'21.01.2013'
İsmet Kür’e Veda
Edebiyatımız bir ulu çınarına daha veda etti. Cumhuriyet’in kurucu kuşağından, edebiyatı ve öğretmenliği kadar akademisyenliği, gazeteciliği, inceleme ve araştırmalarıyla da çocuk ve gençlik edebiyatımıza büyük katkılar ve kaynaklar sağlamış İsmet Kür’ü 20 Ocak 2013 gecesi kaybettik.
Kendisini 23 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii’nde, öğle namazından sonra düzenlenecek cenaze töreninde sonsuzluğa uğurlayacağız.
Yaşamı
29 Eylül 1916’da İstanbul’da doğan Halide İsmet Kür, babasını çok küçük yaşta kaybetti. Annesi Ayşe Nazlı Hanım ve ablası Halide Nusret Zorlutuna tarafından yetiştirilen Kür, Erenköy Kız Lisesi’nin anaokuluna gittikten sonra ablasının öğretmenliği nedeniyle, ailesiyl birlikte Edirne’ye taşındı. İlkokulu Edirne Kız Öğretmen Okulu’nda tamamladıktan sonra, Çamlıca Ortaokulu’na ve Erenköy Kıze Lisesi’ne devam etti. Edirne Kız Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi.
Bilecik’te Yardımseverler Derneği’nin propaganda şefliğini yaptıktan sonra; Kadın, Millet, Kopuz, Çınaraltı, Türk Kadını gibi dergilerde makale, şiir ve hikâyeleri yayımlandı. TRT radyosunda “Çocuk Saati” adlı programın yazarlık ve yönetmenliğini yapan İsmet Kür, Zafer gazetesinde yazmaya başladı, iki yıl süreyle çeşitli makale, öykü ve eleştiri yazıları kaleme aldı.
New York’taki Amerika Bölgesi Öğrenci Müfettişliği ve Kültür Ataşeliği’ne atanınca, çocukları Pınar Kür (yazar) ve Işılar Kür‘le (heykeltıraş) birlikte ABD’ye giden İsmet Kür; New York Üniversitesi’nde çocuk ve gençlik edebiyatı, çocuk ve gençlik psikolojisi, insan ilişkileri ve toplumların, ulusların yaşamdaki etki ve görevleri konularında dersler aldı. Sorunlu çocuklar, eğitim tarihi ve eğitim psikolojisi yanında 19. yüzyıl Rus edebiyatıyla ilgilendi. İngiltere, Londra’da çocuk ve gençlik edebiyatı üzerine araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştirdi.
Yirmi bir yıla yayılan Türkçe edebiyat öğretmenliği görevinin yanında, inceleme, araştırma, öykü, şiir, roman, anı türlerinde kitaplar, radyo ve tiyatro oyunları yazdı. Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Kentin Tutsakları”, tutuklu çocuklar üzerine “Suçsuz Çocuklar”, emeklilerin sorunları üzerine “Emekli Demek Dertli Demek” gibi yazı dizileri ve röportajları büyük ses getirdi. Aynı gazetenin “Olaylar ve Görüşler” köşesinde düzenli yazıları yayımlandı.
Ankara Çocuk Radyosu için seslendirilmek üzere Mutlugiller, Zehir Hafiye ve Gel Katıl Bize gibi radyo oyunları yazdı. Yeni İstanbul gazetesinde “Aydınlar Konuşuyor” köşesini kaleme aldı, Barış gazetesinin eğitim sayfasını hazırladı.
Almanya’nın Köln şehrine giderek, Türk çocuklarının okullardaki başarısızlıkları üzerine hazırladığı rapor 1978’te Hürriyet gazetesinde yayınlandı.
TRT, BBC ve Kıbrıs Bayrak radyolarında haftalık konuşma programları ve çocuk programları hazırlayan İsmet Kür’ün eserlerinden bazıları:
Şiirler: Yaşamak (1945), 99. Kat Şiirleri (2005). Öyküler: Kocaman Bir Örümcektir Zaman (2001). Romanlar: Onuncu Sigara (1990), Karvera (2003), Karvera Nereye (2005). Çocuk kitapları: Mutlugiller ile Beykoz Serüveni: Kiraz Bayramı (1967), “Memo” dizisi (1969), “Mavi’nin Serüvenleri” dizisi (1971), Oyuncakların Öfkesi (1970), “Coşkun’un Serüvenleri” dizisi (2003). İnceleme-araştırma kitapları: Anneler Sizin İçin (1964), Anılarla Mustafa Kemal Atatürk (1965), Anne Olmak (1970), Almanya’daki Çocuklarımızın Başarısızlık Nedenleri (1978), Çiçekler Sevgiyle Büyür (1989), Türkiye’de Süreli Çocuk Yayınları 1869-1928 (1991). Anı kitapları: Yarısı Roman (2006), Yıllara mı Çarptı Hızımız? (2008). Çocuk oyunları: Ne Güzel Şey (2006)
gunisigikitapligi