Ortaokullar kampüse taşınıyor
'05.02.2013'
haber detay

Ortaokullar kampüse taşınıyor

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, kamuoyunda sabahçı-öğlenci olarak tanınan ikili eğitime en iyi çözümün eğitim kampusları olduğunu belirtti.
 
Müsteşar Zararsız, eğitim sendikalarının ve velilerin tepkilerine neden olan ikili eğitimin sona erdirilmesi ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü de açıkladı. Zararsız, ilkokul düzeyinde 8 bin 317, ortaokul düzeyinde 5 bin 358, lise düzeyinde ise 1537 okulun ikili eğitim yaptığını söyledi. Zararsız şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın fiziki kapasitesinin arttırılması ve bu sorunun giderilmesi genel bütçe imkanlarıyla sınırlı olacak şekilde kısa sürede bunu çözmek mümkün değil. Farklı finansman modellerinin devreye girmesi gerekiyor. Bunun için özel idarelerin kendi bütçelerinden ayırdığı ödeneklerle ilkokullar yapılmaya devam edecek. Ama bu konuyu asıl çözeceğimiz şey kamu - özel ortaklığı ile kuracağımız eğitim kampusları olacak.” 
 
Pişman olacaklar
 
Zararsız, 8 ilde kamu-özel ortaklığı ile eğitim kampusu ihalesine çıkmak üzere olduklarını belirterek, “Bu yılın birinci yarısında 8 ilde kamu özel ortaklığı eğitim kampusu ihalesini bitireceğiz. Bu alanlar büyük yerler. 150 ile 500 dönüm arazi üzerinde olacak. Buraya ortaokulları yapacağız. İlkokullar şehir içinde kalmaya devam edecek. Modern yapılar hazırlıyoruz. Her türlü sosyal imkanlarla donanacak olan bu binalarda pansiyonlar, spor salonları, yemekhaneler, çamaşır ve ütü odaları gibi donatılar da olacak. Açık, kapalı yüzme havuzları bile yer alacak. Ortalama her kampusta 10 ile 15 bin nüfus yaşayacak. Kampusları görenler erken okul bitirdiği için pişman olacak” dedi. 
 
1 sınıfta 9 öğrenci
 
Emin Zararsız, eğitim kampuslarının devreye girdiği şehirlerde ortaokulların buraya taşınması nedeniyle boşalan bu binaları ilkokullara ayıracaklarını anlattı. Zararsız, şunları söyledi: “Planlandığı şekliyle devam ederse 81 ilde mutlaka kampus olacak. 33 ilde bu kampusların mülkiyetinin bize geçmesi için hukuken çalışmalarımız devam ediyor. Bu okullarda her bir sınıfta en çok 9 öğrencinin olmasını planlıyoruz. Bu modelle birkaç yılda fiziki anlamda Türkiye’deki bütün eğitim açıkları kapatılır, bütün okullar tekli eğitime geçer. Okullarda ortalama öğrenci sayısı 30’u bulur.” 
 
66 aylıklarda 77 bin raporlu
 
4+4+4 nedeniyle tartışılan okula başlama yaşı konusunda rapor alan öğrenci sayısı belli oldu. Geçen yıl okula başlaması zorunlu tutulan 66 aylık olup da okula başlamayan öğrenci sayısının 77 bin olduğu açıklandı. Milli Eğitim Müsteşarı Emin Zararsız’ın Hürriyet’e yaptığı açıklamaya göre, 60-66 aylık isteğe bağlı okula başlayan öğrenci sayısı 141 bin 500. 
 
İTÜ’de fizik konuşuluyor
 
İTÜ Fizik Haftası dün başladı. Fizik Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen etkinlik 8 Şubat’ta sona erecek. Üniversitenin Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Fen Edebiyat Fakültesi’ndeki hafta kapsamında, ‘Evrenin Derdi Ne, İyi Bir Kuramsal Fizikçi Nasıl Olur, Dalgaların Matematiksel Teorisine Giriş’ gibi konular ele alınacak.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.