Bakan Avcı, Dershanelerin Dönüşüm Süreci toplantısına katıldı
'26.05.2015'
haber detay
 
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershaneciliğin yoğun sınav koşularının bir sonucu olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, “Dershanelerin, bütün müktesebatıyla birlikte özel öğretim kurumuna çevrilmesine, Bakanlık olarak en başından itibaren ‘dönüşüm’ adını verdik. Yani, bu bir ‘kilit vurma’ değil, dönüştürme kararıydı. Bizim ve sizler için de dershane meselesi geride kalmıştır ” diye konuştu. Bakan Avcı, 22 Mayıs itibari ile 2 bin 240 dershanenin dönüşüm başvurusunda bulunduğunu, bunların 2 bin 195’inin dönüşüm programına kabul edildiğini, 249’unun ise temel lise olacağını açıkladı.
 
 
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TÖDER, ÖZDEBİR, ÖZDER ve ÖZKUR-BİR’in ortak düzenlediği, dershane sahipleri ve özel okul temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Dershanelerin Dönüşüm Süreci’ toplantısına katıldı.  
 
Dershanelerin dönüşümü sürecinde önemli mesafe aldıklarını dile getiren Bakan Avcı, “Dönüşüm kelimesini tam anlamıyla karşılayan bu süreç; maarifimizde normalleşmeyi sağlamış ve özel öğretim kurumlarımızın Millî Eğitim sistemine tam olarak entegre edilmesinin yolunu açmıştır” diye konuştu.
 
‘Kilit vurma’ değil, ‘Dönüşüm’ süreci
Dönüşüm sürecinde destek olan özel öğretim kurumlarına teşekkür eden Bakan Avcı konuşmasına şöyle devam etti: “Yoğun sınav koşularının bir sonucu olarak ortaya çıkan dershaneciliğin, bütün müktesebatıyla birlikte özel öğretim kurumuna çevrilmesine, Millî Eğitim Bakanlığı olarak en başından itibaren ‘dönüşüm’ adını verdik. Yani, bu bir ‘kilit vurma’ değil ‘dönüştürme’ kararıydı. Kastı mahsusla mesele çığırından çıkarılmaya çalışıldı. Neyse ki sonunda aklıselim galip geldi. Özel öğretim kurumlarımızın pek çoğu bizim niyetimizi doğru okudu ve sürece destek verdi. Ümidim odur ki,  bu dönüşümle birlikte özel eğitim sektörü dünden daha güçlüdür ve eğitimimize daha fazla hizmet etme imkânına kavuşmuştur.”
 
“Dershane meselesi üzerine koparılan tartışmalar geride kalmıştır”
“Bizim için, dershane meselesi üzerine koparılan tartışmalar geride kalmıştır” diyen Bakan Avcı, Artık dershanecilik üzerinden elde edilmiş birikimi, özel okul alanına en iyi şekilde aktarmaya yoğunlaşmalı; dönüşen okullarımızın daha güçlü ve nitelikli kurumlar olması için gayret sarf etmeliyiz. Özel Öğretim Kurumlarının genel eğitim sistemimize katkıları artarak sürecektir. Biz de Millî Eğitim Bakanlığı olarak sektöre verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Yasalarla belirlenmiş çerçevede ülkemizin geleceğine birlikte katkı sunmaya devam edeceğiz.”
Dönüşüm için müracaat eden bütün kurumlara kolaylıklar sağladıklarını kaydeden, Bakan Avcı, bundan sonra da iş birliğini en geniş yükseklikte sağlayarak, dönüşüm programını birlikte nihayete erdireceklerini belirtti.
Dershanelerin dönüşüm sürecinin 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edeceğini hatırlatan Bakan Avcı konuşmasının devamında şu bilgileri verdi: “ 22 Mayıs 2015 tarihi itibariyle, 2 bin 240 dershane dönüşüm programına müracaat etmiş, bunlardan 2 bin 195 tanesi dönüşüm programına kabul edilmiştir. Dönüşüm programına başvurular yine aynı tarih itibariyle 249’u temel lise olmak üzere 276 dershaneye özel okul ruhsatı düzenlenerek dönüşüm işlemleri tamamlanmıştır. Dönüşüm programına alınan diğer kurumların özel okul açma işlemleri 1 Eylül 2015 tarihine kadar tamamlanacaktır.”
 
Dönüşüm programına alınmayan dershaneler ile gerekli şartları sağlayamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle sonlandırılacağını vurgulayan Bakan Avcı, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kanunun yürürlüğe girdiği 14 Mayıs 2014 gününden 22 Mayıs 2015 tarihine kadar 401 dershane de kendi isteğiyle faaliyetine son vermiştir. Dönüşüm sürecinde yoğun gayret gösteren ve eğitimimizin büyük bir meselesinden suhuletle halledilmesine destek veren bütün kurumlarımıza, süreci yöneten Bakanlığımız mensuplarına teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalar için de kolaylıklar diliyorum.”
 
“Temel lise, örtülü dershanelerin olmayacağı, bakanlığın müfredatını kullanacak bir örneğini gösteriyor“
 
Temel lise konusunun tamamen sektörün önerdiği bir ara çözüm gibi başladığını da dile getiren Bakan Avcı, “Bu istişare sonucunda bizim için tecrübe olacak, belki ortaöğretim sonucunda yeniden değerlendirme imkânı verecek. Bu sürecin pilot uygulama olacağını söylemiştik. Şimdi de aynı görüşteyiz. Bu, büyük bir tecrübe. Temel lise ‘üvey evlat’ söyleminden kaçınmamız gerekiyor. Bunlar bizim güvendiğimiz 4 yıllık uygulanmamsıdan yararlanacağımız eğitim kurumlarıdır. Bakanlığın ortaöğretim kurumlarını revize ederken faydalanacağımız pilot uygulama. Eğitimin içeriğini, yönünü etkileyeceğine inanıyoruz. Bunlara sahip çıkalım. Örtülü dershanelerin olmayacağı, bakanlığın müfredatını kullanacak bir örneğini gösterin diyorum” şeklinde konuştu.
 
Özel öğretim kurumlarından Bakan Avcı’ya teşekkür
Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Başkanı Hami Koç, ´´Dershanelerin dönüşüm sürecinde Bakanımızın kadirşinas yaklaşımı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yaklaşımla eğitim sistemimiz evrensel boyuta taşınacaktır. Bakanımızın ve ekibinin yaklaşımlarıyla yakın gelecekte eğitim sistemimiz bölgenin eğitim üssü konumuna gelecektir. Buna inanıyorum´ dedi.
Toplantıda konuşan Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, Türkiye eğitimi için önemli bir toplantıda bir araya geldiklerini ifade ederek, “Amacımız, ülkemiz ve eğitim sistemimiz için sağlıklı nesiller için olumlu adımlar atmaktır. Bu sürecin mutlaka ve mutlaka başarılı olacağı kanısındayız´´ değerlendirmesinde bulundu.
Özel Dershaneler ve Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü ise 1 Eylül 2015’ten itibaren ülkede artık dershanelerin olmayacağını ifade etti.
Mevlana´nın ´´Dün dünde kaldı cancağızm, yeni şeyler söylemek lazım´´ sözünü anımsatan Köprülü, şunları söyledi:
´´Özellikle bir konunun altını çizmek istiyorum. Bunun için Bakanımıza teşekkür ediyorum. Dönüşüm sürecinde zaman istedik. Bu konuda bakanlığın bize olumlu katkıda bulunması ve zaman tanıması sektör için hayati önem taşıdı. Bunun için teşekkür ediyoruz Bakanımıza. Yıllarca dershanecilik yaptık. Dönüşüm sürecinin ardından okullu olacağız.´´
Bakanlık yetkililerinin sorunlarına olumlu yaklaşmalarının kendilerini sevindirdiğini ve rahatlattığını belirten Köprülü, dönüşüm sürecinin tüm millî eğitim camiasına, velilere, öğrenci ve öğretmenlere hayırlı olmasını diledi.
Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça da sürecin sağlıklı geçmesinin endişelerini giderdiğini ifade ederek, ´´Ümitlerimiz büyüdü. Sürecin sonunda yaklaştık. Hiçbir alanda görmediğimiz, bütün aşamalardaki desteklerinden dolayı sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Biz dershane sektöründen geliyoruz. Şimdi hepimiz okullu olduk. Bundan sonra okullu gibi davranacağımız için söz veriyoruz Sayın Bakanımıza. Bu yolda Sayın Bakanımızın bize vereceği desteğin sürmesini istiyoruz´´ dedi.
Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Başkanı Hami Koç ise ´´Bu süreçte Bakanımızın kadirşinas yaklaşımı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yaklaşımla eğitim sistemimiz evrensel boyuta taşınacaktır. Bakanımızın ve ekibinin yaklaşımlarıyla yakın gelecekte eğitim sistemimiz bölgenin eğitim üssü konumuna gelecektir. Buna inanıyorum´´ diye konuştu.
Eğitimde kalitenin yükseltilmesindeki en önemli faktörün sınıf mevcutlarının sayısının azaltılmasından geçtiğini anımsatan Koç, ´´Eğitim sistemindeki reformlarla okullarımızdaki öğrenci sayısı ortalaması 29,7´ye indi. Yakın gelecekte bu sayının 20’lere ineceğine inanıyorum´´ ifadelerini kullandı.
 
"50 yıllık dershanecilik tabusu yıkılıyor"
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan da eğitim alanındaki gelişmeleri ve değişimi değerlendirdi.
 
Ülkede 12 yıllık zorunlu eğitimin hayata geçirilmesinin önemine değinen Gülan, şunları söyledi:
´´OECD ülkelerinde zorunlu eğitim ortalaması 11,4 yıl iken, ülkemiz şu an 6,4 yıl. Bu sürenin her geçen gün artacağına inanıyorum. Okul kitaplarının ücretsiz dağıtımı çok önemliydi. Dünyanın birçok ülkesinde özel okula giden öğrenciler desteklenmektedir. Sonunda Türkiye´de de bu gerçekleşti. Bu ayrımcılık ortadan kalktı. TEOG sistemine başta tedirginlikle başlamıştık. Daha sonra çok başarılı olduğunu gördük. 50 yıllık bir dershanecilik tabusu yıkılıyor. Dershaneler özel okula dönüştü.´´



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.