Sınavlar Yapılacak mı? Yapılacaksa Alınan Önlemler Neler?
'16.05.2020'
haber detay
Sınavlar Yapılacak mı? Yapılacaksa Alınan Önlemler Neler?
Okulların açılış tarihi, Bakan Selçuk’un sona açıklaması ile gündemden düştü. Şimdi sırada bayram ve sınavlar var. Bilim Kurulu üyeleri, koronayla mücadele çerçevesinde bayramların risk taşıdığını ve Ramazan Bayramı'nda,sokağa çıkma yasağı getirilmesini ısrarla dile getiriyorlar! Peki ya sınavlar? Daha mı az risk taşıyor? Bilim Kurulu, nedense, sınavlara pek karışmıyor. Toplumu uyarma, bilgilendirme ve koruma adına bu konuda da kesinlikle konuşmalılar…
 
 
 
Sınav deyip geçmeyin sadece üç tanesine LGS, YKS ve KPSS’ye 6 milyon civarında aday giriyor. Diğer sınavları da eklediğinizde bu sayı 10 milyonu bulur. Aileler ve gözetmenler de hesaba katıldığında, yaratacağı hareketliliğin boyutları, katlanarak gider.
 
 
Elbette hepsi aynı günde yapılmayacak ama koronada ikinci, üçüncü dalganın konuşulduğu ve beklendiği en önemli aylarda gerçekleşecek.
 
 
Bu hareketliliğe, bir de turizmi eklediğinizde, nüfus hareketliliği olağanüstü boyutlara çıkar. Yani iş bayramlarda sokağa çıkma yasağı getirmekle bitmiyor. Öncesi ve sonrası da var!..
 
 
Peki daha da mı içimize kapanalım, okullara kilit vurup, sınavları hepten iptal mi edelim?
Elbette hayır. Hayat devam etmeli. Ama her ne yapacaksak, toplumu buna hazırlamalıyız!
 
 
Sınavlar nasıl yapılacak, okullar eğitime nasıl devam edecek denildiğinde, “her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız” açıklamasının ötesinde hiçbir şey duymuyoruz, görmüyoruz!
O senaryolar neler, hangi önlemler alındı, hiç belli değil!..
 
 
Örneğin derslik açığı, özellikle yoğun bir şekilde ikili eğitim yapan kentlerde nasıl kapatılacak?
 
 
Güvenli ulaşım nasıl sağlanacak? Sosyal mesafe nasıl korunacak?..
 
 
Sınav Tarihi
 
 
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, okulların açılışına yönelik olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı ve tartışmalar noktalandı. Benzer bir açıklama da YÖK, ÖSYM ya da Bilim Kurulu’ndan gelir mi?
 
 
Gelmeli.
 
 
Yoksa, öğrencilerin adayların motivasyonu hepten bozulacak!
 
 
Ve, buna da, tıpkı sağlıklarını riske atma konusunda olduğu gibi hiç kimsenin hakkı olmamalı…
 
 
Neydi o açıklama?
 
 
"Milli Eğitim Bakanı olarak kamuoyundan ricam, okulların açılmasına bir takvim olarak bakılmamalıdır. Okullar ne zaman açılacak sorusunun şu an tek cevabı var. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz ve ailelerimiz için en güvenli zamanda, en güvenli şekilde açılacak. Bu tarih ve uygulama şeklini de bize bilimsel veriler söyleyecek..."
 
 
Böylesi bir ortamda, karantina kararı alanlara yapılan eleştirileri de anlamak mümkün değil.
 
 
Ne olur şunu hiç unutmayalım:
 
 
Karantina kararların hiç kimse ya da hiç bir kurul keyif olsun diye almıyor. Bu konuda yapılar uyarı ya da eleştirilerin yine hiç birisi de art niyet taşımıyor. En büyük risk, suskunluk, kabullenmiştik, uyarıları, kuralları ve eleştirileri hiçe saymaktır!..
 
 
 
Cevap Bekleyen Sorular?
 
 
. Bugün, Adana 39 derece YKS sınav zamanı Adana 50 dereceyi bulacak. Özellikle Adana gibi bir yerde maskeyle sınav bu öğrenciler için sınava girmeyin demek gibi bir şey Adana'da sıcaktan maskesiz bile nefes alınamıyor zaten. Sınavda saatlerce nasıl duracak?
. Ailemle birlikte karantina altındayız. Sınava kadar devam ederse, bu durum, sınava girmeme engel teşkil eder mi?
. Sınav merkezimi, korona öncesi durumu, öğrenim gördüğüm üniversiteye göre belirlemiştim, şimdi ailemin yanındayım, değiştirmek istiyorum ama sistem kapalı!
. Bulunduğumuz ilçelerde sınava girebilir miyiz?
. Açık lise öğrencileri de, örgün öğretimde olduğu gibi ilk yarı notlarına göre sınıf geçebilecek mi?
. Sınıflarda klima var mı?
. Sınav günleri, sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi?
. Astım ya da alerjik hastalığı olan öğrenciler için özel sınıflar oluşturuldu mu?
. Yedek maske verilecek mi ya da adaylar getirebilecek mi?
. Üniversitelerin final sınavları ertelendiğini ve okullara açılış tarihi verilmediğine göre, bu sınavların ısrarla yapılmak istenmesinin gerekçesi nedir?
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.