'17.06.2014'
Dil ve Konuşma Terapistleri Üsküdar Üniversitesi'nde Yetiştirecek
Üsküdar Üniversitesi 2014 yılı içerisinde mevcut program sayısını 42’ye çıkardı. Türkiye’nin alanında üçüncü Dil ve Konuşma Terapisi bölümünü açan Üsküdar Üniversitesi şimdi henüz mezunu bulunmayan Türkiye’nin ihtiyaç duyulan Dil ve Konuşma Terapistlerini
Bu yıl öğrencilere 4 fakülte, 1 Sağlık Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü ve 21 Bölüm ile davranış bilimleri odaklı ve multidisipliner bir eğitim yakalama şansı veren Üsküdar Üniversitesi, yeni açtığı Dil ve Konuşma Terapisi bölümü ile de geleceğin mesleklerinden birinin eğitimini sunuyor. Dil ve Konuşma Terapisi Bölümüne ilişkin açıklama yapan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Konrot Türkiye’de ihtiyaç duyulan bölüme ilişkin önemli bilgiler verdi;
Dil ve Konuşma Terapisti Ne Yapar?
“Dil ve konuşma terapisti/pataloğu insan iletişiminin tüm alanları ile ilgilenir. Nedenlerine bakmaksızın çocuklarda, ergenlerde, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülebilen tüm ses, konuşma, okuma, yazma, yutma fonksiyonları ve dil (lisan) bozukluklarını tedavi eder. Dil ve konuşma terapisti/patoloğu, insan iletişimi ile ilgili bozuklukların yaşam boyu önlenmesi, değerlendirmesi, ayırıcı tanısının konması ve tedavisi ile bilimsel incelemesinden sorumlu bağımsız bir meslek erbabıdır.
Dil ve Konuşma Terapistleri Nerelerde Çalışabilir?
Dil ve konuşma terapistleri tüm sağlık (kamu, özel, üniversite hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, klinikler ve eğitim (özel eğitim merkezleri, okullar) sektörlerinde iş imkanı bulabilirler. Ayrıca kendi özel kliniklerinde de serbest olarak (hekim, odyolog, diş hekimi, fizyoterapistler gibi) mesleklerini icra edebilirler. Akademik hayata ilgi duyan öğrenciler gerek ülkemizde gerekse ABD ve Avrupa ülkelerinin önde gelen üniversitelerinde lisansüstü araştırma yapma imkânına sahip olabilirler.
Üsküdar Üniversitesi 3 üniversiteden 1’i
Şu anda ülkemizde Dil ve Konuşma Terapisi meslek ünvanıyla dört yıllık Lisans eğitimi veren üç üniversite bulunmaktadır ve henüz mezun vermemişlerdir.
Kısacası, ülkemizde dil ve konuşma terapistliği alanında büyük bir boşluk ve gereksinim bulunmaktadır. Bu bakımdan dil ve konuşma terapistliği, sadece geleceğin değil, günümüzün önemli bir mesleğidir ve mezunların istihdamında uzun yıllar bir sıkıntı olmayacağı açıktır.
Davranış Bilimlerindeki Uzmanlık Çalışma Olanaklarını Artırıyor
Dil ve Konuşma Terapisi mesleğinin uluslararası görev tanımı ve eğitim standardı gereği, ülkemizde de bu alanda eğitim veren tüm lisans programları benzer özelliklere sahip olmak durumundadır. Ne var ki, Üsküdar Üniversitesi’nin en büyük avantajı, bu konuda yetişmiş ve akademik kariyere sahip olan dil ve konuşma terapistlerinin önemli bir kısmının İstanbul’da görev yapıyor olmasıdır. Bu da uygulamalı bir eğitim için gerekli olan, uygulamanın içinde bulunan öğretim elemanlarından yararlanma avantajını bize sağlamaktadır. Gerek kuramsal ve uygulamalı derslerde, gerekse staj olanaklarının sağlanmasında nitelikli bir kadroya sahip olduğumuz için, önemli bir farklılık yaratmaktadır.
Öte yandan Üsküdar Üniversitesi’nin asıl tematik bir üniversite olması, disiplinler arası işbirliğinin kolaylıkla gerçekleştirildiği bir ortam yaratmıştır. Ülkemizde davranış bilimleri alanında en son gelişmeleri yakından izleyen ve uygulayan bir yapıya sahip olması, alanına giren konularda araştırmacı kimliğini de giderek güçlendirmektedir. Çok yakında disiplinler arası bir anlayışla faaliyete başlayacak olan (Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (USKOM), hem öğrencilerimize uygulama alanı yaratacak, hem de bölgede saygın ve güçlü bir araştırma-uygulama merkezi olacaktır. Amacımız, gerek Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nün gerekse USKOM’un, Üniversitemiz’in diğer bölüm ve birimlerinin desteği ile önemli birer mükemmeliyet merkezi haline gelmelerini sağlamaktır.