Dinçer Yine Kıyafet Serbestliğini Savundu
'05.02.2013'
haber detay

 

Dinçer Yine Kıyafet Serbestliğini Savundu
Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda kılık kıyafetin serbest bırakılmasıyla ilgili, ''Okul dışında aynı mahallede bir arada bulunan çocukların farklı ortamlarda da birlikteliklerini sürdüreceklerini söyledi.
 
Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda kılık kıyafetin serbest bırakılmasıyla ilgili, ''Okul dışında aynı mahallede bir arada bulunan çocuklar, okul ortamında da birlikteliklerini sürdüreceklerinden farklı bir durum söz konusu olmayacaktır'' dedi.
 
Dinçer, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, dünya uygulamalarına bakıldığında, özellikle gelişmiş ülkelerde zorunlu bir kıyafet uygulamasının bulunmadığını ifade etti.
 
Örnek olarak Fransa'da 1968 yılından bu yana, birkaç istisna dışında okullarda tek tip okul kıyafeti kullanılmadığını aktaran Dinçer, ''Almanya'da okul üniformaları ikinci Dünya Savaşı'ndan önce kullanılmış, okullarda üniforma giyme zorunluluğu 1980'li ve 199O'lı yıllarda neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır'' dedi.
 
Kanada'da devlet okullarında okul kıyafeti uygulamasının bulunmadığını, bazı okullarda ise kıyafetlerin okul aile birliğinde oy hakkına sahip velilerin yüzde 55'inin onaylaması sonucu seçildiğini anlatan Dinçer, şunları kaydetti:
 
''İngiltere'de tek tip okul kıyafeti 1950'lere kadar devam etmiş, sonrasında ise 'Butler Reformu' ile ortaöğretimde farklı tipte okul kıyafetleri kullanılmaya başlanmıştır. Belçika ve Hollanda'da okul kıyafeti kullanılmamaktadır. ABD'deki uygulamalar ise eyaletlere göre değişmekle birlikte, genel olarak devlet okullarında zorunlu değildir.
 
Öğrenci okul kıyafetlerinin değerlendirilmesine yönelik akademik çalışmaların sonuç raporlarında da kılık ve kıyafetle ilgili mevzuatta yeni bir düzenlemenin yapılması, serbest bir kıyafet uygulamasına gidilmesi gerektiği görüşü ifade edilmektedir.
 
Ayrıca, okul aile birlikleri ve okul yönetimlerinin kararıyla okullarda sık sık kıyafet değişikliğine gidilmesi, belirlenen renk ve desenlerdeki tek tip kıyafetin rahatlıkla her yerde bulunamaması, sadece bir veya birkaç mağazada bulunabilmesi, velilere ek mali yük getirmesi nedeniyle şikayetlere neden olmaktadır.
 
Yeni düzenlemeye göre, resmi okullarda öğrencilerin kılık ve kıyafetleri serbest bırakılmıştır. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin, yas grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giymeleri ön görülmüştür.
 
Özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde velilerinin en az yüzde altmışının muvaffakıyetiyle, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır. Söz konusu yönetmelikte, milletlerarası özel öğretim kurumlan, yabancı okullar ve azınlık okulları kapsam dışında tutulmuştur.
 
Okul ve kuramlarımızda öğrenci kayıtları, eğitim bölgeleri esas alınarak yapıldığından, genelde aynı bölgedeki çocuklar aynı okullarda eğitim-öğretim görmektedir. İstisnalar dışında toplu yaşam alanlarında mahalle ya da bölgeler kendi içlerinde benzer sosyo-ekonomik özellikler barındırmaktadır. Bu sebeple okul dışında aynı mahallede bir arada bulunan çocuklar, okul ortamında da birlikteliklerini sürdüreceklerinden farklı bir durum söz konusu olmayacaktır.''
 
AA



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.