'17.01.2013'
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Bir 'İlk'
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek ''Öğrenme Şenliği''nin tanıtım toplantısı Eskişehir'de yapıldı.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Eskişehir'de bir otelde gerçekleştirilen ''Öğrenme Şenliği''nin tanıtım toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, şenliğin, farklı öğrenim ve yaş seviyesindeki bireylerin istihdam edilebilirliklerini ve sosyo-kültürel gelişimlerini sağlamak için bilgi, beceri ve yeterliliklerini geliştirmeyi, öğrenmeye erişimlerini arttırmayı ve öğrenen bireyden, öğrenen topluma dönüşümü amaçladığını kaydetti.
Gelişmiş ülkelerde bini aşkın kentte uygulanan öğrenme festivalini, ''öğrenme şenliği'' adı altında Eskişehir'de başlatılacağını ifade eden Biçerli, şöyle konuştu:
''Hayat Boyu öğrenmede, özellikle 25-64 yaş arasındaki yetişkin eğitimi önemlidir. Kültürümüzde 'beşikten mezara kadar öğrenme' diye bir tabir var. Ancak yetişkin eğitimi, yetişkin öğrenmesi açısından Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının oldukça gerisinde. AB'de 25-64 yaş arasında bir ay içinde herhangi bir öğrenme aktivite programına katılma oranı yüzde 8.9 oranındadır. İskandinav ülkelerinde ise bu oran yüzde 30'lardadır. Türkiye'de bu oran 2.9'dur. Avrupa'nın bu alandaki en geri 7'nci ülkesiyiz. Kalkınmış bir ülke olmak, yüksek idealleri gerçekleştirmek için bizim, insanımıza her türlü öğrenme fırsatlarını sunmamız lazım. Bu fırsatları sunarsak, ülke zenginleşecektir. Türkiye artık öğrenen bireyden, öğrenen topluma doğru geçmek zorundadır.''
-''Eskişehir, festivaller kentidir''
Biçerli, UNESCO tarafından dünya ülkelerinde ''öğrenen şehir'' uygulaması yapıldığını hatırlatarak, UNESCO'nun bu uygulamasının şehirlere kredilendirme ya da bir unvan kazandırdığını bildirdi.
2013 yılında Eskişehir'in ''öğrenen şehir'' olabilmesi için çalışacaklarını anlatan Biçerli, şöyle devam etti:
''Bir kentin 'öğrenen şehir' olabilmesi için, o şehirde yeterinde eğitim aktivitesi olması gerekir. Türkiye'de başlatacağımız 'Öğrenme Şenliği' ile Eskişehir'in 'öğrenen şehir' olmaya müracaat etmesine alt yapı hazırlayacağız. Böylece, Eskişehir'e yurt dışından daha fazla öğrenci gelecek ve uluslararası yatırımcılar burayı tercih edecek. Şenlik tarihi kesinleşmedi. Ancak nisan ayı sonunda yapılabilir. Şenlik süresince bir hafta boyunca kentte seminerler, paneller, kurs gösterileri, yetişkinleri bizzat yaparak öğrenmeye, işin içerisine çekmeye, halka öğrenme güdüsünü teşvik etmeye yönelik bir takım gösteriler yapacağız. Eskişehir, festivaller kentidir. Bu festivaller içerisinde, öğrenmeyi teşvik ettiği için en anlamlısı bizimki olacak. Şenlik, başarılı ve görkemli olursa, Türkiye'ye örnek olacak.''
Eskişehir'de başlayacak ''Öğrenme Şenliği''nin Bursa, Kocaeli ve Konya'da da gerçekleştirileceğini anlatan Biçerli, daha sonra ''öğrenme şenliği'' hakkında sunum yaptı.
Programa, Vali Yardımcısı Günhan Yazar, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kenan Tuğan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, sivil toplum örgütü temsilcileri ve diğer illerden gelen eğitim öğretimle ilgili üst düzey yöneticileri katıldı.
AA