'27.02.2013'
Eğitim Camiasında “Mülakat” Algısı
Okul Müdürü/müdür yardımcısı atamalarında yönetmelik karmaşası büyüyerek devam ediyor.Eğitimciler, objektif kriterlere dayanmayan atama sistemlerinin torpil, kadrolaşma ve iltimasa yol açacağı endişesini taşımaktadır. Eğitimcilerin sıklıkla ziyaret ettiği sosyal medya, haber siteleri ve forumlardan derlediğimiz mülakat tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. İşte eğitim camiasında “mülakat” algısı:
Okul Müdürü atamalarında yönetmelik karmaşası büyüyerek devam ediyor. Hâli hazırdaki yönetmelik, sınav puanın ve ek-2 adı verilen puanlama cetvelinden elde edilecek puaların toplanmasıyla ortaya çıkan puanına göre yapılıyor. Lâkin Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının mülakat hevesi 652 sayılı KHK’nın mülakata kapı aralayan maddesi nedeniyle yeniden alevlendi.
26 Şubat 2012 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın katıldığı TRTHABER kanalında “Yönetici atama yönetmeliği bir kaç gün içinde yayınlanacak.” açıklaması ve mülakatla belirlenecek üç aday arasından birini (!) Milli Eğitim Müdürü tarafından okul müdürü olarak atanacağını beyan etmesi eğitimcilerin kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.
Eğitimciler, objektif kriterlere dayanmayan atama sistemlerinin torpil, kadrolaşma ve iltimasa yol açacağı endişesini taşımaktadır. Eğitimcilerin sıklıkla ziyaret ettiği sosyal medya, haber siteleri ve forumlardan derlediğimiz mülakat tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. İşte eğitim camiasında “mülakat” algısı:
Mülakat: sadakatin liyakatin önüne geçmesi hali
Mülakat: Karpuzu şaplatma zahmetine bile katlanmayarak en kırmızısını seçeceğini zanneden özgüveni yüksek bir manav misali 15 dakika görerek yönetici adayının hasını seçilebileceğini zannedenlerin savunduğu atama biçimidir.
Mülakat: Amele pazarında görünüşlerine göre harç karacak adamın seçilldiği Türk filmlerindeki trajikomik sahneyi yönetici adaylarına reva gören zihniyetin müdür atama konusunda bulduğu yöntemdir.
Mülakat:Bazılarının, sonucun nasıl bitmesi gerektiği daha önceden kendisine dikte edilmiş hakemlerin yenilmesi gereken takım aleyhine uyduruk penaltı çalmasının oyun gereği olduğuna inanılmasının istenmesi gibi eğitim camiasının yönetici adaylarının en idealinin mülakatla belirlendiğine inanmasını istedikleri sistem.
Mülakat: Atanılacak makamlardan daha üst ve önemli makamlara (Şube müdürlüğü vb.) mülakatsız gelenlerin okul yöneticiliğine atanacakların mülakatını yapması öngörülen ve yerine göre aslanı kediye boğdurma riskini içinde barındıran atama sistemi.
Mülakat:Liyakat, yenine iltimas geçmeyi ilke edinip Güneşi balçıkla sıvamaya çalışmaktır. Beyhude bir çabadır.
Mülakat:Yönetici adaylarının gerçekten de mülakat sırasındaki performanslarının bir değeri olduğuna inanmalarının istenerek insanların zekasına hakaret edildiği bir sistemdir.
Mülakat:Türkiye’de kamunun yaptığı mülakatlarda ne dolapların döndüğünü bilemeyecek kadar saf olan ya da Türkiye yerine uzayda yaşayıp bu ülkeyi tanımayanların savundukları sistem.
Mülakat:Yönetici yerine kapıkulu seçmek için nice zamandır ellerini ovuşturan ve kendini matah zanneden bürokratik oligarkların sevdiği atama yöntemi.
Mülakat demek, hep fazla verip aza razı olmaktır.
Mülakat demek, her zaman ektiğini biçememektir. Hazin bir pişmanlığı bünyesinde barındırır. En iffetli insanın bile içinden ince bir küfür geçirmesine neden olan ömür törpüsü bir kavramdır.
Mülakat demek; “Nasıl adam kayırırım?” diye kara kara düşünen güruh bürokrata, çaycının: “Müdürüm, mülakat yapsanıza…” diyerek akıl vermesidir.
Mülakat: Zaten okullarımızı,sınıflarda çocuklarımızı emanet ettiğimiz yönetici adaylarının sıra yönetici olmaya gelince “senin yetersiz olma ihtialine karşı bir görmem lazım,çok kötü bir insan olsan da çocuklar sana emanetmiş önemli değil.Önemli olan yönetici olmaman.”denilerek enayi yerine konulduğu sistem.
Mülakat: Kamunun kaynaklarını ve kadrolarını dağıtırken sözüm ona hakkaniyeti korumak için hak yenilen sistem.
Mülakat:Mülakat komisyonunda yer alacak tiplerin mülakatı yapma ehliyetlerinin nerden kaynaklandığının kimseye izah edilemeyecek olmasına rağmen pişkince gerçekleştirilmek istenen atama süreci.
Mülakat:Dinimizin “Siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz” şiarından hareketle sendikasından siyasetçisine herkesin menfaate eklemlendiği bir düzende camianın ses çıkaramadığı takdirde muhatap olmaya müstehak olduğu atama sistemi.
Mülakat: Yöetici atamada bürokratik,sendikal ve siyasi vesayete alan açan ve her yönden gelen baskılarla başı dönmüş komisyonların yönetici atamaya çalıştığı sistem.
Mülakat: Yönetici adaylarının hakkını helal etmediği takdirde getirenlerin rûz-i mahşerde hesabını veremeyeceği atama sistemi.
Mülakat: Kul hakkı yemektir, bu işin öbür tarafı da var.
Mülakat demek yalakalık demektir
Mülakat: Bazı muhakeme yeteneğinden yoksun tiplerin sırf liyakatle kafiyeli diye ideal atama yöntemi zannettiği atama sistemi.
Mülakat: Benim adamım olsun da çamurdan olsun diyen zihniyetin bir taraftan hak-hukuk hassasiyetlerinin lafazanlığını bırakmayıp öteki taraftan bal tutanın parmağını yalamasından rahatsız olmayanların gelmesi için yanıp tutuştukları atama sistemi.
Mülakat demek, “Benim adamım olsun da çamurdan olsun.” demektir.
Mülakat demek, iş görüşmesinde “İki kere iki kaç eder? sorusuna “Siz kaç olmasını arzu edersiniz.” cevabını veren adayın işe alınması eylemidir.
Mülakat: Savunucuların ağır jetlaga maruz kalması sonucu nerede yaşadığını unutupTürkiye’de bu işlerin nasıl yürütüldüğünü bilmeyenlerin en ideal yöneticiyi seçmeye yarayacağını inandıkları sistem.
Mülakat demek malum sendikaların iltimasa özde değil de sözde karşı çıkmasıdır.
ne olursa olsun mülakat torpili akla getirecek, unutulmamalıdır ki torpil ahlaksızlıktır..
Mülakat: Nesnel ölçütler göz önünde bulundurulduğunda yönetici olamayacak yönetici adayına son anda ayarladığı adamlar tarafından verine hayat öpücüğüdür.
Mülakat:“Bağımsızlık benim karakterimdir.” diyenlere inat güce ve adam kayırmaya bağımlı olanların atamalarda tutunacağı daldır.
Mülakat: Elektrik faturası kuyruğunda bekleyenleri enayi yerine koyarcasına veznedarı meşgul edip eşinin dostunun faturalarını tahsil ettirip yüzü kızarmayan adamla aynı psikolojiye sahip adamların istediği atama sistemi.
Mülakat: Ancak bu ülkede bürokrasiyi mercimek tanesi kadar tanıyamamış tiplerin hakkaniyetle uygulanacağını zannettikleri atama sistemidir.
Mülakat:Milletin alayını saf, sadece kendisini uyanık zannedenlerin tüm öğretmenleri saf yerine koyduğu ve korkulan odur ki haklı çıkacakları atama sistemi.
Mülakat:Öğretmenlerin özlük haklarını korumakla sorumlu sendikaların süt dökmüş kedi misali sessizce kabullenmeye hazırlandıkları yönetici atama sistemi.
Mülakat:“Devletin kadroları deniz…” zihniyetinin yönetmelikte ifadesini bulacağı kavramdır.
Mülakat demek, yöneticilik sınavına çalışarak başarılı olan eğitimcileri aptal yerine koymaktır. Asıl gücün, bilgi değil yalakalık olduğunu afişe etmektir.
Mülakat demek, 3-5 mevzuatı ezberlemekle müdür olunamayacak demektir. Mülakat demek ezbercilikle idareci olunamayacak demektir. Hatta mülakatın yanına derece şartı da getirilmelidir. Derecesi 5 in üstünde olanlar idareci olamamalıdır. 20-25 yaşındaki gençler gelip 40-50 yaşlarındaki personelin amiri olmamalıdır.
Mülakat: Sadece biri diğerinden daha önce dünyaya geldi diye amir olması gerektiğini düşünenlerin kendilerine alan açma fırsatı sunan atama yönteminin adıdır.
Mülakat: Yönetici sınavlarını “3-5 mevzuat ezberleme” olarak tahfif eden zihniyetin elinde olsa üniversiteye giriş sisteminde bile uygulamayı düşündüğü adam kayırma metodunun adıdır.
Mülakat:Eğitim kurumlarını askeri kışla gibi gören, devrecilik yapmayı savunan,ve yaşı büyük öğretmene daha küçük yaşta birinin yönetici olmasını gurur meselesi haline getirip “su küçüğün söz büyüğün” mantığından hareketle “öğretmenlik küçüğün yöneticilik büyüğün” diyenlerin savunduğu sistemdir.
Mülakat demek, her yıl haktan, hukuktan, demokrasiden bahseden Milli Eğitim Bakanlığının fikriyle zikrinin bir olmaması halidir.
Mülakat:Geldiği takdirde karşısında susanın Peygamber Efendimiz tarafından dilsiz şeytan ilan edildiği sistem.(Hakızlık karşısında susan,dilsiz şeytandır.)