Dershanecilerin Görüşleri Rapor Haline Getirilecek
'29.11.2013'
haber detay

Dershanecilerin Görüşleri Rapor Haline Getirilecek

Milli Eğitim Bakanlığınca dershane ve özel etüt eğitim merkezi temsilcileriyle yapılan toplantılarda yapılan öneriler rapor haline getirilerek Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya sunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın farklı illerde düzenlediği dershane ve özel etüt eğitim merkezi temsilcileriyle istişare toplantıları dün Ankara'da düzenlenen toplantıyla tamamlandı.

Bakanlık, toplantılarda elde edilen sonuçlar üzerinde çalışıyor. Sonuçlar rapor haline getirilerek Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sunulacak. Çalışma sonuçları, dershanelerle ilgili Bakanlar Kuruluna sunulacak taslağın alt yapısında da değerlendirilecek.
 
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre toplantılara Antalya'da 380, İzmir'de 420, İstanbul'un Avrupa yakasında 600, Anadolu yakasında 300, Ankara'da 450 dershane temsilcisi katıldı.
 
Dershane temsilcilerinin toplantılardaki genel değerlendirmelerinin dershanelerin kapatılmasına, dönüştürülmesine karşı oldukları yönünde olduğu ifade edildi.
 
''Katkı ve desteğiniz çok önemli''
 
Toplantılarda, temsilcilere cevaplamaları için çeşitli soruların yer aldığı değerlendirme anketi dağıtıldı.
 
Bakanlık olarak Türkiye'nin bu gelişim sürecine destek olmak için uzun yıllardan beri gündemde olan dershanelerin özel okula dönüşümüne ilişkin bir süreç başlatıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
 
''Bu dönüşüm sürecinde dershanelerin dönüşebileceği yeterince farklı ve zengin alternatiflerin oluşturulabilmesi açısından vereceğiniz katkılar önem arz etmektedir. Sorulara vereceğiniz cevaplar ve tartışma sürecine yapacağınız katkı, ülkenin insan, emek ve zaman kaynağını en optimum biçimde kullanabileceğimiz ikincil mevzuatın hazırlanmasında bize katkı verecektir.''
 
Farklı teşvikler önerildi
 
Ankette, 7 soru ve 10 değerlendirme yer aldı. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi durumunda sağlıklı bir geçiş için gereken sürenin ne kadar olduğunun sorulduğu ankette, ''bir yıl ya da daha az bir süre, 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl ve fikrim yok'' seçenekleri yer aldı.
 
Temsilcilere, dershanelerinin özel okula dönüşebilmesi yönündeki en büyük problemleri de soruldu. Bu soru için verilen seçenekler arasında ''mevcut özel mevzuatındaki engeller, ekonomik koşullar, arsa ve imar sorunu, öğretmen ihtiyacı, öğrenci yetersizliği, yerel sorunlar'' ifadeleri yer aldı.
 
''Dershanenizin özel okula dönüşmesi sürecinde teşvikler ne düzeyde önemlidir'' sorusu da yöneltilerek, verilen şıkları önem derecesine göre sıralamaları istendi. Bu teşvikler arasında ise ''yatırım yeri arsa tahsisi, öğrenci başına teşvik (burs, kredi), vergi indirimi, sigorta primi desteği, KDV istisnası, öğretmen istihdam koşullarının yeniden düzenlenmesi, yatırım maliyetine bina, donatım gibi destek sağlanması, bazı alanlarda devlet okullarıyla işbirliği protokolleri, devlet okullarına tanınan kolaylıklardan yararlanma'' yer aldı. Ankete katılanların bunların dışında fikrini yazabileceği de bölüm ayrıldı.
 
Geçiş alternatifleri
 
Çalışmada, dershanelerin özel okullara dönüşümünde ihtiyaç duyulan geçiş sürecinde alternatif öneriler sunularak, bunların hangisi üzerinde çalışılması gerektiği sorusu yöneltildi. Bunlar arasında teşvikler, açık lise alternatifleri, bazı derslerin yüz yüze verildiği (açık meslek lisesi uygulaması örneğinde olduğu gibi) açık lise alternatifleri yer aldı.
 
Dershanelerine ücretsiz kayıt yaptıran öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranının da sorulduğu çalışmada, ''Dershanelerin özel okullara dönüşüm projesi kapsamında dönüşüm için gerekli altyapıya sahip misiniz'' sorusu da yer aldı.AA

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.