MEB, 2 Soruyu İptal Etti. İşte O Karar Ve İptal Gerekçesi
'02.12.2013'
haber detay

MEB, 2 Soruyu İptal Etti. İşte O Karar Ve İptal Gerekçesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 8. sınıf ortak sınavlarında 2 sorunun iptal edildiğini bildirdi.

BASIN AÇIKLAMASI

Bakanlığımızca ortaokul 8. sınıflar 1. dönem ortak sınavları, 28/11/2013 tarihinde Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 29/11/2013 tarihinde ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden yapılmıştır.
 
Sınav sonrası, her ders alanında soru hazırlanmasına yönelik görevli çalışma grupları ve akademik düzeyde alan bazlı oluşturulmuş bilim kurulunca sınav soru ve cevapları bilimsel doğruluk yönünden tekrar değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
 
Yeniden yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda Matematik testinin A Kitapçığı 12. sorusu ve bu sorunun B Kitapçığındaki karşılığı 7. sorusunun, Fen ve Teknoloji testinin A Kitapçığı 3. sorusu ve bu sorunun B Kitapçığındaki karşılığı 3. sorusunun bilimsel açıdan hatalı olduğu tespit edilerek iptal edilmelerine karar verilmiştir. Bu sorularla ilgili iptal gerekçeleri aşağıda açıklanmıştır.
 
Matematik Testi A Kitapçığı 12/B kitapçığı 7. sorusu:
 
Aşağıdakilerden hangisi bir fraktal oluşturmanın ilk üç adımı olamaz?
 
A)basınacıklaması B) basınacıklaması  c) basınacıklaması
 
D)basınacıklaması
 
İPTAL GEREKÇESİ: Yukarıda verilen sorunun D seçeneğindeki 3. adımda yer alan büyük üçgenin sol alt köşesindeki iki küçük üçgenin, grafik çiziminde sehven fazladan yer alması ile fraktal oluşumu bozulmaktadır. Bu bozulma ile (D) seçeneği de doğru cevap olmaktadır. Sorunun kurgusundaki doğru cevap olan (A) seçeneği ile birlikte, söz konusu (D) seçeneği de ikinci bir doğru cevap oluşturmaktadır. Bu nedenle sorunun iptali uygun görülmüştür.
 
Fen ve Teknoloji Testi A Kitapçığı 3/B Kitapçığı 3. sorusu:
 
Orak hücreli anemi hastalığının X kromozomu üzerindeki çekinik genlerle aktarılan bir hastalık olduğu bilinmektedir.
 
Ayşe ve Faruk çifti evlenmeden önce danışmak için doktora başvuruyorlar:
 
Ayşe: Annem orak hücreli anemi hastası, ben değilim.
 
Faruk: Ben orak hücreli anemi hastasıyım. Çeşitli endişelerimiz var. Doğacak çocuğumuzun orak hücreli anemi hastası olma olasılığını merak ediyoruz.
 
Doktor, bu çiftin evlilik yapması durumunda çocuklarının hasta olma olasılığını kaç olarak açıklamıştır?
 
A) % 100 B) % 75
 
C) % 50 D) % 25
 
İPTAL GEREKÇESİ: Fen ve Teknoloji Testi A ve B Kitapçığındaki 3. soruda adı geçen orak hücreli anemi hastalığı, eşeye bağlı kalıtım göstermeyip, vücut kromozomu üzerindeki çekinik genlerle taşınan bir hastalıktır. Soru kökünde sehven eşey kromozomunu ifade eden “X” yazılması hatalı bilgi oluşumuna neden olmuştur. Bu durum sorunun çözümünü ve doğru cevaba (C seçeneği) ulaşmayı engellememektedir. Ancak öğrencilerin çelişkiye düşebileceği göz önüne alınarak iptali uygun görülmüştür.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.