Askeri Liseler Sınavı
'20.09.2019'
haber detay

ÖSYM tarafından yapılan kısa adıyla ALS, Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı'dır.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgelerini T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifrelerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebiliyor. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunuyor. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi'ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır. Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmiyor.


Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir. Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ASKER LİSELER VE ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI BAŞVURU ŞARTLARI

Askeri Okullar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı parasız yatılı okullardır.

Sağlık İle İlgili Koşullar


Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin, Askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak;

- Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düztaban olmamak.)
- Duymasında en ufak bir kusuru bulunmamak.
- Her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak.
- Kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak
- Ağırlğı, boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ele alındığında, bu rakamdan en çok 5 kg.'a kadar (5 kg. dahil) fazla, en çok 15 kg.'a kadar (15 kg. dahil) eksik olmak.
- Sevk edileceği Askeri Hastane'den "ASKERİ ÖĞRENCİ OLUR" kaydını içeren sağlık raporu almak.
- Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, söyleyiş bozukluğu vb. olmamak)

 

Boy ve Yaş İle İlgili Koşullar


- Yaş ve boy (ayakkabısız) aşağıda belirtilen sınırlar içinde bulunmak.

YAŞ BOY
13 145 cm
14 152 cm
15 157 cm
16 161 cm
17 166 cm


- Hazırlık sınıfı okuyanlar için en fazla 17 yaşında (veya daha genç doğumlu) diğerleri için 16 yaşında (veya daha genç doğumlu) olmak.

Öğrenim İle İlgili Koşullar

- MEB'e bağlı herhangi bir mesleğe yönelik olmayan ilköğretim okulları ile dengi okullardan 2013 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmak (Öğretmenler kurulu kararı ile geçenler ve son sınıfta 2 yıl okuyarak mezun olan veya öğreniminin herhangi bir safhasında mesleğe yönelik okullarda okumuş olanların başvurusu geçersizdir)
- Özel okullar ve yurtdışındaki okul mezunları için bu okulların mesleğe yönelik olmadığını ve ilköğretim okulları ile denkliğini belirten MEB'ce onaylanmış belge ile başvuruda bulunmuş olmak.
- Okul bitirme dereceleri (Son 5 yılın ortalaması); Askeri Liseler için en az 3,50 Astsubay hazırlama okulları iin en az 3.00 olmak (Şehit/vazife malülü, subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, ve er çocukları ile öz kardeşlerinde ve muvazzaf / subay / astsubay çocuklarında, belirtilen okul bitirme dereceleri aranmaz. Bunların haziran döneminde doğrudan mezun olmaları yeterlidir.)

UYARI!

Giriş koşullarını taşımadıkları halde, yanlış bilgi vererek, asılsız belge düzenleyerek / düzenleterek askeri okullara kaydını yaptırmış olanların bu durumları, eğitim-öğretim süresi içerisinde tesbit edildiğinde, okuldan ilişkileri derhal kesilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

Askeri Lise ve Astsubay Hazırlama Okulu Giriş sınavlarına katılacak adaylara son sınıfta her ne şekilde ve şartta olursa olsun öğreminine ara vermiş ve bütünlemeye kalmış olanlar ile son sınıfı öğretmenler kurulu kararı ile geçenlerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Askeri Liseler Sınavı Puan Hesaplaması

Adaylar testteki sorularla ilgili cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kağıtlarına işaretleyecekler, cevap kağıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Değerlendirmede adayların dört alt teste (Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri) ait ayrı ayrı doğru ve yanlış cevaplarının sayısı saptanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın her alt test için almış olduğu ham puanlar bulunacaktır. Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerine ait ham puan dağılımlarının, ortalama ve standart sapmaları hesaplanacak, her alt test için ayrı olmak üzere bu dağılımlar ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puan dağılımlarına dönüştürülecektir. Bu durumda sınava giren her adayın Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört standart puanı hesaplanmış olacaktır.

Türkçe standart puanı 0,20; Sosyal Bilimler standart puanı 0,10; Matematik standart puanı 0,35; Fen 6 Bilimleri standart puanı 0,35 ile çarpılarak toplanacak ve bu şekilde adayların ağırlıklı standart puanı hesaplanmış olacaktır. Ağırlıklı standart puan hesaplandıktan sonra bu puan, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puana dönüştürülecektir.

Adaylar, en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere puan sırasına konulacak, T.C. Kimlik Numaraları ve ad soyadları bulunmayan puan dağılımları ilgili Kuvvet Komutanlıkları tarafından incelendikten sonra kesme noktası belirlenecektir.

Askerî Liselere girecek adaylardan şehit, malul gazi ve muharip gazi çocuklarına verilecek ilave kontenjan miktarı %5 olacak ve diğer adaylar için tespit edilen baraj puanının %90'ını alanlar Kuvvet Komutanlıkları tarafından ikinci aşama sınavlarına davet edileceklerdir. Bando Astsubay Hazırlama Okuluna girecek adaylardan şehit, malul gazi ve muharip gazi çocuklarına verilecek ilave kontenjan miktarı da %5 olacak ve diğer adaylar için tespit edilen baraj puanının %85'ini alanlar Kuvvet Komutanlıkları tarafından ikinci aşama sınavlarına davet edileceklerdir.

Bu konudaki işlemler Kuvvet Komutanlıklarınca yürütülecektir.

Yazılı Sınavda; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarınca belirlenen baraj puanlarını aşan adayların 2. seçim aşamaları adreslerine gönderilecek evraklarda belirtilen gün ve saatte Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığında (Çengelköy/ ISTANBUL) yapılacaktır.

Yazılı Sınavda belirlenecek baraj puanlarını aşan tüm adaylar, okula girmeye hak kazanmış sayılmazlar. Kuvvet Komutanlıklarının baraj puanlarını aşan adaylar, belirlenen tarihte Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığında yapılacak olan Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yetenek Sınavı, Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için), Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için), Mülakat ve Sağlık Muayenesi aşamalarından geçeceklerdir.

a) Ön Sağlık Muayenesi: Uzman doktorlar tarafından aday öğrencilerin fiziksel görünümleri incelenerek, boy ve kiloları ölçülmekte, sağlıkla ilgili koşulları taşıyıp taşımadıkları tespit edilmektedir. Ön sağlık muayenesinde yetersiz bulunan adayların diğer aşamalara katılmasına izin verilmez. Adayların sınavlara gelmeden önce, çıplak vücut ağırlığı ile ayakkabısız boy uzunluğunun sağlıklı bir şekilde mutlaka ölçülmesi gerekmektedir. Yaşının gerektirdiği boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar bu aşamada elenmektedir.

Test Türü
1. Grup Barajı (13-14 Yaş)
2. Grup Barajı (15-16 Yaş)

400 m. Koşu
85 saniye
80 saniye

Durarak Uzun Atlama
160 cm.
170 cm.

Mekik (1 dakika)
30 Tekrar
35 tekrar

Basketbol Topu Fırlatma
7 metre
8 metre

Belirtilen testlerden 2 veya daha fazlasından başarısız olan adaylar elenir. Bedeni yetenek sınavına önceden çalışarak hazırlıklı olarak gelinmelidir. Yukarıda belirtilen barajlara ulaşamadıkları halde sınavlara gelen adaylar elenmektedir. Bu durum, adayların gereksiz harcama yapmalarına neden olmaktadır.

b) Bedeni yetenek sınavı ile ilgili daha detaylı bilgiye Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının internet adreslerinden ulaşılabilir.

c) Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için) Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Işıklar Askerî Hava Lisesinde okumak için başvuran veya tercihleri arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bulunan adayların; el-ayak-göz koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını, algılama hızını ölçerek uçuşa yatkınlıklarını belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir.

d) Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)


Adaylar gruplar halinde salona alınır. Test hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra teste başlanır. Müzik Yetenek Testi 3 kısımdan oluşmaktadır.

1) Melodi Tekrarı: Adaylardan, basit bir okul şarkısını piyano eşliğinde farklı tonlarda söylemeleri istenir. (Piyano eşliği görevli öğretmenler tarafından yapılacaktır.)

2) Ritm Tekrarı: Adaylardan eliyle masaya vurmak suretiyle kendisine gösterilen ritm kalıbını aynen tekrarlamaları istenir.

3) Fiziki Uygunluk: Adayların üflemeli çalgı çalabilmesi için gerekli olan uygun çene, ağız ve diş yapısına haiz olmaları gerekmektedir. Bu husus Müzik Yetenek Testi için görevlendirilmiş personel tarafından incelenecektir.

e) Mülakat Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecanını kontrol edebilmesi, çok yönlü düşünme yeteneği, davranışlardaki denge, kendine güven, kendini ifade edebilme yeteneği, askerliğe yatkınlığı ile diğer bireysel özellikleri gözlenerek değerlendirilir.Hava Kuvvetleri Komutanlığına aday öğrencilerin değerlendirilmesinde psikoteknik test sonuçları da dikkate alınır. Uygun bulunmayan adaylar, sağlık muayenelerine sevk edilmeyerek elenir.

f) 
Sağlık Muayenesi Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları için uygulama: Mülakat sonrasında başarılı olan adaylar, sağlık muayenesine sevk edilirler. Sağlık muayenesi sonucunda "Askerî Öğrenci Olur." kararlı rapor alanlardan puan sırasına göre asil ve yedek adaylar belirlenir ve sırasıyla asil adaylardan başlamak üzere kontenjan kadarının kesin kaydı yapılır.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı için uygulama: Mülakatı geçen adaylar, uzman hekimlerden oluşan bir heyet tarafından sağlık muayenesinden geçeceklerdir. Muayene sonucunda "Askerî Öğrenci Olur. Uçucu Yetiştirilmeye Elverişlidir." kararlı rapor alan adaylar genel başarı durumuna göre sıralanır. Bu puan sırasına göre "Asil" ve "Yedek" adaylar belirlenir.

Adaylar komisyonları yanlış bilgilendirmeleri durumunda bütün aşamalarda başarılı olsalar bile kesin kayıt işlemleri yapılmayacaktır. Bu durum, adayların gereksiz harcama yaparak güç durumda kalmalarına neden olmaktadır.

Öte yandan, başvuru koşullarını taşımadığı ve askerî öğrenci olmaya engel durumları olduğu tespit edilen askerî lise veya astsubay hazırlama okulu öğrenci adaylarının, ilgili yasal mevzuat çerçevesinde, eğitim ve öğretimin herhangi bir aşamasında okulla ilişikleri kesilmektedir.

Adayların başarı değerlendirmesi, yazılı sınav sonucunda aldığı ALS Puanı ile 2. seçim aşamasında bedeni yetenek, mülakat ve Hv.K.K.lığı adına alınacak öğrenciler için psikoteknik test sonuçlarına göre hesaplanacak performans puanlarına göre yapılır.


Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları performans puanlaması;
(ALS performans puanı * 0,70) + (bedeni yeterlilik notu * 0,15) + (mülakat notu * 0,15) formülü kullanılarak hesaplanır.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı performans puanlaması;
(ALS performans puanı * 0,70) + (bedeni yeterlilik notu * 0,15) + (mülakat notu * 0,15) + (psikoteknik notu * 0,20) formülü kullanılarak hesaplanır.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.