'12.01.2013'
Zıkkımın Kökü' Kitabı da Sakıncalı Oldu
Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, çocuk edebiyatının usta kalemi Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” isimli kitabının, “ergenlik çağındaki öğrencilere uygun olmadığı” gerekçesiyle öğretmenler tarafından performans ödevi olarak verilmemesini istedi.
“Fareler ve İnsanlar”, “Şeker Portakalı” kitaplarından sonra şimdi de Osmangazi’de ilköğretim öğrencilerine Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” kitabı yasaklandı.
Eğitim Sen, yasağa tepki gösterirken, kitabın yazarı Muzaffer İzgü, bugüne kadar 24 baskı yapan kitap hakkında ilk defa böyle bir karar verildiğine dikkat çekti.
‘BAŞKA KİTAP OKUTUN’
Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde bulunan Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Saadet Kermen, 7. sınıf öğrencilerine Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” adlı kitabını okuyup özetlemelerini performans ödevi olarak verdi.
Bir velinin konuyla ilgili şikayetini değerlendiren Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık oluruyla komisyon oluşturdu. Komisyon, “Zıkkımın Kökü” adlı eseri inceleyerek “Bahsi geçen okul öğrencisinin sınıf düzeyi dikkate alındığında, ergenlik döneminin ve cinsel gelişimin ön plana çıktığı bu dönemde, her bireyin hazır bulunuşluk ve algılama düzeyi farklılık yarattığından 7. sınıf seviyesine uygun farklı bir kitap önerilmesinin daha yararlı olacağı” kararına vardı. Bu karar 4 Ocak 2013 tarihli yazıyla 7 Ocak 2013 tarihinde performans ödevini veren öğretmen Saadet Kermen’e tebliğ edildi.
‘YASAKÇI KAFANIN ÜRÜNÜ’
Kitabının yasaklanmasına dair görüşlerini aldığımız Muzaffer İzgü yasaklamanın, kararı veren komisyonun bakış açısını yansıttığını vurguladı. İzgü, “Bugüne kadar 24 baskı yapan kitabımın hakkında hiçbir okuldan hiçbir veliden olumsuz tepki almadım. Son günlerde ortaya çıkan yasakçı kafanın ve tertibin ürünüdür” dedi.
‘ŞİKAYETLER BAHANE’
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın da, konuyla ilgili gazetemize açıklama yaptı. Gericiliğin hakim olduğu tüm ülkelerde yapılan ilk saldırıların kültüre, sanata ve bilime dönük olduğuna dikkat çeken Hasan Özaydın, “AKP iktidarıyla heykellere, televizyon dizilerine yapılan saldırılar dünyada ve ülkemizde bilinen, tanınan, geniş kitlelerce sevilerek okunan kitaplara kadar uzanmıştır” dedi. Özaydın, Şeker Portakalı, Fareler ve İnsanlar adlı kitaplardan sonra Zıkkımın Kökü kitabına ‘velilerin sözde şikâyetleri’ bahane edilerek inceleme başlatılmasının utanç verici olduğunu söyledi.
EDEBİYATA AHLAKİ ÇERÇEVEDEN BAKILMAMALI’
Çocuk Edebiyatı Araştırmacısı-Akademisyen Necdet Neydim ise bir kitabın öğrencinin düzeyine uygun olup olmadığı açısından değerlendirilmesinin yanlış bir yöntem olmadığını dile getirdi. “Ancak burada bunun ölçütleri önemlidir”diyen Neydim şunları söyledi: “Ne yazık ki değerlendirme yapan komisyonlar edebiyat açısından değil ahlaki çerçeveden bakıyor. Edebiyata ahlaki çerçeveden bakmak ahlaklı değil.”
NE ANLATILIYOR?
Zıkkımın Kökü, Muzaffer İzgü’nün Adana’daki bir gecekondu mahallesinde geçen çocukluğunu anlatan romanıdır. Mizah ve dram öğeleri yer alan romanda, yazar, yoksulluk içinde geçen çocukluk ve gençlik dönemini anlatır. Okuyucu, yazarın sürükleyici anlatımıyla onun ilk aşkıyla tanışır, ayrılıklarını izler, acılarını hisseder ve ailesi ile arasındaki ilişkiye karışır. 24. baskısını yapan eser, 1992 yılında filme de alınmış; yurtiçi ve yurtdışındaki film festivallerinde pek çok ödül almıştır.
Evrensel