Teknoloji çocuklarda baş ağrısı yapıyor
'11.07.2016'
haber detay

Son yıllarda tablet bilgisayar, akıllı telefon ve oyun cihazlarını kullanma yaşı 2’ye kadar düşerken, ailelerin baş ağrısı şikâyetiyle hastaneye getirdiği çocukların sayısında da büyük artış yaşandı. Özellikle 10 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda sık sık tekrar eden baş ağrısı ve şakak bölgesinde sıkışma gibi şikâyetlerle hastanelere gelme oranı, 10 yıl öncesine göre yüzde 100’ün üzerinde arttı.

İzmir Behçet Uz Hastanesi’nin nöroloji polikliniğine günde yaklaşık 150 kişi başvururken, bu çocuklardan yüzde 50’sinin baş ağrısı şikâyetinden yakındığı öğrenildi. Uzmanlar, baş ağrısıyla başvuran çocukların da 15-20’sinin şikâyetlerinin altında teknolojik cihazların fazla kullanılmasının yattığını belirtti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk Nörolojisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Aycan Ünalp:

“Teknolojik aletlerin çok kullanılması, gerilim tipi dediğimiz baş ağrılarına yol açabiliyor. Bu ağrılar, başın şakaklar dediğimiz kısmını etkiliyor. Artık 1-2 yaşında çocukların bile tableti var. Bu durum bazı ailelerin işine geliyor. Ancak çocuğun konuşma yetileri azalıyor ve hareketsiz bir nesil yetişiyor. Gerilim tipi ağrılar, migren tetikleniyor. Baş ağrısı şikâyetiyle genellikle 10 ile 15 yaş arasındaki çocuklar geliyor.”

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Emir Ruşen:

“7-8 yaşındaki çocukların yüzde 40’ında baş ağrısı görülüyor. Bu 15 yaş grubunda ise yüzde 70’e kadar çıkıyor. Bu ağrıların yüzde 5’i migren tipi baş ağrısıdır. Çevre ve atmosfer kirliliği, baz istasyonlarına yakın yaşamak, fazla TV seyretmek ve bilgisayar kullanmak baş ağrısına neden oluyor. 4-5 yaştan sonra 24 saat içerisinde 1-2 saat TV izlettirilebilir, tablet verilebilir. 2 yaşından önce verilmemelidir.”

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Başak Namdar Çelikkan:

“Amerikan Pediatrik Akademisi 2 yaşındaki bir çocuğun televizyon, i-Pad, akıllı telefon gibi cihazlarla 2 saatten fazla vakit geçirmemesini söylüyor. Abur cubur tüketmeler, teknolojik aletlerin karşısında geçirilen süreler çocuklarda öncelikle göz şikâyetlerine sonra nörolojik sorunlara neden oluyor. Bu süreler daha da artarsa hiperaktivite, dikkat eksikliği, üç boyutlu düşünmede sorunlar yaşanmaya başlanıyor.”

Habertürk




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.