu senin ilk günün. Endişeli olmanı anlıyorum” diyerek duygularını anladığınızı ifade edin.
· İyi olacağından emin misin,? Yanında kalmamı ister misin? gibi sorular annenin endişeli olduğunu hissetmesine neden olur.
· Ondan bir büyük gibi davranmasını da istemeyin, tam tersine bu işleri zorlaştırır. · Çocuğunuzun bize güvenmesi için, kademeli bir geçişle, çocuk hazır olduğunda “hoşça kal” ile ayrılma sahnesini uzatmadan, dramatikleştirmeden onu bize bırakın.
· Okula bıraktığınız günün sonunda tekrar kavuşmanın sizi mutlu ettiğini paylaşın.
· Geçirdiği günle ilgili sorduğunuz sorularla onu bıktırmayın. Zamanla sizinle okul yaşantılarını paylaşacaktır.
· Okulunu sevdin mi?, Gitmek istiyor musun?, Öğretmenini sevdin mi?, Okulda ağladın mı? gibi sorular çocukların bunların tersi de olabileceğini düşünmelerine neden olur.
· Eğer mutsuz ya da üzgün olduğunu söylüyorsa, onu çok iyi dinleyin. Şefkatli ve kararlı olun.
· Çocuklarımız bazen, olumlu ya da olumsuz duygularını sözel olarak ifade etmekte zorlanırlar ve beden dili ile ifade ederler. Okula uyum sürecinde zorlanan çocukların karın ağrısı, mide bulantısı, ağlama, bebeksi davranışlarda bulunma vb. gibi bedensel ifadelerin gözlendiği durumlarda bu yaşantılarınızı mutlaka bizimle paylaşın.
· Çocuğunuzu akşamları daha erken yatırın. Yorgun olacağı için uykuya daha fazla ihtiyacı olacaktır.