Her Einstein'a Bir Koç
'28.01.2013'
haber detay

 

Her Einstein'a Bir Koç
 
Dahi çocuklara uygulanacak programın ayrıntıları netleşti: Aileye ve öğretmene özel eğitim verilecek. Çocuklara zeka değil, gelişim testi uygulanacak... Üstün yetenekli öğrenciler için yatılı özel okullar kurulacak. Liseden itibaren her birinin koçu olacak
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı bir süredir üzerinde çalıştığı 'üstün yetenekli çocukların' eğitimi için yol haritasını netleştirdi. Okul öncesinden başlayarak eğitim hayatını da kapsayan stratejik adımlar, yeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı'ya emanet.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda masaya yatırıldıktan sonra devreye sokulması kararlaştırılan planın ana hatları şöyle:
 
 
 
 
- ETİKETLENMEYECEK: Üstün yetenekli öğrencilerin 'etiketlenmelerinin' olumsuzluklara yol açması nedeniyle mümkün olduğunca bu tavırdan uzak durulacak.

 
 
- ÖĞRETMENLER-AİLEYE ÖZEL: Görevlendirilecek öğretmenler düzenli olarak hizmet içi eğitime alınacak. Üstün yetenekli çocukların aileleri de 'Aile Eğitim Programı' yoluyla bilinçlendirilecek.
 
 

- OKUL ÖNCESİNE ZEKA TESTİ YOK: Okul öncesi dönemde farklılığı ile dikkat çeken çocuk, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) değerlendirmeye alınacak. RAM'larla birlikte Bilim Sanat Merkezleri (BİLSEM) destekleyici hizmet verecek. Çocuklara 'zeka testleri'nden ziyade 'gelişim testleri' uygulanacak. Zayıf ve güçlü  yönlerine göre eğitim programı belirlenecek.
 
 

- İLKOKULDA AYRIŞTIRMA OLMAYACAK: İlkokul düzeyinde öğrencilerin kendi akranlarıyla ayrıştırılmaması sağlanacak. Ancak hafta içi ve hafta sonu yetenekleri doğrultusunda destek eğitimi almaları sağlanacak. Genel zihinsel yetenek, özel akademik yetenek, liderlik, yaratıcılık, görsel ve işitsel sanatlar ve psiko-motor yetenekler şeklinde sınıflandırma ilkokul düzeyinde yapılacak. İlkokulda sınıf yükseltme bir kez yapılacak. 

 
 
- YETENEK ATÖLYELERİ KURULACAK: Ortaokuldan itibaren 'yetenek atölyeleri' kurulucak. Bu kademede de sınıf yükseltme bir kez yapılacak. 

 
 
- DAHİ LİSELİYE MENTOR DESTEĞİ: Liseden itibaren ise üstün yetenekli öğrencilerin üniversiteden ders alabilmeleri ve liseyi erken bitirebilmeleri sağlanacak. Yetiştirilen öğretmenlerle 'mentorluk desteği' verilecek. İleriki aşamada, 'koçluk veya özel danışmanlık' olarak da nitelendirilebilecek mentörlük uygulaması ortaokul düzeyine de indirilecek.

 
 
- YATILI ÖZEL OKUL: İleri düzeyde yetenekli öğrencilere yönelik ülke genelinde açılabilecek yatılı/gündüzlü okullarda eğitim verilmesi de planlanıyor. 
- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri veya üniversiteler de lisedeki üstün yetenekli öğrencileri destekleyecek. Her seviyede 'uzaktan eğitim' uygulaması devrede olacak.
Haberin Devamı İçin Tıklayın!

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.