Avrupa Üniversiteler Birliği ilk kez Türkiye'de toplandı
'28.01.2013'
haber detay

 

Avrupa Üniversiteler Birliği ilk kez Türkiye'de toplandı

 
47 Avrupa ülkesinden 800’den fazla yükseköğretim kurumunun üye olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ilk kez İstanbul’da toplandı.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde biraraya gelen birlik, 24–25 Ocak 2013 tarihlerinde yürütme kurulu, genel sekreterler ve konsey toplantılarını yaptı. Toplantıda birliğin politika ve çalışma programları görüşüldü.
 
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Helena Nazare’nin konuşmacı olarak katıldığı, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Yeni Yükseköğretim Yasası’, ‘Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Kalite’ konulu panele EUA temsilcileri ve EUA üyesi Türk üniversite rektörleri katıldı.
 
Prof. Dr. Çetinsaya, iki gün boyunca yapılan toplantılarda yükseköğretim sistemine dair son gelişmelerin tartışıldığını belirtti. 168 Türk üniversitesinden 61’inin EUA üyesi olduğunu, Türk üniversitelerinin birlik içinde daha aktif rol almasını arzu ettiklerini ifade etti.
 
Yaşadığımız çağda etkileşim, diyalog, işbirliği ve uluslararasılaşmanın kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Çetinsaya, duvarları yıkmak için etkili yöntemler kullanmalıyız dedi.
 
4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında eğitim alıyor
 
Çetinsaya şöyle devam etti:
 
“Hepimizin bildiği ve tecrübe ettiği üzere küreselleşme yükseköğretimin yeniden şekillenmesini ve tanımlanmasını sağladı. Yükseköğretimin işlevleri, araçları, içeriği ve boyutu değişti. UNESCO verilerine göre, 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında başka bir ülkede eğitim alıyor. 2020’de bu sayının 7 milyona çıkması öngörülüyor.”
 
Dünyadaki değişimlere paralel olarak Türkiye’de de pek çok alanda değişim yaşandığını, iç taleplerin ve uluslararası gelişmelerin yasal reformları gerekli kıldığını belirten Çetinsaya, “Türkiye yeni bir anayasa hazırlık süreci içerisinde. Bunlar Türkiye’nin karşılaştığı sosyal ve politik değişimlerin bir işareti. Gelişen demokrasi, büyüyen ekonomi ve artan uluslararası etkinlikler, akademik dünyada da bir değişim talebi oluşturdu ve bu yeni talep akademik özerklik, kamu yararı ve kalite konularını öne çıkarıyor” dedi.
 
Avrupa’daki ekonomik kriz nedeniyle pek çok ülkede yükseköğretim bütçelerinin daraltılmak ya da öğrenim ücretlerinin artırılmak zorunda kaldığına dikkat çeken Çetinsaya, Türkiye’deki durumun farklı olduğunu, 6 ay önce birinci öğretimler için harçların kaldırıldığını belirtti.
 
EUA Başkanı Prof. Dr. Helena Nazare de panelde yükseköğretimdeki güncel gelişmeler üzerine bir konuşma yaptı. EUA’nın uluslararası tartışmalarda kalite standartlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Nazare, kurumlarla birçok alanda iş birliğine gittiklerine dikkat çekti.
 
İkili görüşmeler yapıldı
 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, EUA toplantılarına katılan Portekiz ve Macar heyetleri ile işbirliğine dönük ikili görüşmeler yaparak iki ülke ile eğitim alanında çalışmaları başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü EUA Yönetim Kurulu Üyeliğine Aday İlk kez Türkiye’de gerçekleştirilen EUA toplantılarında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu’nun nisan ayında Belçika’da yapılacak seçimlerde EUA Yönetim Kurulu Üyesi seçilmek üzere adaylığı onaylandı.
 
EUA Yönetim Kurulu üyesi seçilebilmek için bir ön oylama ile aday adayları arasından adaylar belirleniyor. Daha önce İstanbul Teknik Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, EUA Yönetim Kurulu üyesi olarak Türk üniversitelerini temsil etmişti.
 
Yeni nesli eğitmemiz gerekiyor
 
Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ise rektörlere seslenerek, insanların din ve ırk ayrımı olmaksızın birarada yaşaması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, “Yeni nesilleri uluslararası şirketleri yönetebilmeleri için eğitmemiz gerekiyor. Ama her çok uluslu şirkette Müslüman, Hristiyan veya Yahudi de olsa Türk, İngiliz, Afrikalı ya da Hintli birarada çalışabilmeliler. Eğer yeni nesilleri entelektüel açıdan değil de sadece mesleki açıdan yetiştirirsek bir süre sonra bu çok uluslu şirketler kocaman birer makineye dönüşür” diye konuştu.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.