Uzmanlardan YGS Önerileri
'06.03.2014'
haber detay

Uzmanlardan YGS Önerileri

iki milyonun üzerinde adayin yarişacaği YGS`ye sayili günler kala öğrencilerde sinav kaygisi başladi. Kaygiyi kontrol etmenin başariyi artirdiğina dikkat çeken uzmanlar, sinavdan bir gün önce iyi yemek ve iyi uykunun altin kural olduğunun altini çizdi.

23 Mart`ta yapilacak YGS öncesi adaylara sinav sirasinda kaygilarini azaltacak öneriler sunan Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Rehberlik ve Psikolojik Danişmani Yrd.Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, `Sinav kaygisiyla baş etmek öğrenilebilir bir beceridir` dedi.

SINAV STRESi HORMONLARI HAREKETE GEÇiRiYOR

Sinav kaygisi adi verilen durumun fizyolojik ve bilişsel ve duygusal değişiklikler olmak üzere iki şekilde ortaya çiktiğini söyleyen Özyurt, `Stres altinda vücut `adrenalin` hormonu salgilar ve tehlikeye karşi bireyi hazirlar. Buna `kaç ya da savaş` durumu denir. Bir sinir iletici olan adrenalin, fiziksel ya da zihinsel uyarilma sonucu salgilanarak sempatik sinir sistemini etkiler. Sempatik sinir sistemi bir tehdit algiladiğinda vücudu uyarici etkide bulunur. Beden olasi bir tehlikeye karşi kendini savunmak üzere hazirlanir. Bu durumda kan basinci artar, kalp atişlari hizlanir, kanin büyük kas gruplarina akişi artar, sindirim yavaşlar, solunum siklaşir, glikoz enerji vermek üzere salgilanir, terleme orani ve kanin pihtilaşma orani artar. `Kaç ya da Savaş` tepkisi, kanin beynin, bilgiyi işlemleyen bölgesinden büyük kas gruplarina doğru akmasini sağlar. Bu da stres sirasinda zihnimizin `boşalmiş` gibi olmasina neden olur.`

SINAV SIRASINDA NELER YAPILMALI
Rehberlik ve Psikolojik Danişmani Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, sinav kaygisiyla baş etme önerilerini şöyle siraladi:
-Derin bir nefes alin ve uzun bir sürede yavaş yavaş birakin.
-Tekrar nefes alip rahat bir şekilde arkaniza yaslanin
-Duvar, resim, saat ya da tahta gibi objelere odaklanip `Bu sinavda başarili olacağim` gibi olumlu cümleler kullanin.
-Tekrar derin bir nefes alin ve uzun bir sürede yavaşça birakin. Normal nefes alma düzenine dönün.
-Eğer sinav içerisinde tekrar kaygi düzeyin artarsa yukaridaki odaklanmayi tekrarlayin
-Olumlu ve sakin olmak sinav açisindan önemli
-Sinav kağidinin tümünü okuyun, tekrar okuyun ve kolayca yapabileceğiniz sorulari işaretleyin.
-Sorularin doğru anlaşildiğindan emin olacak şekilde okuyun ve istediğin birinden cevaplamaya başlayin.
-Yanitlayabileceğin sorularin sirasini belirleyin.
-Kendini en güvenli hissettiğin soruyla başla, zamanini nasil planlayabileceğini düşün ve bu plana uyun.
-Sorulari yanitlarken, plan dişinda bir başka soru ile ilgili yanit akliniza gelirse hemen bir başka kağida kisaca not alin, ancak o soruyla ilgili düşünmeye devam etmeyerek, kaldiğiniz yerden devam edin.
-5-10 dakikalik bir ara sinavin geri kalanini panik içinde geçirmekten çok daha iyidir

SINAV MÖNÜSÜ iLE STRESiN ÜSTESiNDEN GELiN
Sinav günü performansi etkileyen en önemli etkenlerden birinin sabah kahvaltisi olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gida Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadiloğlu, `Baş ağrisi, yorgunluk ve dikkat dağinikliğinin olmamasi ve kan şekerinin yeterli düzeyde olmasi için kahvalti kesinlikle yapilmali` dedi.

ÇiKOLATAYA DiKKAT
-Kahvaltida yumurta, peynir, süt, tam tahilli ekmek, domates, yeşil biber, salatalik, zeytin, ceviz gibi bütün besin gruplarini içeren gidalar tüketilmeli ve yeterli enerji alinmali.
-Çay, kahve gibi kafein içeren ve fazla tüketilmesi sonucu çarpinti, halsizlik, unutkanlik ve vücudun su ihtiyacinin artmasina neden olan içecekler yerine, adaçayi, ihlamur gibi bitki çaylari veya taze sikilmiş meyve sulari tercih edilmelidir.
-Sinav esnasinda mide ve sindirim problemleri yaşamamak için sinav öncesinde ve sinav esnasinda gaz yapici besinler ve daha önce hiç tüketilmemiş, vücudun alişik olmadiği besinler tüketilmemeli. Çok fazla besin tek bir öğünde alinmamali.
-Susamaya, sinav esnasinda fazla su tüketimine ve tuvalet ihtiyacinin artmasina neden olan fazla yağli ve tuzlu besinler sinav öncesinde tüketilmemeli.
-Kan şekerinin hizla yükselmesine sonra da düşmesine yol açan çikolata, şeker, tatli gibi şekerli besinler bilinenin aksine beynin ihtiyaç duyduğu şekeri karşilamaz ve sinav esnasinda dikkat dağinikliğina, konsantrasyonun azalmasina neden olur.
-Gida zehirlenmesi ile karşilaşmamak için açikta satilan gidalar mümkün olduğunca tüketilmemeli, mayonez, sos gibi çabuk bozulabilecek gidalardan uzak durulmalidir
-Sinav öncesi geceyi asla uykusuz geçirmemek gerekir.

23 MART`TA SESSiZLiK iSTENiYOR
Öğrencilerin sessiz ve rahat bir sinav geçirmeleri için ÖSYM, Yüksek Seçim Kurulu`na yazi gönderdi. Buna göre, YGS`nin yapilacaği 08.00-13.00 saatleri arasinda seçim mitingi ve sesli duyuru yapilmamasinin sağlanmasi için ilgili makamlara bilgi verilmesi istendi.
ÖSYM`ye 2014-YGS`ye girmek istediğini bildiren aday sayisinin 2 milyon 7 bin 659 olduğu belirtild

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.