'10.01.2013'
Özel Okullar Sınavla Öğrenci Almak İstiyor
Özel Okullar Birliği Genel Başkanı Cem Gülan, özel okulların sınavla öğrenci alması ve lise müfredatının esnek olması için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuracaklarını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bir süre önce SBS'nin gelecek yıldan itibaren şeklinin değişeceğini, seçme ve eleme usulüyle yapılan sınavın yerine daha çok Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendini test etme sınavına dönüşeceğini duyurmuştu. Bunun üzerine gözler yeni sistemin nasıl olacağına çevrildi. Türkiye Özel Okullar Birliği Genel Başkanı Cem Gülan, özel okulların öğrenci alımının geçmiş yıllardaki gibi sınavla olması için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuracaklarını belirterek şöyle konuştu: "Öğrencilerimizi seçmek için sınav yapmak istiyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi sınav sonunda okullar taban puanlarını açıklayarak öğrencilerini alacaklar. Sınav sistemine birliğimize üye tüm okullar ve 14 yabancı okul katılıyor. Bu isteğimizi yarın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le yapacağımız görüşmede ileteceğiz. Ayrıca 4+4+4 sistemiyle düzenlenen müfredat konusunda da isteğimiz var. Esnek bir müfredat istiyoruz. Bu düzenleme ile özel okullar ders saatlerinin sayısı konusunda özgür olmak istiyor. Örnek verecek olursam; bir okulun öğrencileri veya okuldaki bir sınıfın öğrencileri matematikten 10 alıyorlar fakat fizik notları yetersiz. Bu durumda okul idaresi yönetmelikte belirtilen ders saatlerine bağlı kalmayarak, duruma göre ders sayısını değiştirme yetkisine sahip olmalı."
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Bakanlığın yaptığı çalışmaya göre, Türkiye genelinde 5 bin 269 özel okul bulunuyor. Bu okullardan 99'u sınavla öğrenci alıyor. Sınavla öğrenci alan okullar arasında, yabancı dille eğitim veren 14 yabancı okul bulunuyor. Bu liselerin kontenjanı ise 5 bin 343. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre, lise eğitiminde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliği esas olacak. Sınavlar da eleme, sıralama ve yerleştirme amaçlı olmak yerine, programlardaki kazanımların ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlı yapılacak. SBS'nin kaldırılması, genel liselerin tamamen kaldırılarak Anadolu lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüşmesiyle birlikte yapılacak. Şu anda genel liseler, Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu öğretmen, güzel sanatlar ve spor liseleri eğitimi veriyor. Önümüzdeki öğretim yılı sonunda genel liseler ya Anadolu lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüşecek. Bu çalışma tamamlandığında hem tür bazında azalma, hem de türlerin programları bazında bazı değişiklikler hayata geçirilecek. Böylece okul türleri arasında programlardan kaynaklanan kalite farkları ortadan kalkacak. Bunun sonucunda ise ortaokullardan liselere geçişte seçme ve sıralamaya dayalı merkezi sınavlara gerek kalmayacak. Bunun yerine eğitim sisteminin kalitesini ölçen sınavlar yapılacak.