'18.02.2013'
Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin 5 İpucu
Topluluk önünde konuşmanın birçok kişi için örümcek veya yükseklik korkusundan daha önce geldiğini biliyor muydunuz? King's Speech filminin kralından topluluk önünde konuşmaya dair 5 ipucu...
Yalan Dünya'nın Bünyamin'i Genç Bakış'ta
Kendinize (sesinize) inanın, yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul edin, hazırlık yapın, adımınızı atın ve kendiniz olun!
Birçok kişi için, topluluk önünde konuşmak en korkulu rüyadır. Siz de bu gruba dahilseniz vücudunuzun verdiği tepkileri iyi bilirsiniz. Bir sürü insan önünde mesajınızı ulaştırmaya çalışırken elleriniz terliyor, ağzınız kuruyor, bacaklarınız titreyip sesiniz titriyor, kalbiniz hızla atıyor ve mideniz karıncalanıyor. Tüm bunlar olurken, siz sadece sahneden bir an önce kurtulmaya bakıyor, mesajınızın doğru bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını umursamıyorsunuz :
Bunları sıralarken bile bir ürperti hissediyor musunuz? Bu çok normal. Amaç sizi daha da korkutmak değil, sadece vücudunuzun ekstrem durumlarda nasıl tepki verdiğini ve topluluk önünde konuşmanın bazı insanlar için en ağır baskı olduğunu hatırlatmak istedik. Topluluk içinde konuşurken heyecanlanmak normaldir. Asıl anormal olan insanların karşısına çıkıp konuşurken heyecanlanmamanızdır.
Kalmak mı kaçmak mı?Vücudumuz bu tepkileri verirken aklımızdan tek geçen şey bir an önce oradan uzaklaşmaktır. Ama bunu yapamayacağımıza göre geriye kalan tek seçenek kalıp bununla savaşmaktır. Ancak topluluk önünde konuşma göz önüne alındığında neye karşı savaştığımız da pek açık değildir.
Üzerimizde spot ışıkları, karşımızda seyirciler ve istediğimiz kadar zaman var, istediğimiz mesajı şimdi onlara aktarabiliriz. Peki neden bu kadar korkuyoruz? İşte kafamızdan geçen bazı nedenler:
• Karşınızdaki tüm bu insanlar sizi yargılayabilir, hem de kötü bir şekilde
• Kendinizi aptal gibi hissedebilirsiniz
• Hata yapıp dikkatinizi dağıtabilirsiniz
• Küçük düşürülebilirsiniz
• Başkaları kadar iyi olmayabilirsiniz
• Sizden hoşlanmayabilirler
• Anlatmak istediğinizi anlamayabilirler
Bu durumla nasıl başa çıkabiliriz?
Topluluk önünde konuşmak zor bir şey olabilir, sinirlerinizi gerebilir ama biraz heyecanlanmak iyi bir şeydir. Heyecan sizi uyanık tutar, çok fazla rahatlamanıza dolayısıyla hata yapmanıza engel olur. Eğer heyecanınızı doğru kontrol edebilirseniz tekdüze bir sunum yerine insanların can kulağıyla dinleyeceği hareketli bir sunum gerçekleştirebilirsiniz.
Özellikle kendinizi rahatsız hissettiğiniz zaman tüm dikkatinizi kendi üzerinize yöneltirsiniz. Heyecanınızı doğru bir yere yöneltmek istiyorsanız kendiniz dışında bir şeye odaklanın. Etrafınızı inceleyerek dikkatinizi dağıtabilir heyecanınızı kendi lehinize çevirebilirsiniz. İnsanların karşısına çıktığınızda dikkatinizi onlara yöneltin. Onların ne giydiğine, davranışlarına, hareketlerine dikkat edin. Dikkatinizi kendi üzerinizden almak için odaklanabileceğiniz onlarca şey bulacaksınız. Kendinizin nasıl hissettiğini düşünmeyi bırakıp başka şeylerle ilgilendiğinizde kendinize olan güvenin arttığını göreceksiniz.
Topluluk önünde konuşurken kendine güven nasıl kurulur?
• Dinleyiciniz arkadaşınız olabilir
Eğer kesin olarak size karşı bir grubun önünde konuşma yapmıyorsanız bilin ki, insan doğasına göre dinleyiciler sizin başarılı olmanızı isterler, dinleyiciler sizin yanınızdadır. Bu yüzden sizden hoşlanmayacaklarına dair önyargılarınızdan kurtulun.
• Ortak nokta bulun
• Karşınızdaki insanlar tesadüfen bir araya gelmiş bir sürü yüzden ibaret değiller, onlar gerçek insanlar. Onlarla iletişim kurmak ve ortak noktalar bulmaya çalışın. Onlar konuşmasa bile beden diliyle iki yönlü bir iletişim kurabilirsiniz.
• Önemli bir noktaya değindiğinizde insanların beden diline bakın. Bazıları size katılacak bazılarıysa kesinlikle karşı çıkacaktır. İnsanların beden dillerini harekete geçirebiliyorsanız sizi dinliyorlar ve hakimiyeti ele geçirmişsiniz demektir.
• Onları uyanık tutun
Sunumunuz sırasında istemediğiniz şeylerden biri de dinleyicilerinizin uykuya dalmasıdır. Ancak bu tür salonlar tam da bu iş için tasarlanmışlardır: loş ışık, rahat koltuklar, konuşmaksızın birini uzun süre boyunca dinlemek... Onları uyanık tutmak için:
o Cevap amacı gütmeyen sorular sorun
o Mümkün olduğunca çok kişiyle 1-2 saniyelik göz kontağı kurun
o Kışkırtıcı olun
o Zorlayıcı ve ilginç olun
o Sesinizin tonunu değiştirin
Topluluk önünde konuşma taktikleri
Topluluk önünde konuşmak sizi çok zorluyorsa profesyonel yardım alın. Bu konuda eğitim veren pek çok eğitim kurumu bulabilirsiniz. İşte size daha verimli bir konuşma yapmanızı sağlayacak bazı öneriler:
Mizah
Eğer mizahi bir yönünüz varsa bunu kullanmaktan kaçınmayın.
Hikayeler anlatın
Hikayeler sizi sadece bilgi veren bir insan imajından çıkarıp gerçek bir insan yerine koyar. Vermek istediğiniz mesajları kendi kişisel deneyimlerinize dayanarak aktarın. Konunuz ne kadar sıkıcı olursa olsun onu esprili bir hale getirmek için her zaman bir yol bulabilirsiniz.
Etrafınızı iyi kullanın
Tek bir yerde durmaktan kaçının. Sizin için ayrılan alanın mümkün olduğunca çoğunu kullanmaya çalışın. Hareket edin. Eğer küçük bir toplantı odasında veya bir masada konuşuyorsanız beden dilinizin güçlü olmasına önem verin.
Teknolojiyi doğru kullanın
Slaytlarınızla değil dinleyicinizle konuşun. Slaytlarınız sizi desteklemek için orada. Slaytlar kelimelerden değil grafiklerden oluşmalıdır çünkü insanlar duyduklarından / konuştuklarından daha kısa sürede okuyabilirler ve karşılarında yazılanlar varken sizi dinlemeyi beklemezler. Teknolojiyi yok sayarsak insanların asıl dinlemeye gelmelerinin nedeni sizsiniz.
Topluluk önünde konuşmaya alıştıkça ve eğitim gördükçe, insanların karşısına çıkıp mesajınızı daha verimli bir şekilde ulaştırabilecek hale geleceksiniz. Tek yapmanız gereken bolca alıştırma yapmak.
Hata
Hata yapmak çok normaldir. Herkes hata yapabilir tıpkı dinleyici gibi. Hatanızı kolayca düzeltmeniz dinleyicinizi rahatlatacak sizinle daha iyi bir bağ kuracaktır.
kariyer.net