Dershanelere Ne İsim Verilecek
'18.02.2013'
haber detay

 

Dershanelere Ne İsim Verilecek?
Akşam gazetesi yazarı Turgay Polat yazdı; 'Dershaneler Öğrencilerine Odaklanmalı'
 
 
 
Her telefon açan sanki ben karar vericiymişim gibi aynı soruyu soruyor 'hocam dershaneler ne olacak?' Arayanlar geleceğini düşünen dershane öğretmeni, kurumunu ve iş yerini düşünen dershane yöneticisi, çocuğunun geleceğini düşünen veli, sınavları düşünen öğrenci yani anlayacağınız bütün taraflar kaygılı ve gergin. Peki, bu gerginlik çözülür mü? Ben burada çok merak ettiğim bir soruyla başlamak istiyorum, bu dershaneleri açan ve ruhsatını veren Milli Eğitim Bakanlığı bu dershanelerin gelecek yıl için kayıt almaya başladığını bilmiyor mu? Tabii ki biliyor. Peki, bu dershaneler kayıt almak için ne yapıyor? Ücretlerini milli eğitim onayıyla açıklıyor ve kayda başlıyor. Yani kapatılmak istenen kurumun bir sonraki yıl için kayıt almasına kapatmayı düşünen kurum onay veriyor. Biraz karışık oldu ama Türkçesi şu; Milli Eğitim Bakanlığı dershanelere önümüzdeki yıl için kayıtlara başlayabilirsin diyor böylece.
 
 
 
***
 
 
 
Dershaneler yine de çok tedirgin çünkü resmi açıklama istiyorlar. Yani bekliyorlar ki bir yetkili çıkıp dershaneler kapanmayacak ya da şöyle kapanacak desin. Ama bu asla olmayacak çünkü dershaneleri isim olarak kapattığınızda başka isimle yeniden kurulabilir. Yani 'dershane' açılmasını yasakladınız, 'ders evi' açılırsa ne yapacaksınız. 'Okul dışı tüm kurumları kapattım' dediniz. O zaman 136 değişik branşta kurs, ders, eğitim yapan kurumlar ne olacak. Üniversite ve lise sınavlarına hazırlık yapan dershaneleri kapattım derseniz ki diyemezsiniz mantıksız olur ama dediniz varsayalım, ara sınıflarda ders tamamlamak için gelenleri ne yapacaksınız? Yani kısacası eğitim kurumu olarak yasal açıdan kapatamazsınız.
 
 
 
Peki, ekonomik olarak şirketlerini kapatabilir misiniz? Bu hem ekonomik modelimiz açısından hem de hükümetimizin bakışı açısından mümkün olmayan bir durum. Yani şirketlerini de kapatamazsınız. Peki, nasıl kapatacaksınız. Demek ki bu kurumlar zaten yasal olarak kapattım diyerek kapatılamıyor. Zaten Sayın Başbakan da hiçbir zaman böyle bir şey söylemedi. Dikkat edin her seferinde 'Dershaneleri devletin daha farklı hizmet alacağı örneğin okul yapabilir miyiz? Onlardan hizmet alabilir miyiz?' dedi. Hatta bir seferinde bu kurumlara arsa tahsisi, öğrenci tahsisinden bahsetti. Demek ki Başbakan'ın dershaneleri yok etmek değil, onlardan daha verimli faydalanmak gibi bir anlayışı var. Buna da kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum.
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.