Akademik Lise Sadece 4 yıllık
'02.12.2013'
haber detay

Akademik Lise Sadece 4 yıllık

Dershaneler kapatılmadan akademik liseye dönüşecek. Milli Eğitim Bakanı Avcı bu konuda dershanelere teşvik verileceğini belirterek“4 yıllık bir geçiş sürecinde uygulanacak. 4 yılın sonunda da dershaneler, özel okula dönüşecek” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kapatılmasına alternatif model olarak getirilen ‘Akademik Lise’ formülünü anlattı. Dershanelerin kapatılmadan ‘Akademik Lise’lere dönüştürüleceğini vurgulayan Avcı, Akademik liselerin sadece 4 yıllık bir geçiş sürecinde var olacağını söyledi. Avcı, akademik liseye dönüşmek isteyen dershanelere vergi muafiyeti, kredi kolaylığı ve burslu öğrenci gibi teşviklerin verileceğini de belirterek, meslek lisesi öğrencileri ve eski mezunların da istedikleri takdirde akademik liselerden faydalanabileceğini bildirdi. Avcı, şunları söyledi:

DERSHANECİLER İSTEDİ
 
“Akademik lise önerisi, yaptığımız toplantıda dershaneci arkadaşlardan geldi. Bizim akademik lise uygulamamız zaten 1992 - 1993 eğitim öğretim yılından beri açık lise olarak var. Bu başlangıçta normal lise çağını geçmiş sonradan lise eğitimine karar vermiş insanların devam edebileceği akşam liseleri gibi ama devam mecburiyeti olmayan, kaydını yaptırıp, kitaplarını aldığın, gidip çalışıp sınava girdiğin bir sistem. Bu 4+4+4 uygulamasında liseyi zorunlu yaptık. Mevsimlik tarım işçileri, engelli veya herhangi bir nedenle eğitim alamayan çocuklar için açık lise uygulamasını başlattık.
Dershanecilere, ‘Akademik lisede haftada en az kaç saat yüz yüze eğitim verilmeli?’ diye sorduk. Onların bize söyledikleri haftada 20 saat yüz yüze eğitimin yeterli olacağı yönünde. Çocuklar bir yandan okula bir yandan dershaneye gidiyorlar mevcut sistemde. 4 yıllık bir geçiş sürecinde uygulanacak. 4 yılın sonunda da dershaneler, özel okula dönüşecekler. Özel okula dönüşemezlerse etüt eğitim merkezi olarak devam edecekler. Akademik liseler ücretli olacak. Meslek liselerinde okuyan öğrenciler de isterlerse, akademik liseden ders alabilecekler. Aldıkları derslerden, okullarında muaf olacaklar. Eski mezunlar da gerekirse hafta içinde takviye kursu alacaklar.
 
ÖĞRETMEN AÇIKTA KALMAYACAK
 
Dershaneler, özel okula dönüşünce öğretmen sorunu da olmayacak. Akademik liseye dönüşünce de öğretmenler oraya geçecek. Hatta ilave öğretmen bile gerekecek. Etüt eğitim merkezine dönüşenler de öğretmenlerini orada değerlendirecek. Öğretmenler kesinlikle mağdur olmayacak. Halk eğitim merkezi kurslarında ve etüt eğitim merkezi kurslarında değerlendirilecekler.”
 
Hürriyet



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.