'01.07.2016'
Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşma, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin ile Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Oka tarafından imzalandı.
Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşma, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ile Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka tarafından imzalandı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, kurulacak üniversitenin hem Japonya hem de Türkiye'ye bilim ve teknoloji alanında büyük katkılar sunacağına inandığını söyledi.
Japonya ile Türkiye'nin gerçek dost ve kardeş ülkeler olduğunu ifade eden Yılmaz, "Asya'nın iki ucunda, doğusunda ve batısında asırlar boyu süren dostluğa sahibiz. Zaten iki ülkenin bayraklarının rengine bakınca da ortak noktalar var. Kırmızı ve beyaz her iki ülkenin de bayrağında. Gökte olan ay, yıldız ve güneş bayraklarda var. Japonya kendisini doğunun yükselen güneşi, biz de kendimizi bu bölgenin yükselen yıldızı olarak görüyoruz. Yükselen güneş ile yükselen yıldız, el ele vererek bu üniversiteyle bilim, teknoloji ve dünya barışına katkıda bulunmak üzere büyük çalışma yapacak." diye konuştu.
Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurucu anlaşması üzerinde müzakereleri yürüten Türk Komitesi'nin başkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın da konuşmasına İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyerek başladı.
Saldırının ardından dünyanın pek çok yerinden taziye mesajları aldıklarını ifade eden Kalın, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye de gönderdiği taziye mesajı için teşekkür etti.
- "Üniversitenin çok müstesna bir yeri olacak"
Üniversitenin iki ülke için hayırlara vesile olmasını dileyen Kalın, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu üniversite fikri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe'nin küresel vizyonunun tezahürüdür. Birkaç asra yayılan Türk-Japon ilişkilerinde şüphesiz bu üniversitenin çok müstesna bir yeri olacaktır. İki ülke halkları arasında bulunan dostluk bağları bu üniversite ile daha da derinleşecek ve yeni kapıların açılmasına vesile olacaktır. Bu ilişkilerin uzun tarihinde, Ertuğrul Fırkateyni'nden Marmaray ve köprü projelerine kadar çok geniş alana yayılan derinlikli bir ilişki yelpazesi var. Üniversite fikri de bu ilişkilerin derinliğinden ortaya çıkmış bir sonuçtur. Üniversite, sahasında dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olmayı hedefliyor. Japonya'nın birikimi, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve dünyaya açılan perspektifi dikkate alındığında bu üniversitenin kendi sahasında temayüz etmiş bir cazibe merkezi haline gelmesini temenni ediyoruz."
Kalın, üniversitenin kurulması için müzakereleri yürüten heyette bulunan başta Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Lale Ülker ve diğer heyet üyelerine teşekkür etti.
- "Türk halkı ile dayanışma içindeyiz"
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Oka da konuşmasına İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.
Ülkesinin Türk halkı ile dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Oka, "Bugün bu üniversitenin kurulmasına dair anlaşmayı imzalamaktan büyük onur duyuyorum. Tükiye'nin kalkınması açısından büyük anlam ifade eden bu projede birlikte çalışmak onur verici. Hazırlık ve danışma aşamaları vesilesiyle iki ülke yetkilileri arasında güven ve dostluk ilişkisi tesis edildi. Bundan sonra da bunu temel alarak üniversite kurma çalışmalarını birlikte sürdürmeyi arzu ediyorum. Üniversite aracılığıyla ülkemiz halkları arasındaki bağların daha da güçleneceğini görüyorum" dedi.
İmza törenine, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ile Türk ve Japon yetkililer katıldı.
AA