'19.11.2013'
Uluslararası Öğrenci Sayısı 4 Milyon
Dünyada ortalama 4 milyon civarında dolaşan öğrenci bulunuyor. Kendi ülkesi dışında başka ülkelerde eğitim alan öğrencilerin 160 milyar doları aşkın bütçesi var.
Türkiye’de eğitim alan yabancı öğrenci sayısı 44 bin. 2015’e kadar bu öğrencilerin sayısının 100 bine çıkması hedefleniyor. Bunun için de Eğitim Ekonomisi İş Konseyi birçok adım attı. Yabancı öğrenciler için sınavlar kaldırıldı, vize sorunu çözüldü, yurtdışındaki fuarlara giden üniversitelere yüzde 60-70 oranında destek verilmesi sağlandı. Türkiye, 2020’de 280 milyar dolarlık bütçe yaratacak olan 7 milyonluk uluslararası öğrenci pazarından her yıl 150 bin öğrenci çekmek için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) birçok alanda yenilikler yaptı. DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “UNESCO verilerine göre uluslararası öğrenci sayısı yüzde 85’lik bir artış gösterdi ve 4 milyona yaklaşan uluslararası öğrenci pazarı oluştu. Bu sayının 2020 yılında 7 milyona ulaşması bekleniyor” diyor. Aydın, “Uluslararası öğrenci pazarı şu an 160 milyar dolara ulaşıyor. Farklı ülkeleri tercih eden öğrencilerin sayısı 7 milyona çıkınca, bu rakam 280 milyar doları bulacak” diyerek, Türkiye’de 27 bin yabancı öğrencinin eğitim aldığını vurguladı. Aydın, “Hedefimiz 2015 yılında 100 bin, 2020 yılında ise 150 bin öğrenciyi ülkemize çekmek” diye konuştu.
Sağlanan kolaylıklar
- Dışişleri Bakanlığı: Uluslar-arası öğrencilerin vize süreçlerini kolaylaştırdı, eğitim fuarlarına katılımın artması için tedbirler aldı.
- Milli Eğitim Bakanlığı: Özel yurt yapımı teşvik ediliyor, devlet yurtlarında kontenjan ayrılıyor. Yurtdışındaki eğitim müşavirlikleri harekete geçirildi, eğitim sisteminde yabancı dil programları güçlendirildi.
- Kültür ve Turizm
Bakanlığı: Devlet eliyle eğitim sektörünün reklam ve tanıtımının yapılması çalışmalarını arttırdı. Türkiye tanıtımı yapılırken eğitimle ilgili unsurlar da ağırlık kazandı, isteyen eğitim kurumuna bu konuda stantlar veriyor.
- İçişleri Bakanlığı: Oturma izni için donanımlı personel istihdamı arttırıldı, oturma izni başvurularını hızlandırma kararı aldı.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı: Gelecek yıldan itibaren uluslararası öğrencilerin part time çalışabilmesi için yasa çıkardı.
- Üniversiteler: Sağlık sigortası masrafları üçte bir oranında indirildi. Daha ucuza yabancı öğrenci alabilecek, burs imkanlarını arttırabilecekler. İngilizce müfredrat programları güçlenecek.