Öğretmenleri açığa almada 14 kriter
'25.07.2016'
haber detay

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) her bakanlığa tasfiyeler konusunda yetki verilecek. Bakanlıklarda kurulan komisyonlar belirlenen 10 kritere göre karar verip listeyi hazırladıktan sonra ilgili bakanın onayıyla tasfiyeler gerçekleştirilecek. Bakanlar Kurulu toplantısında, 2 yöntem görüşüldü. Birincisi çekirdek bir kadro üzerinden gidip halkayı genişleterek PDY mensuplarının tasfiye edilmesi, ikincisi ise halkayı geniş tutup çok geniş liste üzerinden ayıklamayı yaptıktan sonra bu suç örgütü içinde aktif olarak yer almış isimlerin atılması, uzaklaştırılması. Etkin bir bakan, ikinci yöntemin benimsendiğini belirtirken, "Darbeye kalkışacak kadar ileri gittiler. 2­3 gün değil, 1 saati bile boşa harcarsanız gecikmiş olursunuz" diye işin vahametini ortaya koydu.


ORGANİK İLİŞKİLER

PDY mensuplarının tespitinde istihbarat birimlerinin ele geçirdiği özel yazışma programındaki paylaşımlar, sosyal medya paylaşımları, telefon konuşmaları, mesajların yanı sıra Bank Asya gibi ekonomik network'lar üzerinden yürütülen para trafiği içindeki isimler de değerlendiriliyor. Sendikalar, sivil toplum örgütü adı altındaki örgütlenmeler üzerinden gidiliyor. 2014'te Vergi Denetim Kurulu'na alınan 5 bin kişinin büyük çoğunluğunun bu yapının mensubu olduğu üzerinde duruluyor. FETÖ'nün şirketlerin vergi denetim dosyalarıyla ilgili sorunlarını çözdüğü, "himmet" adı altında bu şirketlerden örgüte para aktardıkları tespit edildi. Tasfiyeler yapılırken 10 kriterin çoğunluğuna uyan isimler üzerinden ilerleniliyor. Görevde hızlı ve hayatın olağan akışını aykırı bir şekilde yükselen isimler de çıkarılıp tasfiye ediliyor. Kamudan tasfiye edilecek PDY mensuplarının ve ailelerinin kriminalize olmaması, radikalleşmemesi, sosyal ve ekonomik yaralar açılmaması için tedbirler de düşünülüyor. Hükümet, işyerleri kapatıldığı için işsiz kalan öğretmen, doktor, hizmetli ve masum çalışanlar için tedbir alacak.


'AZ RİSKLİ ­RİSKLİ­ ÇOK RİSKLİ'

FETÖ/PDY mensuplarının kamudan tasfiyesi konusunda merkezi işlem yerine bir kanun hükmünde karaname (KHK) ile bakanlıklara yetki verilecek. 10 başlıkta oluşturulan parametrelerin büyük bölümüne uyanlar, "az riskli-­riskli-­çok riskli" olarak sınıflandırılıyor ve kriterlerin çoğunluğuna uyanlar hakkında her bakanlık işlem yapıyor. İşte o kriterler:

1- Bank Asya ve örgütün diğer şirketlerinin işlemleri taranıyor. Para faaliyetleri içinde olanlar ve örgütün finans kaynaklarına katkı sağlayanlar.
2- Yöneticileri PDY üyesi olan Aktif­Sen üyesi olarak açık tercih kullanan öğretmenler.
3- Aralarında özel şifreli yazışma programını kullananlar.
4- Bu örgütle organik bağlantılı ve ilişkili olan kişiler.
5- Kapsamlı sosyal medya taramasından çıkan sonuçlar.
6- Bulundukları görev yerinde 17/25 süreci öncesinde örgüt güçlüyken ve deşifre olmamışken PDY yararına çalışanlar.
7- Belli dönemlerde kritik görevlere inisiyatifle getirilenler.
8- Düzenli olarak örgütün STÖ adı altındaki toplantılarına katılanlar.
9- MİT ve emniyetin yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre çıkarılan risk tablosunda yer alanlar.
10- Hayatın olağan akışına uymayan şekilde terfi eden ve özel görevlere getirilenler.
11- 17/25 Aralık sürecinde örgüte bağlılığını koruyup keskin şekilde faaliyetlerine katılanlar.
12- FETÖ üyesi şirketlerin normal olmayan işlemlerini yapanlar, onları koruyup kollayanlar.
13- Vergi denetimlerinde yasadışı faaliyetler ve örgüte 'himmet' adı altında para aktarılmasını sağlayanlar.
14- Yargıya, emniyete ve Maliye'ye özel olarak sızma girişiminde bulunanlar.

Habertürk

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.