Yaz Tatilini Verimli Değerlendirmek İçin Altın Öğütler
'08.07.2015'
haber detay
 
Okulların kapanmasıyla birlikte yaklaşık 20 milyon öğrenci 3 ay sürecek yaz tatiline çıktı.
 
 
Çocukların ve gençlerin beklediği üç aylık uzun tatil tembellik yapmak olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Zambak Yayınları Rehberlik Uzmanı Mehmet Azim, ‘Ömrümüzden giden üç ayın önemli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin öğrencilere anlatılması gerekir. Çünkü hiçbir şey yapmadan geçirilen üç ay, öğrencileri mutsuzluğa hatta umutsuzluğa sevk edecektir.’ dedi.
Yaz tatilinin yenilenme, gelişme ve donanım kazanma olarak görülmesinin gelişime de katkı sağlayacağını ifade eden Mehmet Azim ‘Yaz tatili gibi geniş zamanları iyi bir planla etkin ve verimli kullanmak gerekir.’ diye konuştu.
Tatilde hem eğlenmek hem de gelişimimizi devam ettirmek gerekir diyen Azim, çocuk ve gençlere yaz tatilini daha verimli geçirmek için bazı tavsiyelerde bulundu;
İŞTE ALTIN ÖĞÜTLER
Karne, gündemde uzun süre kalmamalı; Zayıf karnesi olan çocukların aileleri karne için yapıcı ve objektif değerlendirmeler yaptıktan sonra çocuğa sevgi ve güven vermelidir. Özellikle çocukların başka çocuklar ile kıyaslanmasından kaçınılmalıdır. İyi bir karneye sahip olan çocuklara da özverili çalışması için teşekkür edilmelidir.
İnternetin esiri olunmamalı; Yaz tatilini internetin esiri olmaktan kurtarmak gerekmektedir. Eğer anne babalar çocukları için iyi plan yapamazlarsa çocuklar tüm yazı televizyon, internet başında geçirecektir. Bu da çocukların zihinsel, fiziksel gelişimini engelleyecek aynı zamanda da bazı problemlere zemin oluşturacaktır.
Dil okulu kursları değerlendirilmeli: Çocukların dil okuluna gitmesi onlara çok yönlülük kazandıracaktır. Ayrıca bu kurslar öğrencilere zamanı etkin kullanması ve yazın planlı geçmesi için de fayda sağlayacaktır.
Yaz tatili için kitap listesi oluşturulmalı: Öğrencilerin düzeyine ve zevklerine uygun bir kitap listesi oluşturularak bu kitapları okuması teşvik edilmelidir. Mümkünse ailecek kitapçılara, kütüphanelere gidilerek okuma teşvik edilmelidir. Hatta mümkünse aile okuma saatleri ile birlikte kitap okumak özendirilmelidir.
Aile ilişkileri güçlendirilmeli; Uzun yaz tatili akrabalar ile ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlayabilir. Akrabalar ziyaret edilerek çocukların aile ruhunu anlaması ayrıca birlik ve beraberliğin önemini keşfetmesi sağlanabilir.
Geziler yapılmalı; Farklı şehirler ya da ülkelere gitme imkanı olmayan aileler kendi şehirlerinde bulunan tarihi ve kültürel gezilerle çocuklarının zihinlerini canlı tutabilirler.
Spor, müzik ya da resim kurslarına gidilmeli; Özellikle yaz kursları öğrencilere bilmedikleri bir alandaki yetenekleri keşfetmesine fırsat sağlayacak, ayrıca estetik duyguların gelişimine de yardımcı olacaktır. Bunun için müzik, resim gibi beceri kursları değerlendirilebilir.
Mesleki deneyim yaşanmalı; Yaşına, ilgi alanı ve yeteneklerine uygun kısa süreli çalışma öğrencilere sorumluluk alma, zorlukları öğrenme açısından katkı sağlayacaktır. Ayrıca küçük bir harçlık da alabileceği bu deneyim para kazanmanın önemini gösterecektir.
3 aylık tatilin uzun bir süre olduğunu hatırlatan Azim, ‘Aileler çeşitli toplantılarla tatilin nasıl geçtiğini tartışmalı ve öğrencilere yol göstermelidir.’ dedi.
- See more at: http://www.zamanecocuk.com/aile/haber/yaz-tatilini-verimli-degerlendirmek-icin-altin-ogu/816/#sthash.Z71cdjj5.dpuf



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.