'12.03.2013'
Okullarda Seçmeli Ders Ve Kitap Sorunu
Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 sisteminin temel ilkelerinden birisini de seçmeli dersler üzerine kurdu. Aslında ilk bakışta seçmeli derslerimiz için çok ümitliydik. Seçmeli derslerle öğrencilerimiz ilgi, yetenek ve isteklerine göre ders seçecekler ve bu derslerin eğitimlerini alacaklardı.
Milli Eğitim Bakanlığı seçmeliş derslerin seçimine okul idarelerine güvenmiyoruz, dönem başında öğrenciler seçmeli dersleri kendileri seçecekler diye bir genelge yayınladı..
Bakanlığın iş bilmez bürokratları halka şirin gözükme adına idarecileri ve öğretmenleri her zamanki gibi rencide ederek bilmiş tavırlarıyla seçmeli dersleri öğrencilerin dönem başında seçeceği kararını aldılar.
Şimdi aynı iş bilmez bürokratlar bir genelge yayınlıyorlar ve diyorlar ki ; sistem üzerinden önümüzde ki yıl okutulacak seçmeli ders kitap sayılarını giriniz...
Öğrencilerin seçmediği derslerin kitap sayılarını istiyorlar...
Okul müdürleri bu konuyu ilçe müdürlüğüne arz etmeye , ilçe müdürleri illere arz etmeye çalışırken , eminiz ki il müdürlükleri Bakanlıkta bu soruya cevap verecek muhatap bile bulamıyorlar.
Bakanlığın ivedi bir genelge ile öğrencilerimizde gelecek yıl okumak istedikleri seçmeli dersleri sisteme girmesini istemesi gerekir. Bu sayılar Bakanlık Merkez teşkilatında toplanır ve gelecek yıl okutulacak seçmeli derslerin kitapları öğretim yılı başında okullara gönderilir. Bakanlık bu çalışmayı yapmazsa gelecek yıl çocuklarımız yine kitapsız bir şekilde seçmeli derslerini işlemeye çalışırlar.
Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Hoca'nın seçmeli dersler konusunu tekrar masaya yatırmasını umut ediyoruz...
Emin Hoca'nın uzaklara gitmesine gerek yok Ankara merkezde ikili eğitim yapan bir ilkokul+ortaokul bir arada okula gitmesi ve seçmeli dersleri gözlemlemesi onu doğru sonuca götürecektir. Yine taşımalı bir köy okuluna giderek , bütün okulun 5. sınıfın derslerini bitmesini beklediğini görmeside ne kadar yanlış bir ders çizelgesi hazırladığının farkına varmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak ; Bakanlık seçmeli ders seçimi zamanlaması konusunda sınıfta kalmıştır. Seçmeli derslerle beraber okutulacak toplam ders saati sayısı 5 ve 6. sınıflarda önümüzde ki yıl 36 saat olacağı için bu durum ( ilkokul +ortaokul ) ikili eğitim yapan okulları felç edecektirkamudanhaber" title="kamudanhaber" class="klink">kamudanhaber.com/" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-size: 14px; font: inherit; vertical-align: baseline; text-decoration: initial; color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 21.328125px; text-align: justify;">. Taşımalı eğitim yapan okullarımızın hali içler acısı bir durumda , bunu ancak yaşayan anlar. MEB ve TTK ivedi bir çalışma yaparak bu sorunları çözmesi gerekir. Yoksa sistem kendiliğinden iflas edecektir.