Yeni Bir Sağlık Bakanı Nasıl Olmalıdır?
'10.01.2013'
haber detay

 

Yeni Bir Sağlık Bakanı Nasıl Olmalıdır?
Basında, mevcut Sağlık Bakanı’ nın değiştirileceği yazılmakta ve yerine gelebilecek muhtemel isimler belirtilmektedir.Biz de, bu konuda sağlık kesiminden bazı arkadaşlara “ Yeni bir Sağlık Bakanı nasıl olmalıdır ?” sorusunu sorduk.
 
        
 
            İşte, bu konuda hekim ağırlıklı kişilerden gelen görüşler :
 
1.      Diyaloğa Açık Olmalıdır
 
Son dönemlerde, hekimlerin en büyük sorunu, tüm gelişmelerin tepeden inme yapılmasıdır.  Sağlık Bakanı ile, hekimler ve hekim kuruluşları sağlıklı diyalog kuramamaktadırlar. Yeni gelecek Sağlık Bakanı, öncelikle tüm kesimlerle, bu arada da hekimler ve hekim kuruluşlarıyla sürekli diyalog halinde olmalıdır.
 
2.      “ Herşeyi Ben Bilirim” Tavrında Olmamalıdır
 
Herkes herşeyi bilemez. Bir Sağlık Bakanı, herşeyi bilemeyeceğini bilebilecek kadar akıllı olmalıdır. Bu nedenle, farklı kesimlerin görüş ve önerilerine açık olmalı, ekip çalışmasına yatkın olmalıdır. Ayrıca, ekiplerde farklı görüş ve anlayışlara da imkan tanımalıdır.
 
3.      Rijit Olmamalıdır
 
Bir Sağlık Bakanı, görüşlerinde katı olmamalı, olabildiğince esnek olmalıdır. Yanlışta ısrar etmemelidir.
 
4.      Şeffaf Olmalı, Konuları Tartışmaya Açmalıdır
 
Sağlıkta çok önemli adımlar, genelde tepeden inme gelmektedir. Sistemin en önemli unsuru olan hekimler bile gelişmelerden habersizdir. Sağlık Bakanı, konuları şeffaf olarak tartışmaya açmalı, uygulamalar geniş biçimde tartışılarak ve özümsenerek konsensus halinde oluşturulmalıdır.
 
5.      Sağlık Bakanı, Herşeyi Devletten Beklememelidir
 
İyi bir Sağlık Bakanı, herşeyi devletten beklememelidir. Öncelikle böyle bir anlayışa sahip olmalıdır. Populist olmamalı, sorumlu olmalıdır. Tüm sağlık giderlerini kamuya yükleyerek, ülkenin kıt kaynaklarını savurganca harcamamalıdır. Daha doğrusu, bir harcama makinesi gibi olmamalıdır. Temel sağlık giderlerini kamunun, bunun dışındaki fantezi sayılabilecek giderleri de gönüllü olarak vatandaşın katılımıyla çözülebileceği, katılımcı ve gerçekçi bir anlayışa sahip olmalıdır. Kamu sağlık giderlerini, taşınamaz boyutlara sürüklememelidir.
 
6. Yöneticiliği ve İşletmeciliği Bilmelidir
 
Yöneticilik ve işletmecilikten belirli oranda haberdar olmalı,“Performans Sistemi” gibi adaletsiz, abartılı ve suistimalleri içinde barındıran bir sistemin yıllar boyunca arkasında durmamalıdır.
 
7.      Önce Ülkeyi Düşünmelidir
 
Tüm uygulamalarında yalnızca seçmen ve yandaşlarını memnun etmeyi değil, öncelikle tüm ülkenin çıkarlarını önde tutacak anlayış ve devlet adamı sorumluluğuna sahip olmalıdır.
 
8.      Hekimlerin Çalışma Özgürlüğüne Saygı Göstermelidir
 
Hekimlerin çalışma imkanlarının esnek koşullarda sağlanmasını desteklemeli, hekimlerin çalışma alanlarına ve çalışma sürelerine kendilerinin karar verebilmesi temel haklarına saygı göstermelidir. Hekimler üzerinde gereksiz ve anlamsız baskılar kurmamalıdır. Hekimlerin çalışma alanları ve süreleri ile ilgili, ayrıca çalışma yerleri ile ilgili gereksiz kısıtlamaları kaldırmalıdır.
 
 9. Yasalara Saygılı Olmalıdır
 
Anayasa Mahkemesi, Danıştay, yerel mahkemeler ve uluslar arası hukuk kuruluşları tarafından alınan kararlara ve hukuksal sonuçlara saygı göstermeli, çıkan kararları yok sayan ve yanlışta ısrar eden tekrar düzenlemelere yönelmemelidir.
 
10.  Adalet ve Eşitlikten Yana Olmalıdır
 
Hekimleri kamuda çalışanlar ve serbest çalışanlar olarak kamplara ayırarak, bir kısmını hedef haline getirmemeli, sağlıkta hizmet üretiminin her biçiminin eşit biçimde desteklenmesi gerekliliğinin bilincinde olmalıdır. Tüm kesimlere eşit ve adaletli yaklaşım içinde olmalıdır.
 
Etrafımızdan çoğu hekim olan sağlık elemanlarının genel olarak bir Sağlık Bakanı’ndan başlıca beklentileri bunlar.
 
Umarız beklentileri gerçekleşir.
 
 
 
Mail : tiplab@tiplab.org                                                                                                                                                                     Dr. P. Göktaş
 
www.egitimajansi.com 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.