Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan dershanelerin özel okullara dönüştürülmesine karşı olduklarını söyledi.
Rixos Otel'de özel öğretim kurumları dernek ve federasyonlar adına yaptığı basın açıklamasında Cem Gülan, kaliteli eğitimin bir bedeli olduğunu, bu bedel ve nitelikten taviz vermeme neticesinde özel okulların bugün zor şartlar altında, yarı kapasiteyle hizmet sunduğunu belirtti.
Gülan, kanun, yönetmelik ve yönergelerde belirtilen özel okul kuruluş şartlarını tamamen ya da kısmen taşımayan dershanelerin dönüşüme zorlanmasının, açık veya akademik lise gibi tekliflere yönlendirilmesinin, "eğitiminin kalitesini düşürmenin yanında ilerleyen dönemde kapılara kilit vurulmasına da yol açacağını" ifade etti.
Senelerdir özel okul temsilcileri olarak arazi, bina tahsisi, hizmet satın alınması, personel vergisi ve SGK primlerinde kolaylık sağlanması taleplerinin duymazdan gelindiğini savunan Gülan, "Şimdi ise dershaneleri dönüşüme ikna için söz konusu başlıklar teşvik paketi kapsamına alınmıştır. Üstelik mevcut özel okullar yine yok sayılmıştır. Böylelikle özel eğitim kurumları arasında devletten teşvik alan ve almayan ayrımına yol verilmiştir" diye konuştu.
"Yıkıcı domino etkisi eğitim sisteminin tamamını sarsacaktır"
Gülan, dönüştürme planlarında tasarlanan teşviklerin sadece özel okulların değil, çocuklarını bu eğitim kurumlarına emanet eden velilerin de haksızlığa uğraması anlamına geldiğini dile getirerek, Bakanlar Kurulu sonrası tüm paydaşlarla görüşüleceğinin açıklandığını ancak dönüşümden doğrudan olumsuz etkilenecek özel okulların fikrinin alınmamasının kendilerini endişeye sevk ettiğini kaydetti.
Dershanelerin kapatılmasına veya dönüştürülmesine karşı olduklarını belirten Gülan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin eğitim gerçekliği objektif dikkate alınmadan, ülkenin doğusuyla batısındaki kalite farkı hesaba katılmadan, doğacak olumsuzluklara karşı tedbirler düşünülmeden girişilecek bir sözde eğitim reformu sadece dershanelerin kapanması ile sınırlı kalmayacaktır. Kısa vadede pek çok özel okulun kapanmasına, uzun dönemde ise özel okul sisteminin çökmesine yol açacaktır. Ayrıca, eğitim sisteminin zincir halkaları gibi birbirine bağlı işleyişi göz önüne alındığında dershaneyle başlayıp özel okullarla devam eden yıkıcı domino etkisi eğitim sisteminin tamamını sarsacaktır."
"Önemli olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktır"
Açıklamanın ardından Gülan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, küçük ilçelerdeki dershanelerin durumlarının ne olacağının sorulması üzerine Gülan, küçük ilçelerdeki dershanelerin özel okula dönüşmesinin mümkün olamayacağı cevabını verdi.
Cem Gülan, "dershanelerin dönüştürülmesi dışında, özel okullar olarak ne öneriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Her öğrencinize Hakkari'den Edirne'ye kadar aynı kalitede iyi eğitim verirseniz kimse dershaneye gitmek için para vermez. Önemli olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktır. Siz okullar arasındaki kalite farkını ortadan kaldırmalısınız. Dolayısıyla bizim önerimiz, gerekirse ek vergi ve fonlarla, eğitimde kalite farkının giderilmesidir."
Basın açıklamasına Türkiye Özel Okullar Birliği Derneğinin yanı sıra Ege Bölgesi Özel Okullar Birliği Derneği, Özel Öğretim Kurumları Derneği, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği, Marmara Özel Öğretim Kurumları Federasyonu ve Güney Özel Öğretim Federasyonu destek verdi.(AA)