'03.08.2015'
Tercihleri yaparken çocuklarını özel okula yerleşmek isteyen velileri zor bir süreç bekliyor.
Veliler özel okul seçerken nelere dikkat etmeli?
Temel eğitimden ortaöğretime geçiş (TEOG) sınavı açıklandıktan öğrenciler, sahip oldukları Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP)’na göre Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Liselerine, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine, Çok Programlı Anadolu Liselerine, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine ve Anadolu İmam-Hatip Liseleri için tercihlerini yaparken çocuklarını özel okula yerleşmek isteyen velileri zor bir süreç bekliyor. Nasıl bir yol izleyeceğinden ve hangi kriterlere göre bir seçim yapması gerektiğinden emin olamayan veliler özel okullarla bir bir görüşerek bilgi alıyor. Özel okul seçeneklerinin artması da velilerin karar vermelerini güçleştiriyor.
Peki bu seçimi yaparken hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı? Kolej seçerken nelere dikkat edilmeli?
Kolej seçiminde merak edilen soruları yanıtlayan Atabek Koleji Müdürü Mehmet Sarıtemur, velilerin en çok noktalara dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
Öncelikle okulun vizyonunun aile yapısıyla uyuşması gerektiğine dikkat çeken Sarıtemur, “Çocuğunuzu nasıl yetiştirmek istiyorsanız, çocuğunuzu okutacağınız kolejin aile anlayışınıza uygun olmasına dikkat ediniz. Okulda uygulanan disiplin sistemi muhakkak aile yapınızla örtüşmelidir. Aksi takdirde aileden farklı, okuldan farklı sinyaller alan bir çocuğun kafası fazlasıyla karışabilir” diye konuştu.
Dil eğitiminin yeterliğine, okulun sosyal olanaklarına ve eğitime destek amacıyla kullanılan materyallerin teknolojik gelişmelere uygun olup olmadığına dikkat çeken Atabek Koleji Müdürü Mehmet Sarıtemur şunları söyledi:
“Özel okul denince akla ilk gelenlerden biri de kuşkusuz dil eğitimidir. Gittiğiniz, gezdiğiniz okullarda dil eğitiminin ne düzeyde verildiğini, haftada kaç saat dil dersi olduğunu, birden fazla yabancı dil olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Kolej eğitimden geçecek öğrencinizin dil gelişimiyle ilgili beklentinizi açıkça ifade etmelisiniz. Sosyal olanaklar da öğrencilerin başarısını destekleyen en büyük unsurlardan biridir. Bu sebeple sosyal ve kültürel faaliyetlere önem verilmesi gerekiyor. Öğrenci, sosyal aktivitelerle özgüven kazanmakta ve hayata daha sağlam hazırlanmaktadır. Diğer yandan devlet okulu yerine seçtiğiniz özel okulun, eğitime destek amacıyla kullandığı materyallerin teknolojik gelişmelere uygun olup olmadığını araştırabilirsiniz. Eğitimin yönü değiştikçe öğrencilerin bilgiden ziyade bilgiye ulaşmayı da öğrenmeleri gerekmektedir. Bu konuda kolejde yapılan çalışmaları öğrenmek isteyebilirsiniz”
Son yıllarda yapılan araştırmaların, velinin ve okulun işbirliğinde ilerleyen öğrencilerin eğitimlerinde daha başarılı olduklarını işaret ettiğinin altını çizen Sarıtemur , “Öğrencinizi emanet ettiğiniz okulun, öğrencinizle ilgili size geri bildirimler yapması hususunu muhakkak sorgulayınız. Bir sorun yaşadığınızda sizinle iletişime geçecek kişilerin kimler olduğuyla ilgili bilgi edininiz” dedi.
Bir okulun psikolojik danışma servisinin olması gerektiğine de değinen Sarıtemur, “Çocuğunuzun yaşayabileceği herhangi bir probleminde danışabileceği ve çocuğunuza danışmanlık yapabilecek birinin var olduğunu bilmek sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır” diye konuştu.