Öğrencilerinin yaklaşık yüzde 50'si burslu
Prof. Dr. M. Emin Karahan, “Üniversitemizde değer verilen en önemli konu, kaliteli bir eğitim öğretim için gerekli olan her şeydir” dedi.
16 yıldır eğitim dünyasının içinde olan Beykent Üniversitesi, 3 ayrı yerleşkesinde 6 fakülte, 2 enstitü, 4 yüksekokul, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim ve araştırma merkezi ile varlığını sürdürüyor. Her yıl yerleşen öğrencilerinin yaklaşık yüzde 50’si burslu olarak eğitim alan üniversitede, öğrenci sayısı ise 15 binin üzerinde.
Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak eğitim verilen üniversitenin Rektörü Prof. Dr. M.Emin Karahan ile Beykent Üniversitesi’ni ve hedeflerini konuştuk.
- Kaç yıldır bu sektördesiniz, üniversitenizde değer verilen en önemli konu nedir?
16 yıldır bu sektördeyiz. Üniversitemizde değer verilen en önemli konu, kaliteli bir eğitim- öğretim için gerekli olan her şeydir.
- Beykent Üniversitesi deyince insanların aklına ne gelmeli?
Beykent Üniversitesi denilince insanların aklına; nitelik ve nicelik açısından yeterli akademik kadroya sahip, oturmuş, kaliteli, ulaşımı kolay, aile sıcaklığında bir üniversite gelmeli.
- Hangi alanlarda öne çıkmak istiyorsunuz?
Mevcut olan ve açmayı planladığımız bütün bölümlerimizde en iyiler arasında olmak istiyoruz.
- Öğrencileriniz hangi niteliklerle mezun oluyor?
Öğrencilerimiz; gerekli mesleki bilgilerini alarak etik değerlere sahip, kurum aidiyetiyle ve girişimci bir ruhla mezun oluyorlar.
- Öğrencilerinize kariyer yönlendirmesi yapıyor musunuz?
Öğrencilerimize kariyer yönlendirmesi yapıyoruz. Kariyer günleri düzenliyoruz. Bu hususta bir ay içerisinde “Kariyer Planlama Merkezi ”miz devreye girecek ve düzenli hizmet verecek.
300’ün üzerinde yabancı öğrenci geldi
- Yurtdışındaki üniversitelerle anlaşmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi üniversitelerle anlaşmalarınız var ve bu anlaşmalarla öğrencilerinize ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?
Öğrencilerimiz ünivresitemizdeki eğitimleri süresince, yurtdışındaki üniversitelerle imzalamış olduğumuz değişim anlaşmaları kapsamında (Erasmusla), Avrupa Birliği’ne üye ülke üniversitelerinde, Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerinde veya dünyanın farklı ülkelerinde bulunan üniversitelerde bir yarıyıl ya da bir sene değişim öğrencisi olarak eğitim görme imkanından faydalanabiliyor. Üniversitemiz, Avrupa Birliği Ülkeleri üniversitelerinin sahip olduğu “Erasmus Üniversitesi Beyannamesi’ne” sahip bir Avrupa üniversitesidir. Bu beyanname sayesinde üniversitemiz, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki üniversiteler ile öğrenci değişimi başta olmak üzere, pekçok alanda ortak çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda, her eğitim-öğretim yılında sayıları giderek artan yabancı uyruklu öğrenciler, yurtdışındaki yükseköğrenimleri için Türkiye’de Beykent Üniversitesi’ni tercih ediyor. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında üniversitemizde toplam 300’ün üzerinde yabancı uyruklu öğrenci eğitim görüyor.
Hedefimiz, üniversitemizin bir dünya üniversitesi olma yolundaki vizyonuna, uluslararası, alanlarda kurduğumuz yeni işbirliklerimizle her geçen gün biraz daha yaklaşmak, en çok yabancı öğrenciye sahip Türk üniversitesi olmak ve dünya sıralamasının en üst sıralarında yer alıyor. Aynı zamanda üniversitemiz Yükseköğretim Kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini hedefleyen “Farabi Değişim Programı” kapsamında yurtiçindeki üniversitelerle de değişim anlaşmaları imzalamaya başladı.
Öğrencilerimizin yurt dışında eğitim görebileceği üniversiteler içerisinde, İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda “UK’s Best Student Experience” ödülü sahibi “Loughborough University”, İktisadi ve İdari Bilimlerde dünyanın önde gelen üniversitelerinden “Mancester Metropolitan University”, Yazılım Mühendisliği’nde İsveç’in en büyüğü “Stockholm University” ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde İngiltere’nin en saygın üniversitelerinden “ University of Soutthampton” gibi pek çok saygın üniversiteleri sayabiliriz.
- Üniversite sınav sonuçlarına göre tercih edilme oranınız nedir?
Üniversite sınav sonuçlarına göre kontenjanlarımızın doluluk oranı yüzde 95’in üzerindedir. Yüzde 100 dolulukla öğrenci aldığımız bölümlerimiz var ve sayısı da oldukça fazla.
- Akademik kadronuzu nasıl seçiyorsunuz, kriterleriniz nedir?
Akademik kadromuzu seçerken, aldığımız elemanların; bilimsel olarak yeterli, aktif, dinamik, üretken, hitabeti düzgün, diyaloğu iyi, kendisiyle çevresiyle ve toplumla barışık, etik değerlere sahip kimseler olmasına dikkat ediyoruz. Yani aldığımız elemanları bir kül olarak değerlendiriyoruz.
-Üniversitenizde öğrenci başına düşen akademisyen sayısı nedir?
Üniversitemizde aktif 15000 öğrencimiz kadrolu 300, ders saati ücretli gelende 200 öğretim elemanı vardır. Dolayısıyla akademisyen başına düşen öğrenci sayısı yaklaşık olarak 30 dur. Bu oldukça iyi bir rakamdır. Bunun Türkiye ortalaması 45 dir.
- Akademik çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kaliteli bir eğitim ve öğretime paralel olarak, her türlü akademik faaliyeti(proje, yayın v.b) desteklemekteyiz. Her SCI veya SSCI makalesi için öğretim elemanlarımıza 4400-6600 TL ödül veriyoruz ve haftada bir gün de araştırma izni kullandırıyoruz.
- Üniversite adayları neden sizi tercih etmeli?
Beykent Üniversitesi olarak biz dünya vizyonuna sahip gençler yetiştiriyoruz. Öğrencilerimize çok kaliteli ve seçkin bir akademik kadro ile eğitim hizmeti vermekteyiz. Öğrencilerimize vermiş olduğumuz kaliteli eğitim ile birlikte, aynı zamanda zengin bir sosyal yaşam imkanı da sunuyoruz. Beylikdüzü ve Ayazağa Yerleşkelerimizde bulunan spor salonlarımız, futbol dışındaki diğer sportif etkinlikler için öğrencilerimizin kullanımına açık. Ayrıca Beylikdüzü Yerleşkemizde bulunan Yarı olimpik yüzme havuzumuzda da öğrencilerimiz çalışmalarını yürütüyor. Beykent Üniversitesi, Uluslararası öğrenci değişim programı ile; farklı kültürlerdeki öğrencileri buluşturan bir dünya üniversitesidir. Üniversitemiz Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında en çok yabancı öğrencinin eğitim gördüğü üniversiteler arasında yer alıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerle işbirliğine gidilerek yeni bilimsel partnerler kazanılmış, yurt dışındaki ofislerimiz vasıtasıyla dışarıdaki eğitim kurumlarıyla bağlantılar kurmuş, Hollanda, Almanya, Fransa, Polonya, İtalya gibi AB ülkelerinden Erasmus değişim programları ile gelen öğrenciler dışında, Azerbaycan, İran, Bulgaristan, Türkmenistan, Ukrayna, Nijerya, Senegal gibi dünyanın her köşesindeki ülkelerden üniversitemize yoğun yabancı öğrenci talepleri sağlandı.
- Üniversitenizin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Üniversitemiz geleceğe; sağlıklı büyüyerek, kalitesini sürekli arttırarak, kendisini değişen dünya şartlarına paralel olarak sürekli güncelleyerek, emin adımlarla ilerliyor. Bu nedenlerle üniversitemizin geleceğinin çok daha iyi olacağına inanıyoruz.
Üç yerleşkede altı fakülte
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, eğitim fakültesi gibi bölümlerin açılması planlanan üniversitenin üç yerleşkesinde altı fakülte, iki enstitü, dört yüksekokul, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim ve araştırma merkezi bulunuyor. 46 lisans programı (uzaktan eğitimde 3 program), 28 önlisans programı (birinci öğretimde gündüz) 17 program, ikinci öğretimde (gece) 9 program (uzaktan eğitimde ise 2 program mevcut.
24 saat hizmet
Beykent Üniversitesi Ayazağa ve Beylikdüzü Yerleşkesi’ndeki konukevlerinde kalan öğrenciler için gece ve gündüz görev yapan Konukevi Yöneticileri 24 saat hizmet veriyor. Konukevi Yöneticileri, görev tanımları dahilinde öğrencilerin konukevindeki yaşama adaptasyon sağlamaları ve sorunlarına yardımcı olabilmek adına da hizmet veriyorlar.
Dört araştırma merkezi var
Beykent Üniversitesi bünyesinde; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Stratejik Araştırmalar Merkezi (BÜSAM ), Hayat Boyu ÖğrenmeUygulama ve Araştırma Merkezi ve Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerini sürdürüyor. Araştırma merkezlerinde düzenlenen kongre, konferans, sertifika programlarına bütün öğrenciler katılabiliyor.
Üç dilde eğitim veriliyor
Üniversitede Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dilde eğitim veriliyor. Eğitim dili İngilizce ya da karma olan bölümlerde İngilizce Mütercim Tercümanlık, Rusça bölümünde ise Rusça hazırlık eğitimi veriliyor.
47 kulüp var
Beykent Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu 47 tane kulüp bulunuyor. Bu kulüplerin faaliyetleri tamamen öğrenciler tarafından profesyonel olarak yürütülüyor. Her alanda faaliyet gösteren kulüplerden önemli etkinliklere imza atanlar, Hoşgörü ve Yardımlaşma ve Psikoloji Kulüpleri, Van’da yaşanan depremden sonra çevre illerden yardım toplanması için yardım kampanyası başlattı. Bu kampanyadan toplanan, giyecek, ayakkabı, yiyecekler Van depremzedelerine ulaştırıldı. Kulüp aynı zamanda; kitap kampanyaları ile birçok okula kütüphane kurdu.