'20.01.2013'
Çocuklar mutlaka okul öncesi eğitim almalı'...
Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezinde çok sayıda akademisyen, eğitimci ve doktorun katıldığı “8. Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Politikaları Çalıştayı” düzenlendi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneğinin ortaklaşa düzenlediği çalıştayda, okul öncesi eğitimin Türkiye’de yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Ayrıca ailelerin okul öncesinde çocukların eğitimi konusunda bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Burada konuşan Prof. Dr. Ferhunde Ötkem okul öncesi eğitime gitmeyen çocukların vakitlerini televizyon karşısında geçirdiğini ve kendini geliştiremediğini, bu yüzden çocukların devlet eliyle okul öncesi eğitime alınması gerektiğini söyledi. Yetkilileri okul öncesi eğitim konusunda uyardıklarını ve çalıştaya da Temel Eğitim Genel Müdürü ve yardımcılarını da çağırdıklarını belirten Ötkem, ancak yetkililerin önem gösterip çalıştaya dahi katılmadığını eleştirdi.
Prof. Dr. Belma Tuğrul ise eğitimin engelli, yoksul çocukların yanı sıra, mevsimlik işçi olarak aileleri yanında çalışan çocukların da dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Tuğrul, “Çocuklar mutlaka okul öncesi eğitim almalı. Ayrıca aileler de okul öncesi eğitim hakkında bilgilendirilmeli” dedi.
DİL EĞİTİMİ ÇOCUK İÇİN ÖNEMLİ
Prof. Dr. Melda Akçalın da ailedeki dil eğitiminin çocuğun gelişimi bakımından önemli olduğunun altını çizdi. Akçalın, “Türkiye’de aileler evde 107 kelimeyle konuşuyor. İngiltere’de ise 3 bin kelime konuşuluyor. Aileler ev içinde dil eğitimine önem vermeli” dedi.
Akçalın, MEB’in okul öncesi kurumların sayısını arttırması gerektiğini, zorunlu eğitime uygun öğrencilerin ancak böyle yetiştirilebileceğini söyledi. Akçalın, ilkokulların altyapısının yetersiz olduğunun, bunların düzeltilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
TEZGAHLARDA ÇALIŞTIRILIYOR
Fiziksel gelişimi tamamlanmamış çocukların mesleki tezgahlarda çalışamayacağının altını çizen katılımcılar, çocukların bu tezgahlarda iş kazası geçirebileceğini vurguladı. Meslek liseleri ve imam hatiplerin yaygınlaştırılmasını ise “ideolojik” olarak değerlendirildi.
Çalıştay sonunda, çocukların daha iyi eğitim alabilmeleri için öneriler MEB’e rapor halinde verilecek.
(Ankara\EVRENSEL)