'24.03.2017'
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, parayla tez yazdıranlar için "Kendine kötülük eder" dedi. YÖK ise parayla tez yazdıranların akademisyenlikten çıkarılacağını ifade etti
Sivas Belediyesi tarafından kent meydanına yapılan 15 Temmuz Şehitler Parkı ve çok katlı otopark inşaatının temel atma törenine katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, parayla tez yazdırılmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Yılmaz, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) iddiayı ciddi olarak inceleyeceğini ve gereğini yerine getireceğini söyledi. Gerek temel eğitimde, gerek ortaöğretimde, gerekse yükseköğretimde Türkiye'de önceliğin kaliteyi artırmak olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Eğer böyle bir işlem yaparsa, yapan kimse kendisine kötülük ediyor. Sahte, yanlış, başkasının emeği üzerinden belirli derece almak öncelikle
en büyük zarardır. YÖK üzerine düşeni yapar" dedi.
'PARA KARŞILIĞI TEZ DE BİR İNTİHALDİR'
YÖK'ten yapılan açıklamada ise para karşılığı tez yazdırılmasının da bir intihal olduğu, bu tezleri yazdıranların akademik görevinden atılacağı ifade edildi.
İşte YÖK'ün naylon tez açıklaması:
YENİ KANUNDA ATILMA VAR: YÖK'ün önerisiyle çıkan 2/12/2016 tarih ve 6764 sayılı kanun ile intihal fiili, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası ile cezalandırılmıştır.
DEVLET YA DA VAKIF AYRILMAZ: Buna göre, başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini kendi eseri gibi gösterenler, devlet veya vakıf yükseköğretim kumullarındaki bir akademik kadroya atanmamak üzere üniversite öğretim mesleğinden çıkarılırlar. ÜNİVERSİTEYE GÖREV: İntihal durumu tespit edilen tezlere ilişkin üniversite yetkinlerinde de ihmal veya gayri hukuki durum tespit edilirse onlar hakkında da yasal işlem yapılabiliyor.
ÜCRET KARŞILIĞI TEZ: Haberde yer alan iddialarda da (ücret karşılığı başkasına yazdırma) aynı şekilde etik ihlal olduğu, bilgi hırsızlığı yapılarak akademik bir ürün ortaya çıkarıldığı değerlendirilerek aynı cezai işlem uygulanacaktır.
Habertürk