'08.05.2015'
VIP torpile yasal kılıf geldi
VIP torpilde yeni bir adım atıldı. İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile İl Dernekler Müdürlüğü unvanlarına sınavsız atama için İçişleri Bakanlığı’nın atama yönetmeliği değiştirildi. Sınav şartı kaldırıldı.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de işsizlik oranı açıklanan son verilere göre yüzde 11,3. Genç işsiz oranı ise yüzde 20’lerde. Her yıl yüzbinlerce kişi iş bulma umuduyla KPSS’de ter döküyor.
Diğer taraftan sınavlara dahi girmeden memur olan, hatta üst düzey görevlere doğrudan atananlar var. VIP torpil olarak gündeme gelen bu uygulama yeni bir boyuta ulaştı.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, İçişleri Bakanlığı Personeli Yer Değiştirme ve atama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile İl Dernekler Müdürlüğü unvanlarına sınavsız atama yapılmasının yolu açıldı. Yeni uygulama ile istisnai kadro şartına riayet edilmeyecek. Kişinin aranan şartları taşıyıp taşımadığına bakılmayacak.
KEYFİ ATAMALAR ARTIK SERBEST
Daha önce İçişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Usul ve Esaslarına Dair yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan Görevde Yükselme Sınavı neticesinde yapılan atamalar bu düzenlemeyle tarih oldu. Hükümet aynı birimlerde çalışan memurların sınavla yükselmelerine imkan sunan mevzuatı keyfi atamaya imkan veren hukuka aykırı son düzenleme ile kaldırdı. Artık hükümet istediği herhangi bir kişiyi İçişleri Bakanlığı’na müdür olarak atayabilecek.
DİĞER KURUMLARA YAYILACAK
İçişleri Bakanlığı’nda uygulanmaya başlanan sistem yakında tüm kamu kurumlarına da yayılacak. Bu sistemle görevde yükselmek isteyen memurların artık sınavlara hazırlanmasına ve çalışmasına gerek olmayacak. Görevde yükselme kararı siyasi kriterlere göre verilecek.
ATANMAYAN BAKAN YAKINI KALMAMIŞ
Milyonlarca üniversite mezunu kamuda işe başlamak için KPSS’ye hazırlanırken, AKP’lilerin yakınlarının açıktan istisnai kadro ile yüksek maaşlı devlet kurumlarına yerleştirildiği ortaya çıkmıştı.
ALA’NIN KARDEŞİ, ENİŞTESİ, YEĞENİ
On binlerce AKP’linin bu şekilde atandığı iddia edilirken, atananlar arasında çok sayıda bakan yakınının olması dikkat çekmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış gibi isimlerin çok sayıda akrabasının çeşitli devlet kurumlarına üst düzey yönetici olarak görevlendirildiği belirlenmişti. Mehdi Eker'in kardeşi genel müdür, ağabeyi müdür yardımcısı, damadı özel kalem müdürü yapıldı. Efkan Ala'nın kardeşi Atıf Ala Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanı olarak atandı. Ala’nın eniştesi Sinan Pala, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nde görevlendirildi. Yeğeni Betül Alkan, KPSS’ye girmeden memur yapıldı.
Binali Yıldırım’ın eniştesi Mücahit Demirtaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na özel kalem müdürü olarak atandı. Yıldırım’ın kuzeni Melek Haberdar, müdür yardımcısı oldu. Kuzeni Cabir Bilirgen, Haberleşme Genel Müdürlüğü’ne atandı. Damadı Özkan Köylübay, KPSS’ye girmeden Daire Başkanı yapıldı.