'26.01.2013'
Yeni MEB Bakanı'nı Hangi Sorunlar Bekliyor?
Milli Eğitim Bakanlığına atanan Nabi AVCI’nın devraldığı manzara pek de iç açıcı görünmüyor. Kendisini bekleyen yığınla sorun var. Atanamayan öğretmenler, 4+4+4 eğitim sisteminin yarattığı olumsuz sonuçlar,kılık kıyafet yönetmeliği, derslik azlığı,okullara verilen bütçenin yetersiz oluşu, personel görevlendirmelerinde yaşanan sorunlar ... Sizce eğitimin en büyük sorunu nedir? Bakan Avcı öncelikle hangi sorunları ele almalı?
Rehber Öğretmen Sorunu
'Bin 500 Öğrenciye Bir Rehber Öğretmen'
Pendik’te bir ilköğretim okulunda görev yapıyor D.K. Rehberlik birimlerinden yeterince verim alınamamasının önündeki en büyük engellerden birini şöyle açıklıyor: “3 binin üzerinde öğrencisi olan bir okulda görev yapıyorum. Birinci kademede bin beş yüz öğrencimiz var ve tek rehber öğretmen benim. Bu kadar öğrenciye yetişmem mümkün değil. Bildiğim kadarıyla Avrupa’da 250 öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor. Türkiye’de ise hiç rehber öğretmeni olmayan binlerce okul var.
Çok fazla öğrencimiz olduğu için sadece problemleri olanlarla ilgilenebiliyoruz. Diğerleri arada kaynıyor. Oysa onların da yönlendirilmeye ihtiyacı var.
Öğrenci fazla rehber öğretmen az olunca bu, rehber öğretmenlerin motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Kimi nasıl olsa hepsiyle ilgilenmem mümkün değil diyor ve yapabileceklerini yapmıyor ve hakkımızda yapılan ‘Rehber öğretmenler bütün gün boş boş oturuyor.’ eleştirileri çıkarmış oluyorlar.”
Rehberlik derslerinde ya film izletiliyor ya türkü söylettiriliyor.
***
Diyarbakır’da bir lisede görev yapan F.O. da bir başka soruna dikkat çekiyor: “Sene başında sınıf rehber öğretmenlerine her hafta rehberlik derslerinde işleyecekleri etkinlik planını veriyoruz. Ancak maalesef verdiğimiz planlar uygulanmıyor, dersler ya film izletilerek ya da türkü söyletilerek boş geçiriliyor. Oysa o planlarda öğrencileri şiddet, taciz, verimli ders çalışma teknikleri, meslek seçimi gibi konularda bilgilendirecek faydalı konular bulunuyor. Rehberlik öğretmenlerinin, idare, sınıf rehber öğretmenleri ve velilerin desteği olmadan tek başına sorunları çözmesi beklenmemeli. Elimizde sihirli değnek yok ki!”
Benzer bir soruna değiniyor Bakırköy’de görev yapan K.Ç.: “İş yükümüz çok fazla. Müdürüm, ‘Ne gerek var bu kadar kendini hırpalamaya?’ diyor. Önceki müdür ise başkanlığını yaptığı rehberlik yürütme toplantılarına bile katılmaz, sen halledersin derdi. Sonra da çocuklar ‘sorunlu’ diye şikâyet ediyoruz. Peki, biz üstümüze düşen görevi ne kadar yerine getiriyoruz?” Öğretmenlerin çoğu verdiğimiz programları kâğıt üzerinde uygulamış gibi gösteriyor. Öğretmenleri denetleme gibi yetkimiz yok. Buna rağmen müdür, ‘siz denetleyin’ diyor. Bir öğretmen diğerini nasıl denetler?”
***
Beyoğlu’nda görev yapan R.S’nin söyledikleri yürek burkuyor: “Okulda göreve başladığım ilk gün müdür yardımcısı zil çaldığı için öğrencileri derse sokmaya çalışıyordu. Girmediklerini görünce ‘Geri zekalılar, hayvanlar girin içeri çabuk’! diye koridoru inletti. Müdür ise öğrencilerden bahsederken bunların hepsi ‘canlı bomba’ terimini kullanıyordu. Böyle bir yaklaşımla hangi çocuğa yardımcı olabiliriz ki? Sabır sınırlarını zorlayan öğrenciler var. Çalıştığım okulda sayıları hiç de az değil. Ancak onların evde baş ettikleri sıkıntıları bir bilseler… Çocuk okulda da aradığı şefkat ve ilgiyi göremeyince iyice agresifleşiyor.” Babası tarafından cinsel istismara uğrayan kız çocukları, ailesinden gördüğü şiddetten ötürü evden kaçmak zorunda kalan gençler, annesi öldüğü için evin sorumluluklarını yerine getirmekten 3. sınıfa geçmiş ancak hâlâ okuma yazma bilmeyen öğrenciler… Rehber öğretmenleri bu tarz olaylarla son yıllarda daha çok karşılaştıklarını ve böyle öğrencilerin şiddete eğilimli olması ya da sınıf ortamında problem çıkarmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyorlar.
***
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden görüştüğümüz bir yetkili, bakanlığın en uygun puanla rehber öğretmen atamalarını yaptığını söylüyor ve ekliyor: “Bu sene İstanbul’a 1200 norm kadro açıldı ve müracaat eden herkes atandı. Sorun bakanlıkta değil, üniversitelerin kontejanlarıyla ilgili bir durum. Buna rağmen rehber öğretmen sayısı az olan ilçelere valilik onayıyla takviye yapıyoruz. Şu anda önceki yıllara göre rehber öğretmen sayısı çok daha iyi. Bin beş yüz öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor düşmesine de bu öğrencilerin hepsi problemli değil ki!”
Okulların risk haritalarını çıkarmak şart
Adem Solak (Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Merkezi Müdürü):Yılda yaklaşık bir milyon çocuk fail ya da mağdur olarak adliye kayıtlarında yer almakta. Çeşitlenen ve radikalleşen çocuk suçları ve mağduriyetleri karşısında Milli Eğitim Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yapamadı. 40 bin rehber öğretmen norm kadrosu olan MEB bünyesinde sadece 16 bin civarında rehber öğretmen bulunuyor. İlgili mevzuat, gelişen ihtiyaçlar, bilimsel raporlar rehberlik hizmetlerine psikolog, sosyolog ,eğitim felsefesi uzmanları ve diğer ilgili uzmanların acilen yer almasını öngördüğü halde henüz bakanlık bu yönde adım atmadı. Dünyada sosyolog kadrosu olmayan tek eğitim bakanlığı bildiğim kadarıyla bizim bakanlığımız! Bugün okullardaki öğrenci sorunları sadece bireysel sorunlar değil daha çok aile, çevresel, medya vs. bağlantılı sorunlar. Acilen felsefe grubu öğretmenlerinin ve eğitim ,aile sosyologlarının devreye sokulması gerekiyor. Okullara doldurulan özel güvenlik görevlileri, okul polisleri, okul komiserleri bu kötü gidişatı asla dönüştüremez.
Çocuklarla ilgili önleyici/iyileştirici hizmetlerin milli eğitim, adalet, aile ve sağlık bakanlıklarınca acilen geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekir. İllerin, ilçelerin, okulların bilimsel sosyal risk haritaları da bir an önce çıkartılmalı.
Felsefe grubu öğretmenlerinin önü açılmalı
Nusret İnandı felsefe mezunu. Uzun yıllardır ataması yapılmadığı için dershanelerde rehberlik öğretmenliği yapıyor. İnandı, geçtiğimiz yıla kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın felsefe grubu mezunlarının rehber öğretmenlik yapabilmesine şans tanıdığını ancak bu yılki atamalarda bu uygulamayı durdurduğunu belirtiyor. İnandı, “Bakanlık devlet okullarında psikolojik danışmanlık yapacak yetkimiz olmadığı gerekçesiyle atamamızı yapmıyor. Ancak aynı bakanlık özel kurumlarda buna imkân tanıyor. Bu çelişkiye bir an önce son verilmesi gerekiyor. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde rehber öğretmen açığı 17 bin civarında. Bu da 7 ila 9 milyon öğrencinin rehber öğretmeni olmadığının ya da rehberlik servisinden yeterince yararlanamadığının kanıtıdır. Okullarında rehber öğretmen olmayan öğrenciler herhangi bir suç işlediğinde disiplin cezasıyla okuldan atılıyor, sonrasında bin bir türlü suça bulaşıyor, kötü alışkanlıklar ediniyor.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda belirtilen amaçlara uygun bireyler yetiştirmek isteniyorsa, okullarda ve diğer sosyal ortamlarda suç ve şiddet önlenmek isteniyorsa bunun yolu açıktır. Şiddetin bu kadar olağan hale geldiği bir dünyada herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Ülkemiz özelinde asıl yapılması gereken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önce her okula yeterince Rehber Öğretmen ataması ve sonra bu “okulda şiddet” rehberini yayınlamasıydı. Aynı şekilde diğer tüm branşların da “gerçek” ihtiyaçlar göz önüne alınarak acilen atanması gerekmektedir.
Biz felsefe ve sosyoloji mezunlarına yönelik Talim ve Terbiye Kurulunun 11/05/2011 tarih ve 3192 sayılı kararı gereğince 2011 yılı sınırlı olmak üzere 3.öncelikli olarak çıkarılan rehber öğretmenlik alanından atanma kararının 12. Maddesinin 1.fıkrası, “.. öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda hangi alan öğretmenlerinin yurt içi ve yurt dışı hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirileceği ...''gerekçesiyle bu kararın 2012 yılına uzatılmasını talep ediyoruz .
Buna göre öncelik sıralaması:
1.ÖNCELİK: 1-PDR mezunları, 2-Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü mezunları, 3- Formasyonu Bulunan Psikoloji Bölümü mezunları
2.ÖNCELİK: Psikoloji Bölümü mezunlarından Formasyonu Bulunmayanlar
3.ÖNCELİK: 1-Felsefe G. Öğretmenliği, 2- Formasyonu Bulunan FELSEFE bölümlerinden mezun olanlar
Rehber öğretmenlik branşındaki ihtiyacın 1.sırada yer alması ve bu ihtiyacın PDR mezun sayısı ile karşılanamayacak olması, (en son yapılan öğretmen ataması sonuçlarına göre rehber öğretmenlik kontenjanı boş kalmıştır. Bu durumun tekrarına yönelik önlem alınması için 3. öncelikli atama kararının uzatılması gerekmektedir.)Konu ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının görüşü doğrultusunda alanların özelliğinin göz önünde bulundurulması ve kamu yararının gözetilmesi için bu kararın devam etmesini talep ediyoruz. Nitekim aynı görevi özel sektörde ve milli eğitim bünyesinde felsefe ve sosyoloji mezunları aynı sektörde görev almaktadır.