Yurtlarda barınma koşullarına yeni düzenleme
'28.06.2014'
haber detay
Yurtlarda barınma koşullarına yeni düzenleme
Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK Yurt İdare ve İşletme mevzuatında yapılan değişiklikle, yurtlara kayıt olmak isteyen öğrenciler, tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışabilecekler veya ücretli staj yapabilecekler.
 
Yurtlarda barınma koşullarına yeni düzenleme
Gençlik ve spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve  Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt İdare ve İşletme mevzuatında yapılan değişiklikle,  yurtlara kayıt olmak isteyen öğrenciler, tatil dönemlerinde geçici olarak en  fazla 120 gün çalışabilecekler veya ücretli staj yapabilecekler. Ancak, yurtta  barınacaklar, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte  çalışamayacaklar veya sürekli gelirleri bulunamayacak. 
 
KYK Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair  yönetmelik Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre,  yükseköğretim kurumlarının yeri ve öğrenci sayıları, mevcut yurtların kapasitesi,  talebi karşılama oranları, binaların fiziki durumları ile sosyal ve bölgesel  faktörler dikkate alınarak ülke genelinde yurt ihtiyacı belirlenecek. 
 
Yurtlara başvuru yapmak isteyenlerin, örgün eğitim veren bir yüksek  öğretim kurumuna kayıtlı olmaları gerekecek. Ayrıca, şehir içi nakil araçlarından  yardımsız faydalanamayan görme engelli, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı  olmayan, skolyoz hastası öğrenciler hariç, öğrencinin ailesinin yurdun bulunduğu  şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi istenecek. Ancak büyükşehir  belediyeleri sınırları içinde bulunan yurtlara, ailesinin ikamet durumuna göre  başvuru alınabilecek yerleşim yerleri KYK tarafından belirlenecek. 
 
Yönetmeliğe eklenen yeni bir maddeyle, yurda kayıt olmak isteyen  öğrencilerin tatil dönemlerinde geçici olarak çalıştıkları işlere ilişkin de yeni  bir düzenleme yapıldı. Buna göre, yurtlara kayıt olmak isteyen öğrenciler, tatil  dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışabilecekler veya ücretli staj  yapabilecekler. Ancak bunların dışında, yurtlarda barınmak isteyen öğrencilerde,  en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışmamaları veya sürekli  gelirlerinin olmaması şartı aranacak. 
 
Yurt ücretleri iki kez ödenmediğinde depozitodan karşılanacak 
Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilecek. Kayıt olunan ay ile kayıt  sildirilen ayda ise günlük ücret hesabı yapılacak. Bir ay 30 gün üzerinden hesap  edilecek. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınacak. Kayıt sildirmelerde ise  işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilecek. Yurt ücretleri en geç ayın  son günü saat 21.00'e kadar banka aracılığıyla ödenecek. 
 
İlk kayıtta yurt ücreti ve depozito ücreti kayıt sırasında yurt  kasasına yatırılacak. Öğrenci, kayıt tarihine göre ödeyeceği yurt ücretini ve depozito miktarını, yayınlanması halinde Kurum internet sitesinden veya  kaydolacağı yurt müdürlüğünden öğrenecek. Yurtta barınmaktayken kendi isteğiyle  kaydını sildiren öğrencilerin, tekrar başvurmaları ve yurtta boş yer olması  halinde, o öğretim yılı için iki kat yurt ücreti alınarak yeniden yurda kayıtları  yapılacak. Artık yıl öğrencileri yüzde 50 fazla yurt ücreti ödeyecekler. 
 
Yılda iki kez depozito tamamlama hakkı getirildi 
Yönetmelikte, yurt ücretini ödemeyenler hakkında uygulanacak iş ve  işlemlerle ilgili de değişiklik yapıldı. Buna göre, yurt ücretini ayın son gününe  kadar ödemeyen öğrencinin yurt ücreti takip eden ayın ilk işgünü depozitosundan  mahsup edilecek. Depozitosunu tamamlaması için ayın 10'u mesai bitimine kadar  süre verilecek. Bu sürenin sonunda depozitosunu tamamlamazsa bu günlerin ücreti  de depozitosundan mahsup edilerek kaydı silinecek. Kalan depozitosu talebi  halinde iade edilecek. Talep edilmemesi halinde depozitosu 5 yıl bekletilecek ve  5 yılın sonunda irat kaydedilecek. 
 
Öğrenciler, depozito tamamlama hakkından öğretim dönemi ve takip eden  tatil ayları içinde en fazla iki kez yararlanabilecekler. Üçüncü tekrarında  öğrencinin yurt ücreti depozitosundan mahsup edilerek kaydı silinecek. Kalan  depozitosu talebi halinde iade edilecek. Talep edilmemesi halinde depozitosu 5  yıl bekletilecek ve 5 yılın sonunda irat kaydedilecek. 
 
Yurtta barınma süreleriyle ilgili öğrencilere yeni imkanlar 
Yeni düzenlemeyle, öğrenciler yatay ve dikey geçişlerinde yeni öğretim  kurumunun normal öğrenim süresi kadar yurtta kalabilecekler, ayrıca bir öğretim  kurumundan mezun olduktan sonra ikinci bir öğretim kurumunda öğrenime  başlayanlara da yurtta barınma imkanı getirildi. 
 
Mevzuattaki değişiklikle, öğrenciler yurtlarda, öğrenim gördükleri  bölümün normal öğrenim süresi kadar kalabilecekler. Yurtta barınan öğrenciler,  yükseköğretim programına devam ederken aynı il veya ilçede üniversite veya bölüm  değiştirirse, yatay veya dikey geçiş yaparsa yeni öğretim kurumunun normal  öğrenim süresi sonuna kadar yurtta kalmaya devam edecekler. 
 
Yurtta barınan öğrenciler, yükseköğretim programına devam ederken  farklı il veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirirse, yatay veya dikey geçiş  yaparsa öğrenim görecekleri il veya ilçede yurda yerleşmek için yeniden müracaat  edecekler. Bu öğrenciler yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna  kadar yurtta barınacaklar. 
 
 Yurtta barınmayan öğrenciler, yükseköğretim programına devam ederken  aynı veya farklı il veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirirse, yatay veya  dikey geçiş yaparsa, yurtta kalmaya hak kazanması durumunda yeni öğretim  kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta kalabilecekler. 
 
Bir öğretim kurumundan mezun olan öğrenciler, ikinci bir öğretim  kurumunda öğrenim görmeye başlayacakları takdirde yurda yerleşmek için yeniden  müracaat edecekler. Bu öğrencilerin başvuruları ara sınıflar gibi  değerlendirilecek. 
 
Aftan yararlanarak, yeniden öğrenime başlayan öğrenciler, başvuruda  bulundukları tarihte bulundukları sınıf esas alınarak normal öğrenim süresince  barındırılacak. 
 
Yeni düzenlemeyle, anne ve babası vefat etmiş olanlardan da yurt  ücreti ve depozito alınmaması hükmü getirildi. 
 
Sosyal medyada gerçeğe aykırı beyan da kınama kapsamına alındı 
Yeni düzenlemeyle yurtta barınan öğrenciye verilecek kınama cezası  gerektiren fiillere, "Basın, sosyal ve görsel medyada yurt öğrencileri ile Kurum  veya diğer kamu kurum ve kuruluşları aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda  bulunmak" maddesi de eklendi. 
 
Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini taşımadığı  sonradan anlaşılanlar veya herhangi birini sonradan kaybetmiş olanlarla taksirli  suçlar hariç, haklarında mahkumiyet kararı verilenlerin yurtla ilişkileri süresiz  olarak kesilecek. 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.