'10.12.2013'
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, normal liselerden, özellikle de sınıf mevcudu 30'un üzerinde olan sınıflardan ücretli açık liselere kaymaların olmasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın da (MEB) işine geleceğini kaydetti.
Ücretli Açık Lise Tercihi MEB'in İşine Gelir
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin örgün eğitim kurumlarına göre devam mecburiyeti 15 saate kadar indirilecek olan açık liselere dönüşeceğini, artık buralarda devam mecburiyeti aranacağını söyledi. Avcı, normal liselerden, özellikle de sınıf mevcudu 30'un üzerinde olan sınıflardan ücretli açık liselere kaymaların olmasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın da (MEB) işine geleceğini kaydetti.
Dönüşümün ardından dershane öğretmenlerinin istihdamına da değinen Avcı, "MEB'e geçmek isteyenleri bugüne kadar yapmakta oldukları işin yapısına uygun bir birimimizde, yani Halk Eğitim Merkezleri (HEM) ya da okullarda açacağımız kurslarda değerlendirebiliriz." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürleri Değerlendirme Toplantısı'na katılmak için Antalya'da bulunan Nabi Avcı, programının ikinci gününde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Basın mensuplarının dershane tartışmalarıyla ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Avcı, öğretmenlerin istihdamı, dershanelerin dönüşüm sorunları ve yol haritaları hakkında bilgi verdi. Dershanelerin açık liselere dönüşeceğini belirten Avcı, "Yeni sistemde bunun adı 'Açık lise mi, akademik lise mi, çok programlı liseler mi? olacak. Muhtemelen çok programlı lise olur bunlar." ifadelerini kullandı. Mevcut açık liselerde devam zorunluluğu aranmadığını hatırlatan Avcı, şu anda buralarda okuyan 1 milyon 400 bin öğrenci olduğunu açıkladı.
Açık liselerde yüz yüze eğitim olmadığına değinen Avcı, "Şimdi biz bu açık liseyi şuna dönüştürmek istiyoruz; ortaokulu bitirmiş öğrencilerden isteyenler açık liseye kaydolabilirler. Ama açık lise aynı zamanda artık devam mecburiyeti olan bir lise türüne dönüşecek. Normal olarak örgün liselerde haftalık 40 saat yüz yüze eğitim var. Bu açık liselerde öngörülen liselerde yüz yüze eğitim 40 saat olmasın. Tamam bunu da dershane sektöründen temsilcilerle konuştuk. 'Siz mevcut altyapınızla ne kadar yüz yüze eğitim yapabilirsiniz?' dedik. Bize '20 saat dediler.' Dolayısıyla 20 saat yüz yüze eğitim zorunlu olan açık liseler üzerine çalışmaya başladık. Ama küçük ölçekli dershanelerden dolayı 15 saatlik çalışma üzerine de çalışma yapıyoruz. Bu nedenle dershanelerin tamamını inceliyoruz. Bu açık lisede 20 saat eğitim alacaklar, buradan lise diploması alacaklar. Dönüşmede kolejlerde aranan şartlar aranmayacak. Dershane altyapısına uygun olanlar buna geçebilir. Açık liselerle öğrencilerin üniversiteye hazırlanması için rapor almasına da gerek kalmayacak." diye konuştu. Dershane temsilcilerinin de bu duruma sıcak baktığını savunan Avcı, "Sektör temsilcileri 'bize bu imkanı verirseniz açık lise olarak, liselerden çok fazla öğrenci çekeriz' diyorlar. Planlamalarımızı yapıyoruz." dedi. 'Bu açık liseler ücretli mi olacak?' sorusuna Bakan Avcı, "Ücretli olacak. Özel okul ücreti gibi olmayacak." diye cevap verdi.
Dershanelerin açık liselere dönüşmesinin MEB'in de işine geleceğini ifade eden Bakan Nabi Avcı, şunları ekledi: "Benim tahminim özellikle göç olan yerlerde dersliklerde aşırı sayıda öğrencinin olduğu, 30'un üzerinde öğrencisi olan yerlerde açık liseye kayma daha fazla olur. Bu MEB'in de işine gelir. Biz de bu taraftaki öğrencilerimizle daha uygun sayıda dersliklerde ders görebilir hale gelirler. Diğer tarafta da açık liseye dönüşenler öğrenci bulmuş olurlar. Bu birbirini dengeler diye ümit ediyoruz."
"ÖĞRETMENLER OKULLARA DEĞİL, HEM'LERE GEÇECEK"
Dershanelerin kapanmasının ardından sektörde çalışan öğretmenlerin durumları konusuna da değinen Avcı, MEB'e geçmek isteyen öğretmenlerin hemen hemen tamamını bugüne kadar yapmakta oldukları işin yapısına uygun birimlerde istihdam edeceklerini söyledi. Öğretmenleri HEM'lerde ya da okullarda açacakları kurslarda değerlendireceklerini belirten Avcı, bunu ortaya çıkacak duruma göre değerlendireceklerini kaydetti. Bunların sözleşmeli öğretmen mi olacağı sorulan Avcı, "Bizim sözleşmeli diye bir uygulamamız yok. Daha önce kadrolarımızda kendi bünyemizde olanlar kadroya geçti. Şu anda sözleşmeli öğretmen yok." diye cevap verdi.
BDP'Lİ BELEDİYELERİN DERSHANELERİ
'Güneydoğudaki BDP'li belediyelerin açtığı kurslara bir yaptırım olacak mı?' sorusu üzerine Avcı şunları söyledi: "Bütün kurslar aslında MEB tarafından denetleniyor. İster kurs adı altında, ister etüt eğitim merkezi adı altında açılsın. Buralarda yapılabilecekler belli, yapılamayacaklar belli. Dolayısıyla onlar da denetim dışı bırakılamaz."
AA