'25.01.2013'
Dikkat Uzmanlar Uyarıyor: 'Karnesinde Zayıf Olan Çocuğa Kızmayın'
UZMAN PSİKOLOG HAKAN METAN: ‘ÖNEMLİ OLAN KARNE DEĞİL, ÇOCUĞUN KARAKTER GELİŞİMİ’ ‘ÇOCUĞUNUZA DERSLERİNDEN ÖNCE KENDİSİNİN NASIL OLDUĞUNU SORUN’
İlk ve orta öğretimde okuyan yaklaşık 17 milyon öğrenci, bugün yarıyıl tatiline giriyor. Uzmanlar, yarıyıl tatilinde karnelerinde zayıfı olan çocuklara kötü davranılmaması konusunda anne-babalara önemli uyarılarda bulundu. Uzmanlar, “Çocuğa kızmak sorunu çözmez, hatta daha kötü sonuçlar doğurabilir” dedi.
Fatih Koleji Uzman Psikolog Danışmanı Hakan Metan, çocuğun karakter gelişiminin karneden daha önemli olduğunu söyleyerek, “Çocuklara ‘Nasılsın?’ denilmiyor; ‘Derslerin nasıl?’ diye soruluyor. Yani dersleri o kadar önemli ki kendisinin nasıl olduğunun önüne geçebiliyor. İyi bir karne tabii ki tebrik edilmeli, ancak karneden daha çok, çocuğun çalışma davranışı takdir görmelidir” açıklamasında bulundu.
Karnesinde zayıfı olan çocukların ebeveynlerine önerilerde bulunan Uzman Psikolog, “Karnesinde zayıfı olan çocuklarımızın notlarından çok ders çalışıp çalışmadığı ile ilgilenin. Onun umudunu, ‘Zaten senin bir şey olacağın yok’ gibi sözlerle kırmayın. Çalıştığı zamanlar, onu destekleyici ve cesaretlendirici sözler söyleyin. Çocuğunuza gelecekten ve onu neden okutmak istediğinizden bahsedin. Duygularını ve hayallerini harekete geçirin. Aksi takdirde çocuğun okula olan ilgisi azalır ve şevki kırılır. Çocuğunuza zayıflarını düzeltmek için önünde bir dönemin daha olduğunu söyleyerek kendisine güç verin ve 15 günlük tatilde mutlu olmasını sağlayın” diye konuştu.
Çocuğun defalarca çalışıp başarısız olduğu derslere karşı şevkinin kırıldığını belirten Metan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğretmenler, sınıf içindeki dengeleri iyi ayarlamalı ve sınıf içinde herkese bildiği düzeyde, cevaplayabileceği sorular sormalıdır. Öğretmen, öğrencisine hiçbir zaman onu köşeye sıkıştırmak için soru sormamalı. En kötü öğrenciye bile, onun bileceği sorular yönelterek derse kazandırmalıdır. Anne-babalar zayıf dersler konusunda çocuğa kızmamalı, ikinci dönemde çalışarak kurtaracağı konusunda çocuğu cesaretlendirmelidir” şeklinde konuştu.
BUNLARA DİKKAT!!!
- Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın.
- Zayıf karne getirdi, diye cezalandırmayın.
- Hem 15 tatilin keyfini çıkarmasını sağlayın, hem de zayıf notlarını düzeltmesi için çalışma programı yapın.
- Çocuğunuza sizin için karnesinin değil, kendisinin önemli olduğunu hissettirin.
- Çocuğunuza hep yanında olduğunuzu hissettirin.