'03.02.2013'
Sayın Bakan Bu Raporu Mutlaka Okuyun
"ERG'yi bilir misiniz? Ya da takip ediyor musunuz bilemiyorum. ERG eğitimde reform girişimi adıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşu. "
Son raporlarını okudunuz mu bilemiyorum ama ben tamamını okuduktan sonra yazmaya karar verdim. Çünkü raporun özetinin özetini görselleştirerek bütün milletvekillerine göndermişler. Rapor öyle güzel hazırlanmış ki milletvekillerine okumadığınızı biliyoruz bari resimlere bakarak görsellere bakarak anlatalım istedik der gibi. Milletvekilleri bu sefer okurlar mı yoksa yine bakmazlar mı bilemiyorum ama sizin bu konuda bilginiz olsun istedim.
Raporda Türk eğitim sisteminin ciddi bir fotoğrafı çekiliyor. Bu fotoğraf yardımıyla il il bölge bölge eğitim verilerine ulaşabiliyorsunuz. Bunlar ilginç ama aslında raporun önemli kısmı eğitim sistemindeki beş temel sorun saptaması. Birinci sorun olarak ìTürkiye'de okullarda öğrenme gerçekleştirilmediği" sonucuna ulaşılmış. Yani ìbiz bu kadar öğretmen öğrenci yatırım emek sonucunda öğrenme faaliyetini gerçekleştiremiyoruz" deniliyor. Buna kanıt olarak da 15 yaşın altında kalan çocukların %60'ının basit problemleri çözemediği belirtilmiş. Kaldı ki kanıt olarak da PİSA 2009 uygulamasında sorulan basit bir matematik sorusu verilmiş ve öğrencilerin bunu çözemediği belirtilmiş. Soruyu buraya koyamıyorum ama bu soruyu mu çözemiyorlar diyebileceğiniz tarzda bir soru. Çözüm olarak da hükümetin öğrenme gerçekleşme oranını ölçecek bir sistem geliştirmesini öğretmen performansını ölçmesi gerektiğini belirtmişler.
İkinci saptamada ìeğitimin eşitlikçi olmadığı" tespiti var. Bu tespit ülkemizde kaliteli eğitime ulaşmada büyük sorunlar olduğunu ve eğitim eşitliğinin okula gidebilmek olmadığını belirtmek lazım. Yani çocuğu bir binaya sokarak eğitimde fırsat eşitliği yaratamazsınız bunun yanında kaliteli eğitime erişimde oldukça önemlidir. Buna çözüm önerisi olarak ERG bütün okullarda kaliteli eğitime erişmek için politikalar yapılması, kaliteli eğitim veren kurumların desteklenmesi önerisini sunuyor.
KALİTELİ EĞİTİMİ TARTIŞMAK
Üçüncü saptama okul terkleri ile ilgili ki aslında en önemlisi de bence bu. Sıkı durun Türkiye'de her yıl okulu terk eden öğrenci sayısı 350 bin civarında. Yani her yıl okula başlayanların %30'u kadarı okulu terk ediyor. Bunlar ne oluyor nerelere gidiyor. Eğitimi neden terk ediyor bilen yok. Bu oran meslek liselerinde %25'lere kadar çıkıyor. OECD ülkelerinde bu oran sadece %9. Bu bizim ülkemizin en büyük sorunu bu sorunun birçok kaynağı ve bileşeni var. Ama burada uzun uzun anlatmak yerine bu çocukların ortak fikrine değineyim. Hepsi ìokul ve eğitimin kendilerine hitap etmediğini okul ortamlarının sevimsiz olduğunu" belirtiyorlar. ERG bu konuda eğitimin gençlerin istek ve becerilerine göre yeniden yapılandırılması esnekleştirilmesi ve terk edenlere yönelik politikalar oluşturulmasına dikkat çekiyor.
Yazının Devamı İçin Tıklayın!