'08.01.2013'
Sanat'ta yeterlikte yabancı dil amaç değil araç olmalıdır'
YÖK Kanun Taslağında dikkate alınmadığı veya gözden kaçan, ya da üzerinde yeterince durulmadığı düşünülen konulardan biri de sanat eğitiminde yabancı dil gereksinimi üzerine;
Yükseköğretimin Yeniden Yapılanma Sürecine Yönelik KanunTaslağına yönelik hususlar akademik çevrelerce ve kamuoyunda, görsel ve yazılıbasında tartışılmaktadır.
Ülkemizde toplam, 100’ün üzerinde Güzel Sanatlar EğitimiBölümleri, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Güzel Sanatlar Enstitüleri veKonservatuarlar olmasına rağmen bu süreçte, yeterince olumlu veya olumsuztepki, düşünce ve görüşlerin görsel ve yazılı basında ifade edilmemektedir.
21 Kasım 2012 Yeni YÖK Yasası ve Dil Barajı konusuna yönelikköşenizde dikkatimi çeken; “sanat için şart mı?” alt başlıklı,oldukça önemli bulduğum bir yazı üzerine konuyu biraz daha açık bir şekildedile getirme ihtiyacını hissettim.
Özellikle sanat alanlarında akademik kariyer yapmak isteyenlisansüstü öğrenci alını ve öğretim görevlisi atamalarında Yabancı Dil problemindendolayı ciddi problemler yaşanmaktadır.
Sanatta eğitim, özel beceri, yaratıcılık ve yeteneğigerektiren özel bir disiplin alanıdır. Sanat (yetenek ve beceri) alanlarıçeşitlendirilmeli, kariyer kriterleri diğer bilim dallarının katı kurallarınamahkûm edilmemelidir. Buna göre:
Sanatta yeterlikte yabancı dil amaç değil araç olmalıdır, Sanattayeterlikte yabancı dil kriteri alana ilişkin yetenek ve becerinin önünde yeralmamalıdır. Asıl kriter, alan yetkinliği olmalıdır, İyi derecedeyabancı dil bilmek, iyi bir sanatçı-sanat eğitimcisi (sanatta yeterli) olmanınbir eş değeri ve gereği olarak düşünülmemelidir, Görsel zekayasahip sanat eğitimcisi-sanatçı öğretim görevlilerinin aynı düzeyde dil zekasınasahip olma koşulu beklenmemelidir, Öğretim görevlilerine sanattayeterlik yaptırılması, onların akademik gelişimlerine, motivasyonlarına ve işdoyumlarına katkı sağlayacağı ve onların akademik bilgi ve deneyimlerindenyararlanılabileceği göz ardı edilmemelidir, Belirli düzeyde yabancıdil bilmek, sanatta yeterlikte ve akademik yükselmede avantaj olarakdüşünülmeli, dil puanı yüzdelik dilim içinde değerlendirilmelidir, Sanatalanlarındaki akademik unvanlar yeniden gözden geçirilmelidir.
SANATTA YETERLİK ve SANAT ALANINA YÖNELİK DOÇENTLİKATAMALARINDA KRİTERLER YENİDEN GELİŞTİRİLMELİ, ÖZELLİKLE YABANCI DİL PUANIYÜZDELİK DİLİM İÇİNDE BİR AVANTAJ OLARAK DEĞERLENDİRİLEREK ALAN YETKİNLİĞİ ESASALINMALIDIR.
Kazım ARTUT/Çukurova Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/ADANA