'15.01.2013'
TÜBİTAK’tan Darwin’e Sansür İddiası
Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’nun kitaplara sansür uyguladığı tartışmaları sürerken, yeni bir sansür iddiası da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) geldi
Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Charles Darwin’in 200. doğum yılında dergisine basacağı kapağı son anda değiştirip Darwin’e sansür koyan Türkiye’nin önemli bilim ve araştırma kurumlarından olan TÜBİTAK şimdi de evrim kitaplarının basımını ve satışını sonlandırdı.
Charles Darwin’in evrim teorisini İslami çevreler “insanın maymundan geldiğini iddia ediyor” diyerek reddediyordu. Bu çevrelerde yer bulamayan görüş, sonunda TÜBİTAK’tan da veto yedi.
Geçtiğimiz yıllarda TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’nın kitap satış arşivinde bulunan ve insanın evrimini bilimsel yönden inceleyen kitaplar artık TÜBİTAK listesinde yer almıyor. TÜBİTAK’ın basımını durdurduğu bu kitaplar, listede yer almasına rağmen uzun süredir satın alınamıyordu zira satın almak isteyenler bir tek evrim kitaplarında “Tükendi” ibaresi ile karşılaşıyordu. TÜBİTAK’ın bu kitaplara sansür uyguladığı iddialar arasındaydı. Şimdiyse TÜBİTAK bu kitapların satışını tamamen durdurdu.
TÜBİTAK’tan veto yiyen kitapların listesi şöyle:
Evrimin yaşamın karmaşık tasarımını açıklayan tek kuram olduğunu düşünen Zooloji Profesörü Richard Dawkins’e ait Kör Saatçi ve Gen Bencildir kitapları, Alan Moorehead’dan Darwin ve Beagle Serüveni, Stephen Jay Gould’dan Darwin ve Sonrası, Mahlon B. Hoagland’dan Hayatın Kökleri, James Wason’dan İkili Sarmal, Richard Lewontin’den Üçlü Sarmal, 20. yüzyılın Darwin’i olarak anılan Ernst Mayr’dan Biyoloji Budur ve Richard Leakey-Roger Lewin’in Göl İnsanları kitapları TÜBİTAK’ın listesinden çıkartıldı. TÜBİTAK’ın eski satış listesinden geriye tek kalan Linda Gamlin’in Evrim kitabı oldu.
TÜBİTAK DARWİN’İ SANSÜRLEMİŞTİ
Darwin’in TÜBİTAK’ta başına gelen ilk olay bu da değil. 2009 yılında Darwin, yine TÜBİTAK’ın sansürüne maruz kalmıştı. 2009 Yılı Darwin’in doğumunun 200. yıldönümü nedeniyle UNESCO tarafından tüm dünyada Darwin yılı olarak ilan edilmişti. Darwin yılı dolayısı ile TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi’nin 15 sayfasını ve kapağını Evrim Teorisi’nin sahibi Darwin’e ayırmıştı. Ancak TÜBİTAK Yönetim Kurulu, derginin bu halini beğenmemiş ve derginin kapağı son anda değişmiş, Darwin’le ilgili 15 sayfa dergiden atılmış, kapağı hazırlayan genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakum’un da görevine son verilmişti.
(sözcü)