'08.05.2015'
İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatındaki önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, bu konuda yapılacak bilimsel çalışmalar için fon kurulması gerektiğine dikkat çekti. 120 binden fazla iş güvenliği uzmanı bulunan sektörün ana bilim dalı olarak tanınması gerektiğine dikkat çeken Uçan, iş güvenliği mühendisliğinin kurulması gerektiğini söyledi.
İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatındaki önemine dikkat çekmek, "İş Sağlığı ve Güvenliği" bilincinin geliştirilmesi ve iş kazalarını önlemeye yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihlerinde "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" olarak kutlanıyor.
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’nda ülkemize özgü çözüm ve sonuçları çıkarmamızı engelleyen bazı sorunlar olduğuna dikkat çekti.
120 binden fazla iş güvenliği uzmanı bulunan sektörün ülkemizde henüz ana bilim dalı olarak tanınmadığının altını çizen Uçan, bundan dolayı da bilim insanı yetiştiremediklerini kaydetti. İş Güvenliği mühendisliği kurulmalıdır diyen Uçan, bu mühendislikte eğitim, ülke şartları da göz önüne alınarak düzenlenmelidir dedi.
Uçan şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tehlikeli ve çok tehlikeli işler için şart olan “yeterlilik sertifikaları” bugünlerde iş müfettişlerince istenmekte, kuruluşlar bu konuda sıkıştırılmakta, buna karşılık kuruluşlar “Yeterlilik Belgesi” aldırmak için gönderdikleri kamu tarafından açılan kurslarda maalesef sadece İş Sağlığı ve Güvenliği konuları belli ders saatlerinde anlatılarak “Yeterlilik Sertifikaları” verilmekte olduğu müşahede edilmektedir.
Bu vahim bir durumdur. Bu sertifikanın İSG ile alakası yoktur. Bu sertifika o tehlikeli işi yapabilme bilgi ve becerisi kazanarak yeterli hale gelme sertifikası olmalıdır. Daha kötüsü ise bu eğitim ve sertifika için yetkilendirilmiş birçok özel eğitim kurumunun parayı alıp sertifikayı verdikleri ve herhangi bir eğitim de vermedikleri duyulmaktadır. Bu çok vahim bir sonuçtur. Bu yasak-savma iş kazalarını azaltmayacak artıracaktır.
Bu konuda yapılacak bilimsel çalışmalar için fon kurulmalıdır. Doktora ve tezlerin daha çok deneysel yapılması sağlanmalıdır.”