'05.02.2013'
İÜ'den Yeni Yök Yasa Taslağı Duyurusu
Yeni Yök Yasa Taslağı Hakkında Kamuoyuna Duyuru yaptı.
"Üniversitelerimizi çağın gereklerine uygun, bilgiyi ön plana çıkaran, nitelikli ,uluslararası kalite standartlarında eğitim,öğretimi ve evrensel değerleri hedef tutan özerk kurumlar yapmak amacıyla ‘’Yeni YÖK Yasa Taslağı’’ hazırlık çalışmalarının yapılamasını ve tamamlanmasını ümit ediyoruz.
Yapılan tüm bu yasama ve kurumsal çalışmaların ana gayesi öğrencilerin çağın gereklerine uygun daha iyi standartlarda eğitim, öğretim görmesi,sportif ve sosyal aktivitelerde bulunması içindir. Hepimizin ortak gayesi olan bu imkanların sağlanması için üniversitede yer alan tüm öğelere düşen görevler vardır.Bu görevlerin layıkıyla yerine getirilmesi için uygun ortam ve imkanların sağlanması gerekir.
Üniversite öğrencilerinin akademik,sosyal ve kültürel gelişimini sağlayan ortak gaye için mesai harcayan değerli üyeler olacaktır. Fakat belirtmek gerekir ki karar alma mekanizmalarından üniversite senatosunda ve fakülte yönetim kurullarında öğrencilerin oyları ile göreve gelmiş öğrenci temsilcisinin oy hakkı ile olmaması çok büyük eksikliktir.
Taslaktaki öğrenci konseyini tanımı yetkileri ve görevlerinin açıklanması olumlu bir gelişmedir.Ancak burada; öğrencinin söz hakkının somut hale gelmesi karar mekanizmasındaki oy hakkı ile kurumsallaşacaktır.
Üniversite yönetiminde Öğrencileri temsilen oy hakkının tanınmamasına gerekçe olarak gösterilen hususları incelemek gerekirse ,hali hazırdaki taslak ile öne sürülen gerekçeler tutarsızdır.Şöyle ki;’’Öğrenci temsiliyeti fikrinin somut olarak bir önem taşıması anlamına gelen oy hakkı tanınması halinde hukuki ve cezai birtakım sorumluk doğuracağından bahsedilmektedir’’.Bu gerekçe olmaktan çok uzak bir argümandır. Yani eşyanın tabiatı gereği hak , sorumluluk getirir.Ancak belirtildiği şekliyle sorumluluğun doğmasını engelleyecek çeşitli yollar düşünülebilir, örnek olarak üniversite yönetiminde öğrencinin oy hakkı ‘karşı imza’ kuralına bağlanabilir.Böylelikle olması muhtemel sonuçlardan korunulmuş olacaktır.
Kaldı ki yasa tasarısında yer alan öğrenci konseyine özgülenen bütçe de hukuki ve cezai sorumluluğu doğuracak niteliktedir.Ancak burada doğru olarak bunun denetimi düzenlenerek sorun aşılmıştır. Bu da tasarıdaki düzenlemeyle çelişen başka bir durumdur.
Bilinmelidir ki ,öğrenci temsilcisi üniversite yönetimi tarafından alınan kararları sadece önce duyan kişi değildir.Öğrenci temsilcisi sadece usulen fikri alınan kişi değildir.Öğrenci temsilcisi sadece öğrenci ve yönetim arasında bir elçi değildir.Öğrenci temsilcisi öğrencilerin sesidir,sözüdür.Bu kapsamda temsiliyetin pratikte daha önemli hale gelebilmesi ve temsiliyetin kurumsallaşmasının tamamlanabilmesi için oy hakkı oldukça önemlidir.
Bu gerekçelerle yeni YÖK yasa tasarısını benimsemediğimizi,ilgili maddeleri sonuna kadar eleştirdiğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz. "
Mustafa Ersen ERGUN
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı