İİBF Ağlıyor
'18.02.2013'
haber detay

 

İİBF Ağlıyor!'
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının istihdamında yaşanan sıkıntılar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
''Bizler sayısal olarak NATO’ nun en büyük 3. askeri gücü olacak kadar çoğalmış İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ (İİBF) mezunlarıyız. Sayısı 350.000’ i bulmuş İİBF mezunları, hem kamu hem de özel sektörde ciddi istihdam problemleri ile karşı karşıyadır. Bu sıkıntılar sadece sözde bütçe yetersizliği, verilmeyen kadro sayılarıyla alakalı değil, hükümetin bazı konuları yönetememesi ile de alakalı bir durumdur. Örneğin ‘B’ kadrosuna atanan kişilerin tekrar bir başka ‘B’ kadrosuna atamasının yapılması, kurum kurum gezenlerin hem kurumları hem de atama bekleyenleri zor duruma sokmaktadır. Bizimle İstanbul veya Ankara il teşkilatımızda yer alan arkadaşlarımızla program yapmanızı, iletişime geçmenizi sorunlarımızı ve sistem sıkıntılarını çok iyi bilen SGK uzmanı Özgür KAYA’ yı da programınıza konuk almanızı veya bu kişilerle iletişime geçmenizi istiyoruz. Bazı konuları belirtmek gerekirse :
 
 
 
1)En önemsediğimiz konu 350BİN mezuna 35BİN kadro isteğimizdir.
 
 
 
2)Gümrük ve Ticaret Bakanlığına atanan personel atanmasına rağmen merkezi atama zamanı tercihte bulunabiliyor. Bakanlık geçiş izni vermediği halde tecihte bulunan kişi bir kadronun boşta kalmasına sebep oluyor. 2012-2014 atama döneminde bakanlığa alınacak 5000 personelin gereksiz yere binlerce kadronun boşta kalmasına sebep olacak şekilde tercih hakkına sahip olmasını istemiyoruz.
 
 
 
3) İİBF mezunlarının istihdamında çok büyük bir önem teşkil eden sorunlardan biri de SGK, ve İçişleri Bakanlığı, personel alımlarıdır. Dört yıl boyunca gerekli eğitimi almamıza rağmen SGK’nın ve İçişleri Bakanlığı’nın VHKİ kadrolarına ÖNLİSANS mezunları atanmaktadır. 350.000 mezunu olan İİBF’ ye, 2012-Kasım atamasında 722 kadro verenler bu mağduriyete kulak vermelidirler. SGK alımları; “yapılan iş”, “alınan eğitim” ( İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Muhasebe, İstatistik, Temel Bilgi Teknolojileri, Mevzuatlar vb.) ve bu “eğitimin süresi” dikkate alınarak, LİYAKAT esasına da uygun olan İİBF’ liler arasından yapılmalıdır.
 
 
 
4) DPB’ye göre Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfının %94,15’i dolmuştur. Bu kadar yüksek bir oranda ihtiyaç giderilmişken 57 bin öğretmen ataması gerçekleştirilmiştir. Yine DPB’ye göre “Genel İdare Hizmetleri” (GİH) sınıfının ise sadece %58,67’si doldurulabilmiş, buna karşılık 2012 Kasım atamasında 722 kadro verilerek İİBF mezunları mağdur bırakılmıştır. Artık yeni uygulanacak kamu görevlilerinin istihdam stratejilerinde GİH kadrolarının durumu belirlenmeli, İİBF mezunu kişilerin de buralara adaletli şekilde atamaları gerçekleştirilmelidir.
 
 
 
5) Belediyelere alınan personeller çoğu zaman dışardan referans yardımıyla seçilmekte herhangi bir sınav ya da KPSS şartı aranmamaktadır. Buda hak yenmesidir
 
 
 
6) Aynı şekilde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının(SYDV) personel istihdamı da sorun yaratmaktadır. Belediyeler gibi merkezi atamadan bağımsız yapılan alımlar, çoğu zaman başvuru yapan adayların aldıkları puanlar ve nitelikleri dikkate alınmadan gerçekleştirilmekte, haksızlık yapılmaktadır.
 
 
 
7) İş ve Meslek Danışmanlığı (İMD) için İİBF müfredatında da bulunan uygun dersleri almamıza rağmen kurs belgesi alan herkesin bu mesleğe atanabilmesi büyük bir sorundur. Dört yılını bu derslere adamış İİBF’lilerin aldığı eğitime uygun mesleklerin bir belgeye indirgenerek başka fakülte mezunlarına açılması gerçekten acıdır. Bir İİBF mezunu, İMD olmak için tekrar müfredat derslerini almak, belli ücret karşılığı bu belgeyi edinmek zorundadır.
 
 
 
8) Kpss-2012’ye giren 931.093 aday içinde en büyük dilim yaklaşık 350 bin aday ile İİBF mezunlarına aittir. Son zamanlarda konu olan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı konusu için İİBF mezunları; hukukun temel kavramları, iş hukuku ve sosyal güvenlik, karşılaştırmalı endüstri ilişkileri vb. derslerle genel hukuk ve mevzuatlar ile sendikalar ve organizasyonların işleyişi, idaresi hakkında yeterli bilgiye sahiptir. İİBF mezunlarına da “İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı” olma yolu açılmalı, ihtiyaç duyulan işgücü için İİBF mezunları da değerlendirilmelidir.
 
9) KPSS ‘nin aldıkları eğitimle alakası olmayan ve” Genel İdare Hizmetleri” (GİH) kadrolarını basamak olarak kullanan mezunlara tahsisi; kurumları, kurumlardan hizmet alan halkı ve İİBF mezunlarını mağdur etmektedir. Bu kurumlara atananlar daha sonra kendi branşlarına geçip kurumları ortada bırakmaktadırlar. Kurumdan ayrılan her “iki” personel için yasa gereği “bir” personel atandığı için kurumların mevcut işleyişi zarar görmektedirler. 'GİH' Genel İDARE Hizmetleri adından anlaşılacağı gibi idare gerektiren ve bu eğitimi almış kişiler tarafından yürütülmesi gereken bir ünvandır.  Kesinlikle bir vasıfsızlık alanı değildir. İdarecilik ve Yönetim,bilgi ve eğitim gerektiren alanlardır.Bu alanlarda İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Muhasebe, İstatistik, Çok sayıda mevzuat bilgisi gerektiren şekilde çalışmalar yapılmaktadır. Bu sebeplerden bu kadroların küçümsenerek önemsizleştirilmeye çalışılması tamamen çıkarcı bir yaklaşımdan öteye gidememektedir. Bir fakülte mezunu
ya teknik hizmetler ya eğitim ya sağlık hizmetine mensup olmalıdır.  Yani tek bir sınıfa ait olmalıdır.  Bu genelde böyle oluyorken. İİBF’ liler bu alanda mağdur edilmektedir.  İİBF lilere ait olması gereken GİH sınıfının tüm fakülte mezunlarına açık olması büyük bir yanlışlıktır.
Saygılarımızla''
 
İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ (İİBF) MEZUNLARI
 
www.egitimajansi.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.