Öğrenci Yurtları Kiraya Verilecek
'11.11.2013'
haber detay

Öğrenci Yurtları Kiraya Verilecek

Gençlik Bakanı Suat Kılıç, 65 ilde 500 ile 5 bin kişi arasında değişen kapasitelerde yurtları 15 yıllığına kiralayacaklarını belirterek, "Proje kapsamında 100 bin yatak kapasitesini özel sektörden kiralamak üzere pazartesi günü ülke genelinde ilana çıkıyoruz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kılıç, Türkiye'de üniversite olmayan il bırakmadıklarını ve özellikle kız çocuklarının eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri yönünde teşvikler yapıldığını söyledi. Bu tür çalışmalar sonucunda ülkede yurt ihtiyacının doğduğunu dile getiren Kılıç, Türkiye'de 310 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu ve 163 yeni yurt inşaatının devam ettiğini anlattı. Bugün başvuruda bulunduğu halde devlet yurtlarına yerleştirilemeyen 80 bin civarında öğrencinin bulunduğunu aktaran Kılıç, önümüzdeki yıllarda bu talebin daha da artacağını açıkladı. Bakan Suat Kılıç, 65 ilde 500 ile 5 bin kişi arasında değişen kapasitelerde yurtları 15 yıllığına kiralayacaklarını belirtti.

Pazartesi ilana çıkılıyor
 
Bu doğrultuda yurt kiralama çalışması başlattıklarını anlatan Kılıç, "Proje kapsamında 100 bin yatak kapasitesini özel sektörden kiralamak üzere pazartesi günü ülke genelinde ilana çıkıyoruz. 65 ilde 500 ile 5 bin kişi arasında değişen kapasitelerde yurtları kiralayacağız" diye konuştu.
Müteahhitlerin ya da gayrimenkul yatırımcılarının kendilerine ait arsalar üzerinde kendi bakanlıkları tarafından onaylanacak yurt projelerini geliştireceklerini ve bu projelerini 500 kişiden aşağı olmamak üzere 5 bin kişiye kadar ulaşacak büyüklüklerde inşa edebileceklerini belirten Kılıç, inşaatları bitirdikleri gün kiralama işlemini yapacaklarını dile getirdi.
 
15 yıl kiralama garantisi
 
Bakanlık olarak özel sektöre 15 yıl süreyle kiralama garantisi vereceklerini aktaran Kılıç, hedeflerinin şu anda 310 bin kişi olan yurt yatak kapasitesini önümüzdeki yıl eğitim-öğretim dönemi başında 450 bin kişiye çıkarmak olduğunu bildirdi.
 
Kılıç, "Hem devam eden inşaatlarımızı tamamlayarak hem de yapacağımız kiralamalar yoluyla 450 bin yatak kapasitesine çıktığımızda Türkiye genelinde devlet yurtlarına yönelik başvuruyu yüzde 100 oranında karşılama kabiliyetine ulaşmış olacağız" dedi.
 
Yurt projelerinin pahalı bir çalışma olduğunu ve 163 yurt projesi için 2,5 milyar lira kaynak ayrıldığını söyleyen Kılıç, yurtlarda koğuş sisteminin kalktığını, yurtların her odasında duşu, tuvaleti, dolabı, ders çalışma masası, çamaşır makinesi bulunan yaşam alanlarına dönüştüğünü aktardı. Kiralama yöntemi ile yurtların daha kısa sürede tamamlanacağını anlatan Kılıç, Bakanlığa başvuran firmalar arasında 8 ayda yurt inşaatını bitirme taahüdünde bulunan firmaların olduğunu açıkladı.
 
Anne ve babaların gözü arkada kalmayacak
 
Yurtlardaki yatak kapasitesi arzu edilen rakama ulaştığında apart ve pansiyonlarda yaşanan sorunların da ortadan kalkacağını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, şöyle konuştu:
"Yatak kapasitesini arzu ettiğimiz rakamlara ulaştırdığımızda hukuka uygun işletilmeyen, gayri kanuni çalıştırılan, işletme ruhsatı bulunmayan, vergi ödemeyen, vergi tabelası olmayan, zaman zaman illegal yöntemler için de kullanılan apart ve pansiyon sorunu tümüyle Türkiye'nin gündeminden kalkmış olacak, anne ve babaların da gözü arkada kalmayacak."
 
Her anne ve babanın kızını ya da erkek evladını devlet yurtlarına emanet etmek isteyeceğini ifade eden Kılıç, 450 bin yatak kapasiteli hedefe ulaşıldığında anne ve babaların da bu isteklerinin yerine geleceğini söyledi.
 
Dışarıdan bakıldığında apart
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisine neden olan konunun büyük ölçüde apart adı altında işletilen ancak öğrenci yurdu olarak faaliyetine devam eden işletmeler olduğunu dile getiren Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Dışarıdan baktığınızda apart. Fakat iş yeri açma belgesi yok, işletme ruhsatı yok. Öğrenci yurdu olarak işletiliyor olsa yangın merdivenini, sosyal donatılarını, yemekhanesini, güvenliğini belli bir standarda getirecek, giriş, çıkış saatleri kontrollü olacak. Buna benzer standartları olacak. Bugün apart dediğiniz zaman kiralarken adeta bağımsız birer daire olarak öğrenci evi gibi kiralanıyor, ama dışarıdan tabelasına baktığınızda apart. Anneler, babalar çocuklarını emanet ediyor, gençler buraya gelirken, bir öğrenci yurduna gelir gibi o güvenle geliyor, ama işletmeye açıldığı zaman hukuku yok, sistemi yok, standardı yok, güvenliği yok. Hatta bu gibi işletmelerin öğrenciler dışındaki vatandaşlara da kiralama yapılanları var. saatlik olarak kiralanan yerler var, günlük olarak kiralanan yerler var."
 
Başbakan Erdoğan'ın kaygıları normal
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrencilerin kaldığı apart ya da pansiyonlarla ilgili duyduğu kaygıların normal olduğunu anlatan Kılıç, "Yetkilerini kullanarak buralara çeki düzen verme iradesini ortaya koyması da son derece normal, bu iradenin gereğini yapacak olan da biziz" dedi.
 
Muhafazakar demokrat bir iktidarın bu ülkenin geleceği olan gençlerle ilgili olarak sorumluluk taşıyan bir Başbakanın kaygıları son derece yerinde olduğunu aktaran Bakan Kılıç, Başbakanının kaygılarını, anne ve babaların kaygılarını giderecek şekilde hızla önlemleri alacaklarını bildirdi. Kılıç, "Konfor mekanizmalarını sağlayacağız, hukuk dışı konuları hukuk içine çekeceğiz, herkes bugünden kollarını sıvasın ve buna göre önlemlerini alsın" diye konuştu.
 
Bakan Kılıç, standartlara uygun olmayan apart ve pansiyonlarda terör ya da uyuşturucu olaylara ilişkin ise valilerin ve polisin görevini yaptığını ve bunun için de kimseden talimat almalarına gerek olmadığını sözlerine ekledi.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.