Bilişim Teknolojileri Dersi Zorunlu Olmalı mı? Anketimize Katılın. Görüş ve önerileriniz için editor@abbasguclu.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Bilişim Teknolojileri Dersi Zorunlu olmalı Soru önergesi TBMM’de
''Bilişim Teknolojileri Dersinin yeniden zorunlu ders olması için bu kez de TBMM’ye soru önergeleri verildi. Bildiğiniz üzere dersimiz seçmeli yapılmış ve okullarda bilgisayar öğretmenlerinin birçoğu norm fazlası durumunda. Yapılan araştırmalar ve takip edilen ülkelerdeki ders içerikleri göz önüne alındığında Avrupa’da ilköğretim düzeyinde internetin bilinçli kullanımıyla ilgili müfredatı olmayan tek Avrupa ülkesi Türkiyedir. Durum böyle olunca bilişim teknolojileri dersine gerekli önemin verilmesini ve bilişim dersinin yeniden zorunlu hale getirilmesini bir BOTE mezunu bilişim teknolojileri öğretmeni olarak her yerde dile getiriyorum. Ancak bu iş tek kişiyle kurumla olacak bir faaliyetten çıkmış durumda ve tüm bilişim teknolojileri öğretmenleri taşın altına elini koyması gerektiğini ve günün birinde yangında onunda olacağını unutmamalı.
Çok yazılacak şey var aslında ama konuyu dağıtmadan yukarıda belirttiğim durumları kapsayan bir rapor TBMM’ye sunulmuş durumda. Eskişehir Milletvekili sayın Ruhsar Demirel Milli Eğitim Bakanı sayın Nabi Avcı’ya ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Nihat Ergüne soru önergeleri vermiştir.
Milli Eğitim Bakanı sayın Nabi Avcı’ya verilen soru önergesi için tıklayın!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Nihat Ergün’e verilen soru önergesi için tıklayın!
İnşallah bu rapor ile bilişim teknolojileri öğretmenleri olarak derslerimizin tekrar zorunlu olur ve bilişim öğretmenlerihak ettiği saygınlığa ulaşır.''
TBMM Bu Ders Zorunlu Olmalı Dedi Gözler MEB'e Çevrildi !!!
''TBMM Bilişim Raporu
http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem24/yil01/ss381.pdf
2006 yılında müfredatımıza giren medya okur-yazarlığı dersi de bu konuda yeterli olmamaktadır. Avrupa?da ilköğretim düzeyinde internetin bilinçli kullanımıyla ilgili müfredatı olmayan tek Avrupa ülkesi Türkiye?dir. Ülkemizde de bilinçli internet kullanımıyla ilgili ders programları oluşturulup ortaokul düzeyinde mutlaka zorunlu olarak verilmelidir.(sf 536)
Günümüzde; bilişim teknolojileri ve internetin kullanım alanı düşünüldüğünde, bu teknolojileri kullanma konusunda kendi kendine yeterli, asgari yeterlilik düzeyini yakalamış insanlar yetiştirmek, eğitim sisteminin temel görevlerinden birisi olmalıdır. Bu yüzden okullarda mutlaka bilişim okur-yazarlığı dersi ilkokuldan itibaren zorunlu olarak verilmeli ve bu dersin içeriği aşağıdaki kriterlere göre hazırlanmalıdır.(sf 538)
TBMM Bilişim Raporu BT adına Durum Tespitleri ve Öneriler
mat.com/TBMM_Bilisim_Raporu_Durum_Tespitleri_Oneriler.pdf''
***
BİLİŞİM DERSLERİ ZORUNLU OLMALI NEDEN?
''Bundan 20-30 yıl ve daha öncesi bir ülkenin kalkınmışlık göstergelerinden biri okur yazarlık iken günümüz bilişim çağında bir ülkenin gelişmişliği bilgisayar okur yazarlıkla ile ölçülmektedir. Bilişim çağında bilişim derslerin olup olmaması veya zorunlu olup olmaması tartışmaları o kadar anlamsız ki. Bizim bugün zaten zorunlu olması gereken bilişim derslerini nasıl daha ileriye taşımamız ve geliştirmemiz gerektiğini tartışmalıyken biz halen dersin olup olmamasını tartışıyoruz. Bilişim çağında geçen zamanın ve boşa giden emeklerin de telafisinin olması mümkün değil. Bilişim yalın bir ders değildir. Bilişim matematiktir ,fendir, muhakemedir, yaratıcılıktır, ileriyi görmektir zekayı etkin kullanmaktır ve sayabileceğim milyonlarca artıdır bilişim. Günümüzde gerek donanımsal gerekse yazılımsal bu kadar gelişme varken hepsinden uzak bir öğrenci kitlesi yetiştirmek ülkenin toplumun geleceği açısından ürkütücüdür. Olay basit bir olay değildir. Bilişimsiz geçen bu zamanın telafisinin olması mümkün değildir. Bu kadar bilişim öğretmenlerinin günümüz bilişim çağında kaybedecek bir dakikaları bile yokken 3-4 kimi arkadaşlar ise 6-7 yıl kpss ve benzeri gibi saçma engellerle oyalanması hem kendilerini geliştirmeleri adına hem toplumun geleceği açısından bir değerlendirsin MEB eğer gerçekten bu ülke için çalışıyorsa. Ben 3 yıl içinde kendimi yazılım açısından çok ileri düzeyde geliştirmiş olmam gerekirken atanamamak motivasyonumu öyle etkiliyor ki güncel gelişmeleri takip etmeme dahi engel olabiliyor bazı zamanlar. Ayrıca bizim sorunumuz sadece atanmamak da değil bu müfredat ve bu anlayışla hepimiz atansak bile gene sorunlarımız çözülmüş olmaz. 2013 bilişim verilerine ve güncellemelerine göre yenilenmeyen kitaplar, okullara zorunlu olmak koşuluyla eklenmeyen yazılım dersleri olduğu sürece bilişimde büyük sıkıntılar bizle ilerlemeye devam eder. Söyleyecek çok şey var ben bu sözle bitirmek istiyorum: “Madem Öğrenciler bilgisayar biliyor diye bilişim öğretmenlerini atamıyorsunuz o zaman herkes namaz kılmayı da biliyor o halde imam atamalarını da durdurun”.''
www.egitimajansi.com