'27.07.2016'
Üniversite tercihi yapmaya hazırlanan adaylara her yıl listelerini hazırlarken, puanlarını değil, başarı sıralarını dikkate almaları gerektiğini öneririz. Çünkü puanlar bir sınavda sorulan soruların kolaylık ya da zorluk derecesine göre değişir. Tıpkı bu yıl olduğu gibi. Ancak adaylar bu yıl tercihlerinde daha dikkatli olmak zorunda.
Çünkü Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soruları çok kolay olduğu için adayların başarı sıraları düştü. Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) da özellikle edebiyat soruları kolay oldu.
TM VE TS PUAN TÜRLERİ
Ancak Türk Dili ve Edebiyatı testinin ortalamasının 20.98’den bu yıl 27.36’ya yükselmesi özellikle Türkçe Matematik (TM) ile Türkçe Sosyal (TS) puan türlerinde bir önceki yıla göre başarı sıralarında gerilemeye neden oldu. Geçen yılın puan ve başarı sırasındaki gerilemeler üstelik tüm puan türlerinde de dikkat çekiyor.
Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Habertürk için başarı sıraları karşılaştırmasını örnekleriyle hazırladı. Yerleştirme puanlarını dikkate alarak incelediğimizde Y-MF-3 puan türü için puan ve başarı sıralarını bir önceki yıla göre karşılaştıralım. 452 yerleştirme puanı olan bir aday 2015’te 11.656 başarı sırasına sahipken 2016’da aynı puana sahip aday 20.053 başarı sırasında. Yani geçen yıla göre iki kat düşük başarı sırasına sahip. Ancak bu puan türünde yığılmalar 150.000 başarı sıralarından sonra normale dönüyor. Y-MF-4’te de 434 puanlı aday 2015’te 16.148 başarı sırasındayken, bu yıl aynı puanla 29.414’e geriliyor.
Özellikle Y-TM-3 puan türündeki başarı sıraları Y-TM-1 ve Y-TM-2 puan türlerinde geçen yıla göre daha geriye düşüyor. Bunun en büyük nedeni Türk Dili ve Edebiyatı testinin kolay olması. Burada da Y-TM-1 puan türünde geçen yıl 321 puanlı adayın başarı sırası 107.191 iken, bu yıl sıra 169.815’e geriliyor. Y-TM-2 puan türüne baktığımızda da 316 puanlı aday geçen yıl 127.147 başarı sırasında ama bu yıl sırası 199.696 oluyor. Y-TM-3’te de durum değişmiyor. 375 puanlı aday geçen yıl 51.713, bu yıl 92.000 başarı sırasında.
Y-TS-1’de 451 puanlı adayın başarı sırası geçen yıl 1929, bu yıl 3312 oluyor. Y-TS-2 puan türünde de 460 puanlı aday geçen yıl 1421 başarı sırasına sahipken bu yıl aynı puanlı adayın başarı sırası 3619 oluyor.
BAŞARI SIRASINDA HANGİ ARALIK KULLANILMALI?
Geçen yıl ile bu yılın puan ve başarı sıralarını özellikle vermemizin nedeni tercih listenizi hazırlarken bu gerçekleri de dikkate almanız için. Zaten puanınızı kullanmayacaksınız ancak başarı sıranızı kullanırken de geçen yıl ile bu yılın arasındaki farkları görüp, onlara göre hesaplama yapıp, bölüm seçmelisiniz.
Yeşilyurt da geçen yılın başarı sıralarına göre görülen bu gerilemenin YGS’nin seçici bir sınav olmaması, LYS-3’te ise Türk Dili ve Edebiyatı sorularının kolaylığından kaynaklandığını hatırlatıyor. Bu yüzden de birçok adayın puanına bakarak, “Bu bölüme kesin girerim” hatasına düştüğünü vurgulayan Yeşilyurt’un adaylara başarı sıralarını nasıl kullanacaklarına ilişkin önerileri şöyle:
YÜZDE 50’YE DİKKAT EDİN: Bütün puan türleri tercihlerine başarı sırasının yüzde 50 üstünden programları tercih listesine koymaya başlayabilir. Ancak yüzde 100 hatta daha da fazla alt başarı sırasına kadar inmeniz gerekiyor. Örneğin; 50 bininci sırada yer alan bir öğrenci tercihlerini 25 binden yapmaya başlayabilir. 100 bine kadar hatta daha da alta inmesi açıkta kalma olasılığını düşürür.
ÜST BAŞARI SIRALARI: Üst başarı sıralarında çok fazla yığılma olması nedeni ile bu grup öğrencilerin tercihlerinin yüzde 100 altına da inilmesi yararlı olacak.
KONTENJAN ÇOK ARTMADI: 2016’da kontenjan artışı çok olmadı. Bu yüzden tercih yaparken mutlaka 2015’e göre bölümlerin kontenjan artış ya da azalışlarına bakmak gerekiyor. Örneğin bir bölüm 50 kişi alırken kontenjanın 40’a düştü ise bu bölüm için başarı sırasının yükselebileceği yorumu yapılabilir.
TERCİH TARİHLERİ DEĞİŞTİ, BAŞVURU İÇİN 6 GÜNÜNÜZ VAR
Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) puanları ile birlikte hem LYS hem de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yerleştirme puanlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için de yükseköğretim kurumları için tercih süreci başlamış oldu. Ancak bugün başlayacak olan üniversite tercihleri için YÖK erteleme kararı aldı. Tercihler 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Tercih tarihlerinin değişmesi ile birlikte adaylar için de 8 gün olan süre 6 güne inmiş oldu.
Tercihlerinizi yaparken 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Ancak dikkat, bu kılavuz değişecek. Çünkü OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu üniversitelerle ilgili bilgiler ise kılavuzda yer alıyor. YÖK, öğrencilerin tercih hatası yapmaması için bu üniversiteleri kılavuzdan çıkaracak. Bu yüzden de en son çıkan kılavuzu kullanmanız gerekiyor. Bu bilgilerin yer aldığı yeni kılavuzu da ÖSYM’nin internet sitesinden edineceksiniz.
Sınavlarda gösterdiğiniz başarının ve elde ettiğiniz puanların boşa gitmemesi için tercih listesini hazırlarken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü hatalı hazırladığınız bir tercih listesi sizin açıkta kalmanıza neden olabilir. Üstelik tercih listenize de okumak istediğiniz bölümleri yazmanız lazım. Aksi halde her yıl hatalı tercihleri yüzünden tekrar sınava giren yarım milyona yakın genç gibi istemediğiz bir bölümde okuduğunuz için sizler de sınava girmek zorunda kalabilirsiniz. Bu süreçte sizi çevreniz “Puanınız yazık olmasın” diyerek yönlendirmek isteyecektir. Ancak unutmayın, seçtiğiniz bölümde okuyacak olan sizsiniz. Bu yüzden istemediğiniz bölümleri tercih listenize almayın.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tercih ve yerleştirme sisteminde değişiklikler var. Tercihlerinizi hazırlarken bunları dikkate almanız gerekiyor. 6 gün sürecek bu yazı dizimizde başta yerleştirme sistemindeki değişiklikler olmak üzere sizlerin tercihlerinizi doğru yapabilmeniz için bilgiler vereceğiz.
EN SON ÇIKAN KILAVUZU DİKKATE ALIN
OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu üniversiteler bu yıl öğrenci almayacak. Bu üniversitelerin isimleri de yeni yayınlanacak kılavuzdan çıkarılacak. Bu yüzden tercihlerinizde yeni kılavuzu kullanmanız gerekiyor.
HABERTÜRK