'18.02.2013'
Sürücü kurslarına randevuyla eğitim ve sınav önerisi
Sürücü eğitiminde Avrupa Birliği’ne üye ülkeler incelenerek bir çalışma yapıldı. Hazırlanan projede, derslere devamlılığın elektronik ortamda yapılması, kursiyerlerin istedikleri gün ve saatte ders alabilmeleri için imkan sağlanması öneriliyor.
Sürücü kurslarında son 25 yılda gelinen nokta ve yaşanan sorunlar nedeniyle Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, sürücü eğitiminde uygulanmak üzere yeni bir proje hazırladı. Önal’ın çalışmasına, Pamukkale Üniversitesi’nin ‘Sürücü Eğitim Projesi’ de eklendi. Projede sorunlarla birlikte kursların fiziki şartları, taşıması gereken özelliklere yer verilerek bunların iyileştirilmesi için çözüm önerileri de sunuldu.
Hazırlanan proje Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), MEB Müsteşarı, MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Rekabet Kurumu Başkanlığı ile AK Parti, CHP, MHP Grup Başkanvekillerine gönderildi.
Sınıftaki dersler izlenecek
Sürücü Eğitim Projesi’nde çalışanlar ve öğrencilerin derslere katılımı zor olduğu için, eğitimlerin elektronik ortamda randevu ile istenen gün ve saatte alınabilmesi önerildi. Katılımcılar arasındaki eğitim farkının sorunlara yol açtığına dikkat çekilerek, “Profesör, lise ve ilkokul mezunu aynı anda ders almak zorunda değil” denildi.
Mevcut sistemde uygulama derslerine devam edilip edilmediğinin belirlenmesinin imkansız olduğu, bu derslerin kamera ile takip edilmesi ve avuç içi okuma yöntemi ile devamlılığın sağlanabileceği belirtildi.
Direksiyon eğitim pistlerinde çalışılmıyor
Projede sürücü kurslarının açılması için taşıması gereken koşullara da yer verilerek, yapılan denetimler sonucunda İstanbul, Ankara, İzmir ve bazı büyükşehirlerde direksiyon eğitimi pistlerinde sürücü kurslarının çalışmadığının tespit edildiği açıklandı. Bazı illerde sınıf derslerinin de yapılmadığının altı çizilerek, bu kurumların kapatılma işleminin yapılmadığı, sürüncemede kaldığı bilgisi verildi. Bu durumdan cesaret alarak, direksiyon eğitim alanlarının kullanılmadığı için kapatılmasını bile teklif eden kurumlar olduğu ifade edildi.
Müfredat revize edilmeli
Raporda sürücü kurslarında yaşanan sorunların giderilmesi için sunulan önerilerden bazıları şöyle:
- İstanbul, İzmir, Bursa gibi illerde belediyelerce sınav ve direksiyon eğitim alanları inşa edilmeli.
- Direksiyon eğitim alanı olmayan, eğitim alanında çalışmayan kurslar derhal kapatılmalı.
- Eğitim ve sınavda randevu sistemine geçilmeli.
- 1987 yılından beri uygulanan sürücü eğitimi müfredatı revize edilmeli.
Randevu Sistemi nasıl işleyecek?
Dersler her gün 08.30-22.00 saatleri arasında randevu usulü ile verilir. Ders öğretmenleri iki vardiya halinde sınıfta olur. Çalışan, okula devam eden, resmi görevliler iş durumlarına göre randevu alarak derslerini takip edebilirler. Bir saat derse gelmeyen, sistem tarafından otomatik olarak sınava alınmaz.
Kursların açılması için belli standartlar olmalı
- Kurslarda MEB’nin belirlediği esaslara göre atanan öğretmenler çalışabilir. Bunların trafik ve çevre, motor ve araç, ilkyadım bilgisi olan sınıf öğretmenleri ile direksiyon eğitim alanında çalışacak öğretmenler olması şart.
- Direksiyon eğitim alanında, 30 kursiyere bir tuvalet (bayan için de ayrıca), en az iki otomobil, bir otobüs demirbaş araç (fazladan başka araç alınırsa, onların da demirbaş olması zorunlu) bulunması gerekiyor.
- Direksiyon derslerinin yarısı eğitim alanında defansif sürücülük için, diğer yarısı da akan trafikte verilmeli.
- Sürücü kursuna izin verilmesi sırasında eğitim denetmeni, il milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, bayındırlık, sağlık, itfaiye müdürlüğü raporları alınmalı.
Direksiyon eğitim alanlarında AB örnek alınmalı
- Berlin’de 400 bin metrekare alan sürücü eğitimi ve sınavı için ayrılıyor.
- Brüksel’de stadyum büyüklüğünde alan bulunuyor.
- Lüksemburg’da 36 bin metrekare alan ileri sürüş teknikleri ve stajyerlik sınavı için, 60 bin metrekare alan ilk sürücülüğü öğrenenlere ayrılıyor.
- Viyana’da 17 kilometre uzunluğunda 6 şeritli alan, eğitimler için hazırlanıyor.
Neden ders saatlerinin azaltılması düşünülüyor?
Özel Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Dursun Önal: Türkiye’de sürücü eğitiminde devamsızlık konusunda çok şikayet geliyor. Kursiyerler parasını veriyor ama derse devam etmek istemiyor veya bazı kurs sahipleri devamsızlığı teşvik edebiliyor. Bu bir gerçek. Projeyi hazırlarken Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı 13 ülkeyi inceledim. Çözümü randevu sisteminde bulmuşlar. 08.30--22.00 saatleri arasında istenilen gün ve saatte ders alınabiliyor. Devam etmezlerse sınava giremiyorlar. Devamsızlık sorunu sürücü kurslarının adını karalıyor. En önemlisi de istismar için kurs açan insanların ekmeğine yağ sürülüyor. İşin kötüsü devletin sorumluları, bu devamsızlıkları bildiğini söylüyor. Bir yandan da direksiyon ders saatlerinin azaltılması ve sürücü eğitimini ihaleyle bir şirkete verilmesi planlanıyor. Bizim temel ilkemiz etrafı güvenlik içine alınmış sürücü alanlarında eğitim verildikten sonra trafiğe çıkılması. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sesleniyorum, neden ders saatlerini azaltmayı düşünüyorsunuz. 3.300 kursa sürücü alanı açtırılmış, şimdi bu alanı açma mecburiyetini kaldırmayı planlıyorlar. Neden sürücü alanlarının açılmasını isteğe bırakıyorsunuz?