Çocuklarda güneş yanıkları deri kanserine zemin hazırlıyor
'01.07.2016'
haber detay
İzmir Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Ceylan Emir, çocukluk döneminde yaşanan ani güneş yanıklarının ilerleyen yaşlarda deri kanseri oluşma riskini arttırdığını söyledi.
 
 
Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak deride zaman içerisinde incelmeye, cilt kuruluğuna, cildin lekelenmesine, kılcal damarların belirginleşmesine, uzun vadede yaşlanmanın etkilerini gösteren kırışıklıklara ve tehlikeli deri kanserine yol açabiliyor.
 
 
 
Uzmanlar, özellikle 2-16 yaş aralığındaki kişilerin, güneşli havalarda ultraviyole ışınlarından korunması gerektiğini ifade ediyor.
 
İzmir Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ceylan Emir de önemli uyarılar yaptı. Çocukların güneşten korunması gerektiğini ifade eden Emir, "Özellikle çocukluk döneminde olan ani güneş yanıkları ilerleyen yaşlarda deri kanserleri oluşma riskini oldukça arttırır. Güneş maruziyetinin büyük bir kısmı çocukluk ve bebeklik döneminde oluşmaktadır. Bu nedenle çocukların güneşten korunması çok önemlidir" dedi.
 
Çocuklarda güneş yanıkları deri kanserine zemin hazırlıyor.
 
 
 
"KREM SÜRMEDEN SOKAĞA ÇIKMAYIN"
 
"Çocuklarınızı şapka, tişört ve güneş gözlüğü olmadan sokağa çıkarmayın" diyen Dermatolog Ceylan Emir, “Yüz için en az 50, vücut için en az 30 koruma faktörlü kremler, cildi güneşin yaratacağı pek çok hasardan koruyacaktır. Maalesef daha az faktörlü kremler güneşin yıkıcı etkilerine karşı yeterli değil. Ayrıca kıyafetlerinin de güneşi önleyici olması önemli. Yapılana araştırmalar çocukken güneşten korunmayan kişilerin kansere yakalanma olasılığı daha fazla olduğu ortaya koymaktadır. Ancak güneş koruyucu kremlerin 2 yaşın altında kullanılmaması gerekmektedir. Çocuklarda giysilerle korunma daha önemli” dedi.
 
Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın yollarını anlatan İzmir Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Ceylan Emir şunları söyledi:
 
"Güneş Işınlarının yoğun olduğu saatler olan 11.00 – 16.00 saatleri arasında gölgede vakit geçirilmeli. Bulutlu ve havanın kapalı olduğu günlerde de zararlı ışınlara maruz kalınabilir. Şapka, t-shirt ve güneş gözlüğü mutlaka kullanılmalıdır. Güneş yanıklarından kaçının. Cildinizde su kabarcıkları oluşur ve acıma hissi iki günden fazla sürerse uzman hekime başvurun. Ayrıca solaryum ve güneşlenmekten uzak durun."



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.