'04.02.2013'
Cezaevi çalışanına iletişim dersi
Cezaevi çalışanları, akademisyen ve psikologlardan iletişim dersi alıyor. Geçen yıl Ekim’de başlayan proje ile memurlara etkili iletişim becerilerinden stresle başa çıkma tekniklerine, yaratıcı düşünceyi geliştirme yollarından takım çalışmasına birçok konuda eğitimler veriliyor.
Maltepe Çocuk Cezaevi’nde çalışan memur, gardiyan, teknik ekip, yemekhane sorumlusu, temizlikçisi, kısacası hemen hepsi hem stres ile başa çıkmak, hem de çocuklarla daha verimli iletişim kurmak için akademisyen ve psikologlardan ders alıyor. Ekim ayında başlatılan proje kapsamında Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri etkili iletişim becerileri, stresle başa çıkma teknikleri, yaratıcı düşünceyi geliştirme yolları, takım çalışması, profesyonellik gibi birçok konuda eğitim veriyor. Toplam 220 personelin katıldığı çalışma 5 aydır yürütülüyor. İlk etapta haftanın bir günü akademisyenler tarafından cezaevinde verilen eğitimlere artık üniversite çatısı altında devam ediliyor. Eğitimlerini tamamlayanlara ise üniversite tarafından katılım sertifikası veriliyor.
Sabancı Üniversitesi’nde sosyal sorumluluğun ders olarak verildiğini anlatan Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik, “Öğrencilerin sadece üniversite mezunu değil, aynı zamanda duyarlı bireyler olmasını istiyoruz. Bu nedenle üniversitemiz de hangi fakültede olurlarsa olsunlar herkes bu dersi alıyorlar. Yıl boyunca istedikleri alanlarda 60’a yakın proje uyguluyoruz. Maltepe Çocuk Cezaevi ile de çalışmaya başlamamız bu ders sayesinde oldu. 2008’den beri her hafta düzenli olarak cezaevine gidilerek tutuklu olan çocuklarla öğrenciler bir araya geldi. Hala da 15 öğrencimiz bu projeyi devam ettiriyor” dedi.
Çelik şöyle devam etti: “Haftanın her günü çocuk mahkumlarla uzun vakitler geçiren kurum personelinin de zenginleşmesi şart. Cezaevi Müdürü Naci Yıldız’dan da bu yönde talep gelince oradaki çocuklara fayda sağlamak adına eğitim vermeyi kabul ettik. Projede 5 tane öğretim görevlimiz gönüllü olarak çalışıyor. Yaptığımız çalışmalar sayesinde özgüven kazandılar, stresleri azaldı. Artık işlerini ve kurumlarını daha fazla sever hale geldiler.”
Çözüm odaklı çalışıyoruz
2008 yılından beri cezaevi ile sosyal sorumluluk projeleri geliştirdiklerini belirten Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zeynep İskenderoğlu Önel, şunları söyledi: “Küçük bir grupla başladığımız eğitimleri zamanla genişlettik. Kurum çalışanları ile ihtiyaç belirlemesi yaptık. Bu doğrultuda eğitimler veriyoruz. Geçen yıl pilot çalışmayı cezaevinde yapıyorduk. Ama bu sene onlar konuğumuz oluyor. Günlerini mahkum gibi geçiren bu çalışanlar için çözüm odaklı etkinlikler yapıyoruz. Biz de onlardan çok şey öğreniyoruz.”
Proje kapsamında ders veren Meral Biçeri ise “Stres altında çalışan cezaevi çalışanlarının çocuklarla olan iletişiminde verimliliği arttırmak, yenilikçi yaklaşımlarını desteklemek için çalışıyoruz. Hem Bakanlığın hazırladığı dökümanlar uygulamakk, hem de kendilerini geliştirmek isteyen bu çalışanlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Tekrar öğrenci olmak hoşlarına gidiyor” dedi.
Farklı açılardan bakabiliyorum
Şükran Elçin (Cezaevi idari personeli): Grup halinde katıldığımız bu eğitimlerde iki farklı akademisyenden ders alıyoruz. İlk aldığım ders ekip çalışmasıydı. Problemli kesimlerle uğraştığımız için bu tür eğitimlerim bize büyük yararları var. Artık olaylara farklı açılardan bakabiliyorum. Çalışanlarla daha fazla kenetlendik birbirimize. Ders kapsamındaki eğlenceli oyunlarla stres attık. Birçok konuda farkındalık kazandık.
Sorunlara dikkatli yaklaşmayı öğrendim
Volkan Sayim (Cezaevi idari personeli): Dersler karşılıklı konuşma şeklinde yapılıyor. Uygulamalı aktivitelere de yer veriliyor. Bu eğitimler sayesinde düşünmeyi, sorunlara dikkatli yaklaşmayı, mücadele etmeyi öğrendim. İletişim konusunda da oldukça faydalı oldu. Artık kendimi daha iyi ifade edebiliyorum.
Mahkum çocuklarla güçlü iletişim kurdum
Sait Okan Uyar (Koğuş personeli): Cezaevinde çocuklarla birebir ilgileniyorum. Bu nedenle aldığım eğitimlerin işime doğrudan faydası var. Mahkum çocuklarla ilişkim daha güçlü hale geldi. Kazanımlarımı onlar üstünde uygulayabiliyorum. Çocukların çıkınca tekrar hapishaneye dönmemeleri için uğraşıyorum. Artık onlarla daha güçlü ve sağlıklı bir iletişim kuruyorum.
04.02.2013